Susanne Lund, som vi helst vil huske hende. (Privatfoto)

Af Helsingør Dagblad

Mindeord: Farvel til Tante Sanne

Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013

Birgit Nørgaard skriver om sin barndoms og livs veninde, som døde den 24. april på Herlev Sygehus efter flere års svigtende helbred.

MINDEORD: Susanne Elisabeth Elmenhoff Lund blev 80 år. Hun var en markant personlighed og en kærlig, meget vidende tante til mine tre børn, der for eksempel som små blev forkælet med en tur i Det kgl. Teater som julegave i mange år. Det var en gave, de glædede sig til hvert eneste år.

Helst skulle det være "Nøddeknækkeren" i Bjørn Wiinblads scenografi. For ”Tante Sanne” havde et ansvarsfuldt job som balletmester Flemming Flints sekretær og mente, at ungerne havde gavn af nogen kulturel dannelse.

Sprog og teater

Susanne og jeg voksede op på samme vej som næsten naboer og fulgtes ad til samme klasse på Maglegårdsskolen i Gentofte. Efter underskolen skiltes vore daglige veje.

Susanne blev student fra Ordrup Gymnasium, studerede derefter sprog i Cambridge og i Paris og blev flersproglig korrespondent med ansættelse i Danmarks Turistråd. Hun var tidligt en rigtig læsehest, og allerede som teenager var interessen for bøger, musik, historiske begivenheder, kunst, film og teater usædvanlig stor.

Hun inviterede mig til min første klassiske koncert, da vi var 18 år. Det blev for mig en personlig åbenbaring til en ny verden.

Hus med mange viljer

Susanne fik mange arbejdsår på Det kgl. Teater, først hos balletmester Flint og siden som Det Kgl. Teaters turnéleder for de store gæstespil rundt om i verden (efter Inge Sand).

Det var ensbetydende med mange bolde i luften, mange personligheder og mange viljer, der skulle plejes.

Susanne satte pris på sit store kontaktnet til dirigenter, musikere og andre kulturpersonligheder og foretrak originaler, det vil sige dem, der virkelig ville noget med det, de foretog sig. De sidste år som jobaktiv blev som administrator på Hvidovre Teater og for et musikforlag.

Originalernes ven

Også i fritiden foretrak Susanne personer med originalitet. Det kunne være fiskere i Sydhavnen, som leverede frisk fisk til den cyklende Susanne. Det var for eksempel Tom og hans ven i huset i Nyhavn. Det kunne være en fisker i Helsingør Nordhavn. Eller det var den hjælpsomme bondekone på Lolland, der solgte æg, kartofler og loppeting.

Et helt særligt fristed var i mange år Sannes smukke lille røde hus med stråtag, ”Landbolyst” - en arkitektonisk perle, hvorfra der blev cyklet mange kilometer rundt på Lolland.

Susanne måtte som pensionist flytte fra sin spændende lejlighed i Nyhavn til en lille bolig i Helsingør. Cyklen var stadig med, og nærhed til vand og skov, Hammermøllen og Hellebæk var et godt plus.

I nogle år var Susanne aktiv i bestyrelsen for Kulturklubben for beboerne i Kollektivbebyggelsen Grønnehave samt trofast besøgsven for en gammel dame i Hornbæk (”Man må gøre noget for sin pension”).

Humøret dalede

Et fald på cyklen fik desværre følger for førligheden, og dermed for humør og livsenergi. Men læselyst og almen orientering via flere daglige aviser holdtes ved lige til det sidste trods den selvvalgte isolering.

Især i de senere år kunne Susanne virke ret brysk og noget kort for hovedet for dem, der ikke kendte hende. Kommunikationsformen var ikke til overflade og høflighedsfraser.

Jeg og mine børn elskede hende, og vi vil mindes de mange sjove, humorfyldte og givende stunder, vi har haft sammen. Vi vil savne hende.

Susanne efterlader sig sin søster Bonnie og svoger, deres børn og en nevø + en niece, med familier.

Ære være mindet om vores ”Tante Sanne” - min kære barndomsveninde Susanne Lund.

Tak for alt du gav os!

Kærlige tanker fra Biba

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 3. maj 2018 15:35

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal man tvinge flygtning til at dele bolig?

Job i Nordsjælland

Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Hgør Teater, Kulturnat 1734966 til 28/9
Petersen ure-smykker, 373613, 1724569, 25.000 visninger logo
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu