Stillehavsøsters er en invasiv art. Kommer oprindeligt fra Japan og Sydøstasien. Stillehavsøsters er blevet indført til Danmark , da man forsøgte at dyrke den. Disse stammer fra Harre Nor i Limfjorden. Foto: Steen Agger

Af Helsingør Dagblad

Østasiatisk østers er spottet i Helsingør

Cahetu 395194 1723549 logo 25.000 win win 18/4 18-april 19

En østasiatisk østers, der formerer sig lynhurtigt, er spottet på bolværket i Helsingørs nordhavn. Men selvom arten normalt hører hjemme i stillehavet i sydøstasien, er marinbiolog hos Øresundsakvariet ikke overrasket over, at den har fundet vej til Helsingør.

– Det er en art, som ikke hører hjemme i de danske farvande, så på den måde er det ikke super fedt, at den er her. Vi vidste godt, den var begyndt at sprede sig til Øresund, men nu har vi fået bekræftet, at den også er i Helsingørs nordhavn, siger Michael Hansen, marinbiolog hos Øresundsakvariet og Københavns Universitet til TV 2 Lorry.

I starten af 80’erne indførte private virksomheder nemlig bevidst stillehavsøsters ved Vadehavet i Limfjorden og Isefjorden til opdræt, og den nye ven i Helsingør kommer nok derfra:

– De vokser sindssygt hurtigt, smager rigtig godt og dengang tænkte man, at de ikke kunne formere sig, fordi vandet er for koldt. Men vandet er blevet varmere, og nu er de i stand til at formere sig i danske farvande. Så fordi man har sat dem ud i både vadehavet, isefjorden og limfjorden har de haft mulighed for at sprede sig, siger han til TV 2 Lorry.

Bevidst indført

Dengang kunne den ikke formere sig i det kolde danske vand. Men med tiden og lidt højere temperaturer i de danske have har den eksotiske østers trodset alle skeptikerne, og nu er den endt i Helsingør.

Ifølge marinbiolog hos Øresundsakvariet, Michael Hansen, er østerens lange rejse et resultat af varmere have i Danmark. Men han understreger samtidig, at det ikke nødvendigvis er en dårlig ting for alle:

– Med biologøjne er det umiddelbart ikke fedt, fordi det er en art, der ikke hører hjemme her. Men det behøver ikke være entydigt dårligt. Nogle steder kan den fortrænge nogle af de normale arter. Omvendt så kan der også være steder, hvor den skaber gemmesteder for en masse små organismer. Det er ikke entydigt godt eller skidt, men den er uønsket uanset, hvordan den påvirker miljøet, siger Michael Hansen til TV 2 Lorry.

Spis løs!

Uanset om det er godt eller skidt at have stillehavsøsters i Danmark, er de i den grad uønsket. Spotter man den hårde skal har Michael Hansen til gengæld en opfordring:

– Jeg synes, man skal spise den. Det er én af de få arter, hvor man kan sige med god samvittighed: Spis løs! Man behøver ikke have dårlig samvittighed over at udrydde den, for den har aldrig hørt hjemme her, siger han.

Man skal dog stadig passe på giftige alger og kloakudløb, hvis man vil servere østasiatisk østers.

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 18:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet topbanner

Job i Nordsjælland

Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
Apperupvej e-mægler 397432 – logo side artikel 40.000 win
Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
BAAGØ, 127683, 1724217, 40000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu