Af Kirsten Moth

Realdania belønner ildsjælene i Hal16

Hornbæk Havnefest 26-28/7, 15-28/7 artikelbaner 1758546

På rekordtid har det maritime værksted Hal16 i Helsingør fået succes. Flere historiske skibe kommer til Helsingør og flere fylder allerede i det maritime værksted.

HELSINGØR: Mindre end et halvt år efter, at det maritime værksted Hal16 på Helsingør Havn blev etableret, har foreningen opnået støtte fra fonden Realdania. Mens flere andre projekter forgæves har søgt både to og tre gange om økonomisk støtte, har Hal16 netop opnået en støtte på 400.000 kroner fra Underværker, som er Realdanias ildsjælekampagne. En kampagne, hvis formål er at støtte nye ideer, der, som det hedder, rækker ud til lokalsamfundet og styrker fællesskabet.

– Vi blev overraskede og meget glade, da de ringede fra Realdania. For dybest set troede vi ikke selv på, at vi ville opnå støtte i denne omgang, fordi vi kun har eksisteret i så få måneder. Da vi begyndte, var der fuldstændig bart herinde i Hal 16. Og nu står vi der, hvor vi med Realdanias økonomiske støtte samt en række donationer af maskiner og værktøj har rejst en lille million kroner på et halvt år, siger formand for Hal16, Nicolai Juel Vædele.

Identitetsanker

I forkortet version beskriver ildsjælene bag Hal16 selv deres projekt med titlen “Fælles maritimt identitetsanker” således:

– At samle foreninger med pasion for det maritime og Helsingørs historie i et fælles værksted på havnen. Målet er at formidle den maritime historie, håndværk og bådebyggertraditioner og være samlingssted for foreninger.

De 400.000 kroner fra Realdania er i Hal16 indtil videre øremærket til et ønske om på hallens førstesal at indrette klublokaler, et lille foreningskontor, et sted, hvor medlemmerne kan gå ind og få varmen. et sted, hvor der kan holdes foredrag, undervises, formidles, holdes weekendkurser eksempelvis af bådebyggere og i kajakbyggeri. Her fra førstesalen i det gamle maskinværksted er der udsigt ud over hele “gulvet”, til alle de bevaringsværdige træbåde af forskellige typer og størrelser, der allerede er rykket ind i det maritime værksted.

Donationer for en halv mill.kr.

– Men nu skal vi sætte os ned i foreningen og finde nærmere ud af, hvor de 400.000 kroner bedst bliver brugt, siger Hal 16’s formand.

Derudover er der doneret maskiner og værktøj for knapt en halv million kroner. Blandt andet fra en tidligere lokal virksomhed.

Det er direktøren for M/S Museet for Søfart, Ulla Tofte og bestyrelsesmedlem i Hal16, Skipper Noach, der har lagt en masse kræfter i fondsansøgningen til Realdania-kampagnen Underværker.

– Der er flere tusinde mennesker, der på Realdanias hjemmeside har været inde og støtte og liket os. Det har været vigtigt, fordi formålet her i Underværker-kampagnen også er at benytte de sociale medier til at skabe fællesskaber. Dette projekt er ikke blot bygninger og arkitektur, men skabt for at få mennesker ned i den flotte Kulturhavn. Vi skaber et fællesskaber for flere forskellige foreninger og for mennesker, der kan være med, uanset om man har båd eller ej. Der er virkelig meget at mødes om her, siger Skipper Noach.

Mangler brugeraftale

Hal16 er baseret på mange frivillige grupper med lyst og mod på at skabe mere liv og flere skibe i havnen.

Her på siderne kan du i faktaboksene se, hvilke skibe, der er under renovering i hallen og hvilke, der er på vej. I en anden faktaboks kan man se, hvilke historiske skibe, der enten allerede har fast havn i Helsingør eller er på vej til at få det.

Hal16s succes, skabt på rekordtid, har tilsyneladende sat Helsingør Kommune på overarbejde. I hvert fald mangler foreningen fortsat en formel brugeraftale.

Det er Helsingør Kommune, der gratis har stillet hallen til rådighed for det maritime værksted. Men for at kunne hæve de 400.000 kroner fra Realdania, kræver det, at der foreligger en formel aftale om vilkår, leje og brug mellem foreningen Hal16 og Helsingør Kommune.

– Det er lykkedes at skabe en historisk havn og et maritimt værksted på rekordtid og Helsingør Kommune har svært ved at følge med i vores tempo. Men vi håber da snart at få en brugeraftale, siger formand Nicolai Juel Vædele.

Hal16 holder åbent hus på lørdag den 21. april.

Artiklen sidst ændret: 18. april 2018 11:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5

Job i Nordsjælland

Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win  1753053
KV-Revision, 280954,  1752052, 15-20.000 visninger win maj 19/20
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, skift 3/5, 2/7
Din særlige pleje 396263, 1754223, 15-20.000 win maj 19/20
Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu