Tom Hanks og Meryl Streep viser klassen i "The Post".

Af Jesper Munch Nielsen

Trump og fake news-løgne får fingeren af Spielberg

Euronics log  win win 30.000 16/4 18 – april 19 1723144

Anmeldelse: Det er nærmest en demonstration af overlegen virtuositet, at instruktøren Steven Spielberg i sidste uge havde dansk premiere på den svimlende, visuelt toptunede sciencefiction-actionfilm “Ready Player One” og i denne uge har premiere på det klassiske, oldschool-drama “The Post”. Spielberg – manden bag for eksempel “E.T.”, “Dødens Gab”, Indiana Jones-filmene og “Jurassic Park” for nu bare at nævne et par af hans film – kan det hele, og man går generelt aldrig galt i byen eller biografen, når han har instrueret.

Det gør man bestemt heller ikke med “The Post”. Men det er nok ikke en film, der som udgangspunkt vil interessere de unge mennesker, som aldrig har holdt en avis i hånden eller spekuleret et sekund over begreber som pressefrihed eller den slags vidtløftigheder i en tid, hvor alle bare lægger alting ud på nettet, og verdens mægtigste mænd fra Trump til Putin og Xi Jinping og så videre har fundet ud af, at vejen til politisk succes i høj grad ligger i at køre pressen ud på et sidespor med mistænkeliggørelse eller bare rå magt.

“The Post” er til gengæld en film, som – også – de unge burde se. Dens intelligente og underholdende handling baseret på virkelige hændelser giver nemlig fingeren til Trump og hele fake news-kampagnen og den tilstand, som USA befinder sig.

Hanks og Streep funkler

Vi befinder os i 1971, lidt tid før Watergate-skandalen eksploderede og sendte paranoide Nixon helt ud af Det Hvide hus.

Hanks er Ben Bradlee, redaktør på den noget hensygnende The Washington Post, Streep er avisens overklasse-ejer Katharine Graham. The New York Times er lige gået i gang med at skrive kritiske historier om Vietnam-krigen på baggrund af lækkede, meget belastende dokumenter, men bliver lukket ned af Det Hvide Hus.

The Washington Post får en dag også en æske med hemmelige papirer, som viser, at skiftende præsidenter lever med stigende amerikanske dødstal, selv om de ved, at krigen ikke var til at vinde. Men tør Graham sætte avisens ry og økonomi på spil og trykke de afslørende historier, som Bradlee og kompagni leverer, når nu den mandschauvinistiske magtelite mener, at den uprøvede, kvindelige og dermed småtossede direktør bør holde de lakerede negle fra den slags voksen-sager? Det er spørgsmålet.

Naturligvis spiller Hanks og Streep forrygende. Det siger sig selv. Spielberg har styr på tropperne og den engagerende, livlige handling, som arbejder i doku-dramatisk stil og blandt andet bruger gamle Nixon-lydoptagelser fra Det Hvide Hus. Og undervejs hilser Spielberg og fotograf Kaminski på andre avis-klassikere som blandt andet “Alle Præsidentens Mænd” og “Citizen Kane” fra Orson Welles.

Det hele spiller. Birollerne sidder lige i skabet, det samme gør tidsbilledet. Og når man nu selv har tryksværte under fingrene og har oplevet, at trykpressen kørte og dagens avis dumpede varm ud af den prustende maskin-labyrint, er det smukt og nostalgisk at opleve “The Post”, som hylder den tid, hvor nyheder betød noget andet end i nutidens mere historieløse, postfaktuelle verden, hvor vi tilsyneladende gladeligt giver køb på assorterede friheder.

Et lille nik

“The Post” slutter af med et kækt lille nik til Watergate-sagen. Den er der lavet en fantastisk film om – førnævnte “Alle Præsidentens Mænd”.

At der trods alt ikke er mere end fire store stjerner til “The Post”, hænger på de lidt for kliché-tunge tomgange med Katharine Grahams familiehistorie. Men filmen er meget anbefalelsesværdig alligevel.

Artiklen sidst ændret: 5. april 2018 13:34

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
AH modegarn 39169 1723845  top 40.000 win win 1. maj 18-1. maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu