Stig Skovling synger, mens Axeltorv fyldes af demonstranter, der er gået i flok til Axeltorv fra henholdsvis Prøvestenen, Montebello og Nordhavnen.

Af Asger Lind Krebs

Hundredevis demonstrerede for ”fair løsning”

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Side/logo

HELSINGØR: Lokale Stig Skovlind synger "kom ud" og opfordrer folk til at danse.

Solen skinner over Axeltorv, og efterhånden samles flere og flere på Helsingørs centrale plads.

Pædagoger i pink t-shirts med teksten "Vi er mere værd" er på plads. En stor flok kommer gående til torvet fra Bjergegade. De er gået fra Nordhavnen, og der er mange lærere iblandt dem. De bærer skilte, hvor der blandt andet er tegnet et vækkeur med teksten "væk tilliden". En mand med fuldskæg og orange skjorte klapper dem taktfast ind på torvet.

Fælles demonstration

Klokken er 17 onsdag eftermiddag, og Helsingørs offentligt ansatte har kaldt til fælles demonstration for at vise hinanden og omverdenen, at de står skulder ved skulder i overenskomstforhandlingerne. De er gået til Axeltorv fra tre forskellige steder i Helsingør. Og nu er omkring 500 samlet.

Stemningen er hyggelig og afslappet. Der småsnakkes og grines. Folk hilser på hinanden, og børn løber rundt blandt de voksne.

Men fra talerstolen er retorikken hård.

Dagens konferencier, Jørgen Buchholtz, forsøger at opildne forsamlingen ved at bede om et N et O og et K. "Nok er nok" istemmer forsamlingen. Og første taler, Winnie Axelsen fra HK Hovedstaden, har fundet konflikt-retorikken frem.

- Når jeg ser alle de mennesker her, tænker jeg, at de der arbejdsgivere, de ved ikke, hvad de har sat ild til, tordener hun.

Størst bifald fra pladsen modtager hun dog, da hun taler om kampen mod forringelser i den offentlige sektor.

- Vi ønsker en offentlig sektor, hvor medarbejderne med stolthed kan se borgerne i øjnene. Vi ønsker en løsning for alle.”.

Stigende arrogance

Også Danmarks lærerforenings næstformand, Dorte Lange, har taget kamptalen med på talerstolen.

- Alt for længe har vi været underlagt vores arbejdsgiveres stigende arrogance. Nu er det tid til, at vi står fast. Vi siger hertil og ikke længere.

FOA's formand, Dennis Christensen, er blandt overenskomstforhandlingernes helt centrale figurer. Alligevel har han fundet tid til at lægge vejen forbi Axeltorv.

Han er mere afdæmpet end de to foregående talere og betoner i stedet vigtigheden af at finde en forhandlingsløsning.

- Vi står midt i en historisk situation for Danmark. Og jeg er ret sikker på, at vi kender svaret på, om der bliver konflikt, efter de forhandlinger, der begynder fredag. Vi står med tæerne ved målstregen. Vi ønsker ikke en konflikt, men vi frygter heller ikke at lægge arm med arbejdsgiverne, hvis det bliver nødvendigt, siger han.

Også han slår på, at de offentligt ansatte både kæmper for mere i løn og mere generelt for en bedre offentlig sektor.

- Vi har holdt igen. Vi har været beskedne. Nu er det vores tur til at opleve flere penge mellem hænderne, ligesom resten af danskerne har gjort. Vi vil have del i opsvinget, og vi vil have fair arbejdsvilkår. Vi vil sikre en mere fair velfærd for danskerne. Vi ønsker en løsning for alle.

Herefter går Stig Skovlind atter på scenen. Senere skal også Morten Remar underholde. I det smukke forårsvejr er den gode stemning sikret, selvom det stadig er usikkert, om der bliver konflikt.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 18:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal man tvinge flygtning til at dele bolig?

Job i Nordsjælland

Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
https://www.kunstnershoppen.dk/
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
vind salaer – logo

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu