Af Mads Birch

Klumme: Livsmod

Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo

Jesper Lyngsøe Christensen er 53 år, oprindelig fra Storkøbenhavn og flyttede til Helsingør for mere end 25 år siden. Jesper har arbejdet med idræt i kommunen i 15 år.

Jeg har i mange år været meget optaget af religion og i særdeleshed kristendommen. Det er ikke en interesse, der er blevet grundlagt i mit barndomshjem, for vi bad hverken bordbøn eller havde vores gang i den lokale kirke. Men da jeg skulle konfirmeres, havde jeg den lykke at møde den nu tidligere kongelige konfessionarius, Erik Norman Svendsen. Han var den gang en ung sognepræst i Skovlunde og skulle forberede os unge på et liv i de voksnes rækker. Norman Svendsen var populær blandt de unge, for han var tillidsvækkende, lyttende og havde en formidabel evne til at formidle kristne budskaber i et sprog, som vi unge forstod og kunne forholde os til. På mig gjorde han et særligt indtryk, da han en dag berettede om livet som præst og præstegerningens mangfoldighed.

Det var meget andet end blot at vie eller bisætte folk, som mange af os ofte forbinder kirken med. Men han pirrede altså min nysgerrighed så meget, at jeg året efter min konfirmation søgte om at komme i praktik som præst i Skovlunde Kirke. Det blev en oplevelse for livet!

Allerede første praktikdag blev meget anderledes, end jeg havde forestillet mig. Jeg skulle møde op ved præsteboligen, og herfra skulle vi sammen besøge et lokalt plejehjem. Norman Svendsens holdning var, at når de ældre i menigheden var for svage til at komme i kirken, måtte kirken komme til de ældre. Oplagt cyklede jeg afsted mod præsteboligen, men var kun nået halvvejs, da himlen åbnede sine sluser og det begyndte at regne, som man kun kender det fra Noas tid.

Gennemblødt fra yderst til inderst blev jeg modtaget i døren af en medfølende Norman Svendsen, som hurtigt fandt på råd. Vi havde jo et ærinde på plejehjemmet og jeg var nødt til at få noget tørt tøj. Han fandt sit aflagte konfirmationstøj frem, og inden jeg havde set mig om, sad jeg i hans bil på vej ud til menigheden med vandkæmmet langt hår og i et sæt tøj, hvor stilen lå langt fra de sædvanlige kassebukser og tilhørende cowboyjakke.

På plejehjemmet boede en meget gammel mand, som trængte til et besøg. Han var oprindelig fra Polen, men var kommet til Danmark under 1. verdenskrig for at arbejde i de lollandske roemarker. Under krigen havde han mistet sit arbejde, sit hjem og værst af alt sin nærmeste familie. Som mange andre polakker levede han i dyb fattigdom, indtil muligheden for at komme til Danmark bød sig til. Men også her var vilkårene barske. De polske gæstearbejdere blev installeret på såkaldte polak-kaserner og arbejdet, som for mændenes vedkommende mest bestod i at grave efter ler, mergel, grus eller tørv var hårdt og slidsomt. Alligevel var det lykkedes for den gamle mand, at skrabe penge nok sammen til efterfølgende at skabe sig en god og lang tilværelse i Danmark.

Norman Svendsen og jeg sad længe i tavshed og lyttede til den gamle mands livshistorie, som trods megen modgang, var uden nogen form for bitterhed eller klage. Besøget havde gjort et stærkt indtryk på os begge, og i bilen på vej hjem talte vi om, hvordan alt var blevet taget fra den gamle mand, og hvordan han alligevel formåede at gribe ”Guds udstrakte hånd” og blive herre over sin egen skæbne. Hvor han fik styrken fra, anede vi ikke, men for den gamle mand handlede det ikke om at forstå meningen med livet, men blot om at leve det.

Om søndagen skulle jeg, som en naturlig del af praktikforløbet, overvære Gudstjenesten og høre Norman Svendsens prædiken. I dagene op til fortalte han, hvordan han byggede en prædiken op, og hvad der inspirerede ham. Prædiken fik jeg ikke lov til at høre, før søndagen indtraf, men da jeg sad dér på første række i kirken og lyttede til hans ord, kunne jeg genkende brudstykker af den gamle mands historie – det var nemlig en prædiken, der handlede om livsmod.

Artiklen sidst ændret: 2. maj 2018 12:01

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Prøvestenen. Kundenr 373163, Ordre 1725089, 40.000 visninger, ikke win-win Top

Job i Nordsjælland

BAAGØ, 127683, 1724217, 40000 visninger side/logo
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. side/logo
øresundsakvariet. Ordre 1724948. Kundenummer 373612. 25000 visninger Side/logo
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu