Af Pernille Hermann

Hotelejer, privatchauffør og stadig i job som 90-årig

Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

John Hultgren har grebet livets muligheder med kyshånd og opnået en ganske særlig status på Louisiana-museet.

90 ÅR: – De siger, at jeg ikke må holde op, for jeg er en del af billetten. Men der er altså ingen billet til min fødselsdag. Der håber jeg at se en hel masse “stamkunder”.

John Hultgren passerer 90 års fødselsdagen på tirsdag uden at give slip på sit højt værdsatte job som vært for Louisianas koncertgæster.

I mange år drev Ruth og John Hultgren Missionshotellet i Bramstræde i Helsingør (i dag omdøbt til Madam Sprunck).

Men oliekrisen og alskens andre ulykker tvang dem til at afhænde, og med fire børn måtte de jo finde på noget andet at tjene penge på.

– Mit motto er, at man skal aldrig give op. Så får man det bedste ud af livet, siger fødselaren, der ikke på nogen måde lever op til forestillingen om en 90-årig. Han har da også en ti år yngre kone til at holde sig munter. De blev gift på hendes 19 års fødselsdag og fejrer diamantbryllup til december.

Ung og modig

Historien begynder i Odense, hvor John Hultgren delte et værelse med sin storebror og ad den vej blev trukket ind i en modstandsgruppe under besættelsens sidste år.

– Jeg fik stukket en amerikansk karabin i hånden på min 16 års fødselsdag, og aldrig har jeg været mere glad for en gave. Men vi var jo meget unge og nok ikke helt bevidste om, hvor farligt det var. Der boede også mange nazister i vores villakvarter, fortæller han.

Kø til billig mad

Unge John fik en kontoruddannelse og avancerede hurtigt til kontorchef i et stort handelsfirma i Odense. Men så mødte han Ruth, og svigermor fik dem overtalt til at overtage Missionshotellet i Helsingør.

– Jeg var straks fyr og flamme, men Ruth var meget imod det. Hun var opvokset i hotelbranchen og vidste, hvor hårdt det er. Men vi slog til og overtog et meget nedslidt hotel for næsten ingen penge, fortæller John Hultgren.

Kunder var der nok af, for i restauranten kunne man få tre retter hjemmelavet mad for 18,50. Folk måtte trække nummer og stå i kø hen ad gaden.

Optur og nedtur

– Men vi tjente ikke på det, og der var ikke en gang opvaskemaskine. Så i 1970 lagde vi om til hotel garni uden servering, efter den helt store ombygning og nyindretning på etagerne – med elevator og brandbalkoner (efter Hafnia-branden i København), med tykke tæpper og møbler fra Lysberg Hansen & Therp, der også har leveret til Amalienborg.

– Der var en meget venlig mand i Sparekassen, der troede på os, og vi havde nogle rigtig gode år, hvor vi ikke mindst nød godt af, at Værftet brugte os til deres kunder.

– Men så kom oliekrisen, renten steg fra 6 til 22 procent, Værftet lukkede, og kommunen lukkede gaderne for biler. Vi solgte hotellet i 1983 og flyttede til huset her på Rosenkildevej 27, hvor vi har boet lige siden og helst skal bæres ud.

Drømmejobbene

Som selvstændige var hverken Ruth eller John Hultgren i fagforening, men hun fik hurtigt arbejde i kjoleforretningen Vesterby på Vesterbrogade i København, mens han, der havde rundet de 60 år, længe gik ledig og hele tiden fik at vide, at han var overkvalificeret.

– Sandheden var jo, at jeg var for gammel. Men så fik jeg det råd at søge ind som vagt på Louisiana, og der har jeg nu snart haft 30 lykkelige år.

Snart fik Hultgren nemlig ansvaret for museets nye arrangementsafdeling – et drømmejob, der alligevel blev overgået, da han blev chauffør for Louisianas grundlægger, Knud W. Jensen.

– Jeg blev hans tro væbner og kammerat, og vi tilbragte mange dejlige timer sammen – gerne mindst 70 timer om ugen, så det var både spændende og krævende. Men alle de spændende og dejlige mennesker, jeg har mødt. Og alle de tanker og planer, jeg var med til at vende.

Knud W. Jensen var blandt andet meget opsat på at få opstillet et Utzon-monument på kysten – så markant, at man ikke kunne undgå at se det, når man sejlede forbi, men det blev aldrig realiseret, fordi Jørn Utzon fik for travlt med Operahuset i Sydney.

– Jeg husker også, da Knud blev ringet op i bilen og talte længe, før han lagde telefonen fra sig og sagde, at nu havde han fundet den helt rigtige mand til at overtage museet, nemlig Poul Erik Tøjner. Det var en stor lettelse for ham at få det på plads.

Fem minutters pause

I december 2000 døde Knud W. Jensen, og John Hultgren blev fyret. Men kun i fem minutter. Så blev han genansat til at tage sig af koncertgæsterne.

– Der kommer 600 til de store koncerter, og rigtig mange er stamgæster, der også kommer og spiser forinden. Så er jeg den, der tjekker billetter og hygger om dem og sørger for, at de får noget for pengene. Jeg er der gerne i fem timer sådan en aften, og i vintersæsonen er det én eller måske tre gange om ugen.

Sammenhold i familien

– Jeg er en overordentlig lykkelig mand, fastslår John Hultgren, og det handler også om familien, der har holdt sammen i tykt og tyndt. Der er fire børn og ni børnebørn – og ikke én skilsmisse.

Den ældste datter, Mette, er lærer på Nordvestskolen, Rikke sælger fransk boligudstyr i Libéron i Hørsholm, Jens har Herlev-firmaet RTT, der sælger biludstyr og indretter taxier, og Hans driver Trendy Gardiner i Saunte.

– Det er en stor lykke, at børnene klarer sig så flot, og ude på museet siger de, at min kontrakt er uopsigelig. Så jeg bliver ved, så længe jeg kan. Jeg har jo været nogenlunde heldig med helbredet, men jeg har heller aldrig røget, og alkohol har jeg vænnet mig helt af med, for så får jeg podagra, og det gør rasende ondt.

Fest i Bådehuset

Det siger lidt om John Hultgrens status på museet, at “De tre tenorer” fra Det kgl. Teater var bestilt til at underholde ved 25 års-jubilæet for fire år siden. Nu skal der være reception igen på fødselsdagen, men den står han selv for, og venner af huset skal ikke holde sig tilbage.

Det foregår i Bådehuset klokken 14.30-17 på tirsdag den 24. april.

Artiklen sidst ændret: 23. april 2018 14:38

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Nyrup hus center for job 1755113, 15.000-20.000 win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Smoke n Steam  1751732, 15-20.000 win  maj 19/20
Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu