Fiskeriminister overvejer droneovervågning i Øresund


Af Kirsten Moth

ØRESUND: Fiskeriminister Karen Ellemann, Venstre, vil overvåge fiskeri i Øresund ved hjælp af droner for at undgå det ulovlige trawlfiskeri.

Derudover ønsker ministeren at indføre en slags “sorte bokse,” overvågning med VMS, det satellitbaserede vessel monitoring system, også for fiskebåde med en længde på under 12 meter samt en registrering af, hvornår bådene bruger deres trawl.

Det fremgik af det samråd, som Trine Torp, fiskeriordfører for SF, i går havde kaldt fiskerminister Karen Elle­mann, Venstre ind til for at få svar på, hvad regeringen vil gøre for at stoppe det ulovlige trawlfisker i Øresund.

Droneovervågning benyttes allerede et andet sted i Danmark, nemlig ved Randers Fjord, hvor man prøver at bekæmpe ulovligt ålefiskeri.

Taget alvorligt

For kort tid siden bragte Helsingør Dagblad billeder og videooptagelser fra miljøorganisationen Greenpeace, der havde filmet Gilleleje­fiskere trawle ned gennem Øresund, blandt andet ud for Helsingørs kyst.

I gårsdagens samråd gentog ministeren, at hun vil igangsætte en undersøgelse, som skal kortlægge konsekvenserne af trawlfiskeri både for havmiljø og for området Kilen nord for Øresund.

I mange år har trawlfiskeriet været forbudt i Øresund, og forbuddet har medført en markant og usædvanlig rigdom på liv i havet. Ifølge eksperternes vurdering er der i Øresund mellem 30 og 50 gange så mange fisk som i Kattegat på grund af trawlforbuddet.

– Vi glæder os over, at beskyttelsen af Øresund bliver taget alvorligt, og det er positivt, at Karen Ellemann anerkender, at det er nødvendigt at tage nye metoder i brug for at komme ulovligt trawlfiskeri til livs. Jeg er “forsigtigt optimistisk.” Ministeren taler både om brug af skærpet elektronisk overvågning samt overvågning med droner, siger Magnus Eckeskog, havansvarlig for Greenpeace i Danmark.

Flere følsomme områder

Han beklager, at ministeren nævnte, at den elektroniske overvågning skal være målrettet Øresund og ikke øvrige danske farvande.

– Der findes adskillige andre følsomme områder, som også bør beskyttes fra destruktivt fiskeri som bundtrawling, siger Magnus Eckeskog.

Til Helsingør Dagblad pointerer han, at ikke før der ligger et egentligt lovforslag på bordet fra ministeren, tør man tro på en officiel beskyttelse af Øresund.

Artiklen sidst ændret: 19. april 2018 10:09

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018