Foto: Kunstkonserveringen

Af Josephine Vedel

Video: Krøllet “Kong Peder” vender flot hjem igen

Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Borgmesterportrættet af ‘Kong Peder’ – et maleri af Helsingørs borgmester fra 1919 til 1946, Peder Christensen – er blevet så godt som nyt. Det er nemlig blevet restaureret af organisationen Kunstkonserveringen, der har værksted på Kronborg.

Kunstnerne har ikke et præcis overblik over timerne, der er brugt på at restaurere maleriet.

– Men det har været et større stykke arbejde. Ikke fordi der ikke var nok maling, men fordi der var mange afskallinger overalt, fortæller Søren Bernsted, der er chefkonservator.

– Det blev fundet krøllet sammen og meget medtaget, uddyber han.

Gemt væk i ti år

Maleriet er lavet af den lokale maler Johannes Nørretranders i 1941, men i 2007 forsvandt det fra Helsingør Museers radar.

– Sagen er den, at det hang på Marienlyst Slot, da vi havde en udstillingsplads der. Men i 2007 opdagede man, at der var skimmelsvamp på slottet. Maleriet, der er ejet af museerne, blev af ukendte årsager derfor flyttet til Kunstkonserveringen, stadig registreret i vores samling. Men som tiden gik, og personale blev skiftet ud, så endte vi med ikke at vide, at det stod derude, fortæller Peter Michael Meng Christensen, der er registrator og enhedskoordinator hos Helsingør Museer.

Da maleriet havde stået hos Kunstkonserveringen længe nok, kontaktede de borgmesterkontoret.

– Og de sendte henvendelsen videre til mig. Jeg kunne se, at vi havde maleriet registreret i systemet. Men fordi jeg også er blevet ansat efter 2007, så kunne jeg ikke vide, hvorfor det i det hele taget var sendt derud.

– Heldigvis har vi en pulje hos Kunstkonserveringen, så vi havde penge på kontoen til at få det restaureret. Vi besluttede derfor, at det var på tide at få maleriet restaureret. Især med tanke på, at vi har haft så stor en bykonge som Peder Christensen i byen.

Kunstneren og kongen

Peder Christensen blev i 1919 den første folkevalgte borgmester i Helsingør.

Han blev valgt ind for Socialdemokratiet, og i følge Helsingør Leksikon blev han kaldt for Kong Peder, fordi han i sin borgmesterperiode gav Helsingør en fremgang på næsten alle politiske områder. Boligbyggeriet steg enormt. Sociale institutioner blev etableret, og nye store vejanlæg kom til. Et kommunalt gasværk og elektricitetsværk blev også bygget. Og han sørgede for, at nye virksomheder med gode arbejdspladser kom til byen.

Det var også en af byens egne kunstnere, der lavede maleriet “Kong Peder”. Johannes Nørretranders var en udemærket portrætmaler, som oprindeligt kom fra Virum, men var bosat i Helsingør, hvor han blev involveret i Peder Christensens forsøg på at gøre Marienlyst Slot til en turistattraktion bygget op om Shakespeares Hamlet. Udover portrættet af borgmesteren malede han derfor mindebilleder fra de årlige internationale Hamlet-spil på Kronborg, som blev indledt i 1937, men afbrudt allerede i 1940 på grund af besættelsen.

– Han er en rigtig spændende kunstner, og vi har faktisk stadig hans mindebilleder fra opførelsen af Hamlet. Men i forbindelse med besættelsen led Johannes Nørretranders faktisk en uretmæssig skæbne, da han blev beskyldt for at være nazist, fortæller Peter Michael Meng Christensen.

Beskyldningerne havde stor indflydelse på hans arbejde og samarbejde med de andre kunstnere i byen. Kunstneren døde i 1957.

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 18:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Job i Nordsjælland

Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Casper Andersson 325793 juli 19/20 20-25.000 1752476
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu