Af Jesper Munch Nielsen

Anmeldelse: Shhhyyy, det er for uhyggeligt

Hornbæk Havnefest 26-28/7, 15-28/7 artikelbaner 1758546

Jeg har hørt en gyserfilm. “A Quiet Place” har fortjent, at man slår på tromme for den. Men gør det for Guds skyld uden lyd… ellers går det galt.

ANMELDELSE: Der er langt, meget, meget langt, mellem de gode gyser-film. Man kan gå i biografen i et væk for at blive skræmt og komme ud igennem uden at blive skræmt af andet end filmskabernes manglende evne til at skabe gys – man møder desværre kun alt for sjældent den uhyggelige historie og den uhyggelige atmosfære, som inde i biografmørket virkelig river en i nakkehårene og sender paniksignaler ud i centralnervesystemet.

Så i den anledning har Helsingør Dagblads filmanmeldelse i dag en alternativ baggrund. Det er nemlig ikke som normalt en af premierefilmene i Helsingørs Cinema Center, som bliver anmeldt og stjernebedømt.

“A Quiet Place” havde premiere for et par uger siden. Men den kan stadig ses i Helsingør-biografen, og det bør man gøre, hvis man på nogen måde holder af rigtigt gode gyserfilm – endda af effektive, intelligente og ligefrem rørende gyserfilm, som der jo i forvejen kun er en ganske lille håndfuld af.

Drama og thriller

Det er også for snævert kun at rubricere “A Quiet Place” som en gyserfilm. Drama, thriller, gys og sciencefiction går den under, når udenlandske film-internetleksika skal kategorisere den.

Vi kan jo begynde med at kalde det en familiefilm – forstået på den måde, at filmen handler om en lille familie, der bor et stykke ude på landet i USA. Far, mor, tre børn. Men der er risiko for, at familien bliver mindre.

Sciencefiction-kendemærket går nemlig på, at der løber monstre rundt på jorden. Vi er et par år ude i fremtiden, og noget er gået apokalyptisk galt. Der er nogle grumme bæster på evig jagt, og samfundet er brudt helt og aldeles sammen af samme grund.

Og allerede nu begynder jeg at blive nærig med informationerne, for “A Quiet Place” skal man have chancen for selv at opleve. Men jeg har dog to afgørende detaljer mere, som godt kan røbes.

Stille som graven

Nummer et er, at monstrene i denne stemningsmættede film jager efter lyd. De er stæreblinde, men de hører alt for godt.

Så vores familie skal være musestille. Stille som graven helt bogstaveligt.

H-E-L-E T-I-D-E-N! Ellers så ender de i graven.

En forkert lyd, et skrig, et gisp, en tallerken, der falder på gulvet, et larmende stykke legetøj. En hvilken som helst forkert lyd er nok.

Man sidder af den grund med tilbageholdt åndedræt under stort set hele filmen. Heldigvis varer den kun halvanden time, for instruktør John Krasinski behøver ikke trække tingene i langdrag, selv om han selv har en af hovedrollerne. Tværtimod er “A Quiet Place” koncentreret og knivskarp. Og stille naturligvis.

Meget stille… indtil at det går galt. For selvfølgelig går det galt. Filmen er der – også helt bogstaveligt – som et søm, når uhyggen skal spredes.

Klaustrofobi for ørene

I det virkelige liv er John Krasinski gift med Emily Blunt – en af de bedste skuespillerinder for tiden. Og Blunt spiller Evelyn i “A Quiet Place”, som sammen med Krasinskis Lee forsøger at stable en tilværelse på benene sammen med deres børn i en verden, som ikke må høres.

Det er hverdag vendt på hovedet. Verden indrettet til ikke at larme. Det er lydløst og på den måde øre-klaustrofobisk, men alligevel bliver der sagt en masse. Vi er helt med på, hvad der foregår i den familie, og vi håber og beder til, at de kan klare sig sikkert igennem bare en dag mere.

Og nej, jeg har ikke glemt at levere detalje nummer to. Den kommer her.

Evelyn er gravid og skal føde et barn. Et måske grædende barn. Uuuuhhhh.

Artiklen sidst ændret: 20. april 2018 10:56

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627

Job i Nordsjælland

Din særlige pleje 396263, 1754223, 15-20.000 win maj 19/20
Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20
Louise Klinikken, 397931, 1754223, 10-15.000  win maj 19/20
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735
CPH Motorcykler, 501308, 1755176, 10-15.000 win maj 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu