Mackenzie Davis og Charlize Theron i "Tully".

Af Jesper Munch Nielsen

En mor sat under maksimalt pres

Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger side

Charlize Theron er fantastisk som udkørt mor og udslukt menneske i “Tully”.

ANMELDELSE: Hun er bestemt supersød og hjælpsom, men der er noget med hende. Noget skævt, uhyggeligt, for intimt, grænseoverskridende. Den unge nattebarnepigen Tully i den premiereaktuelle film af samme navn er på en eller anden måde – eller faktisk på en hel masse måder – for meget. Hun er blevet hyret af Marlo – en kvinde i begyndelsen af 40’erne, som har fået barn nummer tre.

Den lille ny baby har væltet læsset. Så nu er Marlo ikke længere bare på randen af et sammenbrud, men er hoppet i sammenbrudsbaljen med begge ben. Udkørt, træt helt ind i knoglerne, helt ind i hjertet og helt ind i hjernen.

Der er ikke mere i Marlo, der knokler for at få den lille familie med fraværende mand og to i forvejen krævende børn til at hænge sammen i det lille hus med det lille økonomi… og nu er der så en baby at tage sig af.

En højre til kæben

Natdyret Tully klarer det hele – som en drøm.

Mens Marlo sover, tager hun sig af ungen… og gør på eget initiativ rent, bager cookies og det hele. Og hvis Marlo skal have et godt råd, og manden måske lidt kinky sex, så er Tully klar til at hjælpe med krop og sjæl.

Marlo er selv inde på det. Den film, hvor den jaloux og psykisk syge nanny’en ender med at slå alle ihjel, har vi set. Og det er så heldigvis heller ikke den film, at “Tully” er.

Instruktør Jason Reitman arbejder for tredje gang sammen med manuskriptforfatterne Diablo Cody. Sammen lavede de fantastiske “Juno” for efterhånden en del år siden, og makkerparret er i god form også her, for “Tully” har bestemt nogle gode og ofte overraskende kvaliteter.

Manuskriptet slår et par krøller, der løfter historien. Og filmen byder på en lige højre til kæben mod slutningen, som undertegnede i hvert fald ikke havde set komme. Jeg siger ikke mere.

Lige til Mors Dag

Charlize Theron spiller hovedrollen som Marlo – hun er fantastisk og uforfærdet uforfængelig her, akkurat som i den Oscar-belønnede “Monster-rolle.

Marlo er udslukt, en mor under maksimalt pres. En “Tully”-montage om pasning af et spædbarn kan få de fleste til at holde benene samlet, og filmen har meget upassende dansk premiere lige op til Mors Dag.

Manuskriptet rammer hele tiden nogle replikker og nogle øjeblikke, der virker ægte midt i de måske lidt aparte rammer med natbarnepige og et spirende venskab, måske endda et forhold, mellem Marlo og Tully. Samtidig er filmen skæg og skarp og pletvis rørende.

Marlo er frustreret over at ikke at have fået mere ud af livet. Hun prøvede ellers alle hestene på karrusellen, før hun valgte trygge Drew som ægtemand og familiefar.

Og så står Tully der – fuld af overskud, ungdom, sex og muligheder. Hun finder livet i Marlo, som måske helt bogstaveligt finder livet i sig selv.

Der skal også stor ros til karismatiske Mackenzie Davis – hun spiller den svære rolle som Tully med lys i øjnene, så vi tror på hende. Og vi tror på den helt afgørende nærhed mellem Tully og Marlo.

Artiklen sidst ændret: 9. maj 2018 12:36

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12

Job i Nordsjælland

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger logo
Euronics log  win win 30.000 16/4 18 – april 19 1723144
Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Rasmus Ebbe 388428 1723690 logo  25.000 win win 19/4 18-april 19
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu