Af Tine Zedeler

Cykeltræning skaber sammenhold og selvtillid

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Under mottoet “Kan jeg cykle til Prag, kan jeg alt” er unge fra Produktionsskolen Sundet hoppet i cykeltøjet og træner to gange om ugen til at tilbagelægge 840 kilometer på seks dage.

HELSINGØR: Siden november måned har 15 unge fra Produktionsskolen været i gang med at træne til at gennemføre et cykelløb i slutningen af maj fra Helsingør til Prag.

I løbet af vinterperioden har eleverne spinnet i mo­tionscenteret et par gange om ugen. Siden marts er træningen foregået udendørs, hvor de unge har cyklet to til tre gange om ugen op til tre timer.

– Vi skal have nogle kilometer i benene, inden vi sætte kurs mod Prag. Næste onsdag kører vi til Holbæk, en tur på 90 kilometer ud og 70 kilometer hjem med en enkelt overnatning, fortæller Andreas Beisheim, som sammen med sin kollega Morten Eistrup træner eleverne.

Andreas Beisheim er imponeret over elevernes indsats. I starten var han i tvivl om projektet kunne gennemføres.

– Der er mange, der aldrig har trænet eller brugt sig selv fysisk. Lige da vi startede, tænkte jeg: “Det her glemmer vi igen”, siger Andreas Eisheim, som fortæller, at deltagerne har gennemgået en udvikling undervejs.

– De er blomstret 100 procent op og har taget mottoet om, at de kan klare alt, hvis de gennemfører det her, til sig. Derfor skal der stadig arbejdes på, at de kommer i skole hver dag, fortæller Andreas Beisheim.

Har tabt 12 kilo

For 22-årige Andreas Møller fra Helsingør har træningen været livsforandrende på flere punkter.

Inden han besluttede sig for at sige ja til at være en del af holdet, havde han aldrig dyrket motion.

– Jeg var den inaktive type, som sad meget foran computeren. Før vejede jeg 93 kilo. Nu vejer jeg 81. Jeg kan godt mærke helbredsmæssigt, at jeg har det meget bedre. Jeg træner også ved siden af i et fitnesscenter, fortæller Andreas Møller.

Også i forholdet til andre er der sket en stor udvikling, fortæller han .

– Jeg er blevet mere åben overfor andre. Vi har et godt sammenhold. Jeg har altid haft lidt svært ved at være sammen med andre og med skolen og haft angst, når jeg skulle til eksamen, fortæller Andreas Møller, som på baggrund af sine nye erfaringer har fået selvtilliden til at gå i gang med en ungdomsuddannelse efter Produktionsskolen og besluttet sig for at holde træningen ved lige.

– Jeg tror på, at jeg kan, når jeg kan gennemføre det her, fortæller han.

Fra skateboard til cykel

For 20-årige Jonas Bay fra Snekkersten har cykeltræningen bevirket, at han nu kan kalde sig lige så aktiv som resten af sin familie.

– Min familie er meget aktive fysisk. De påstår, jeg er “den dovne”. Men det passer ikke, fortæller han med et smil.

Sammen med Patrick Wolfer på 19 år fra Borsholm ligger han først i feltet, når de er ude at cykle, fortæller han.

For Patrick Wolfer, der er inkarneret skater, og også bruger sit skateboard, når han skal fra sted til sted, er formen ikke et problem.

– Jeg var i god form inden, men kan godt mærke, at det er blevet nemmere at cykle. Det er sjovt at være en del af, fortæller Patrick Wolfer, som i sin fritid er involveret som frivillig og arbejder for at bygge en multipark i Hillerød i stil med den i Helsingør.

400 kilometer på skateboard

At gennenmføre 840 kilometer til Prag er ikke noget, der afskrækker Patrick Wolfer.

For et par år siden gennemførte han sammen med to andre kammerater en tur på skateboard fra København til Jylland på 11 dage.

– Det var en ide, der bare opstod. Det var smadder sjovt. Vi kørte næsten 400 kilometer på 11 dage. Det er næsten det halve af turen til Prag, fortæller Patrick Wolfer.

Han mangler at gennemføre andet grundforløb på SOPU-uddannelsen som pædagogisk assistent og bruger forløbet på Produktionsskolen til at holde sine pædagogiske kompetencer ved lige.

– Der var 200 ansøgere til 50 pladser på andet grundforløb. Derfor skulle jeg finde på noget at lave, indtil jeg søger ind. Jeg har gennemført grundforløb et, fortæller han.

Støtte på 100.000 kroner

Cykelturen til Prag er delvis medfinansieret af Spar Nord og Spar Nord-fonden, som har givet 100.000 kroner til turen.

– Det er et rigtig spændende projekt, som vi gerne vil støtte. Vi har også lavet en aftale om at undervise eleverne i økonomi. Grunden til at vi har valgt at donere et større beløb, er, fordi vi gerne vil være med til at støtte de unges udvikling og selvtillid. Det er også rigtig positivt, at kommunen bakker op om projektet, siger Piet Petersen, direktør Spar Nord, Helsingør.

Helsingør Kommune bidrager med 10.000 kroner til projektet i form af en særlig pulje, oplyser Andreas Beis­eim.

Der er gode erfaringer med et lignende projekt fra Åbenrå, hvor 18 ud af 19 unge, der gennemførte en cykeltur til Alperne, startede i job eller på en ungdomsuddannelse.

Der er også indhentet sponsorstøtte til de indkøbte cykler, mens Produktionsskolen selv står for resten af finansieringen af cykelturen. Deltagerne sætter kursen mod Prag den 25. maj.

Artiklen sidst ændret: 23. april 2018 09:43

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360
Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu