Af Helsingør Dagblad

Klumme: Ruth og Frede

Smoke n Steam logo 384849 1723552 25.000 win win 18/4 18- april 19

Jens Frimann Hansen, 52 år, bor i Ålsgårde og har været leder af Helsingør Teater siden 2003. Så Jens går til den på fodboldbanen. Således kan man læse i et opslag på Facebook, at han kom på scoringstavlen i en kamp på Borsholm Idrætsanlæg tidligere på måneden.

Når man som jeg er i 50’erne kommer man på et eller andet tidspunkt til at tænke på alle dem der falder væk. Jeg er heldig. Selv om min far har rundet de 90 og min mor er i firserne, har jeg dem stadig væk. Men forleden kom jeg til at tænke på onkel Frede og faster Ruth, som begge døde med kort tids mellemrum for et 10 år siden.

Begge stærke personligheder af den slags man ikke kan google eller finde på Facebook. De boede i Næstved ved jernbaneviadukten. Frede var en af Danmarks bedste cricketspillere og var på landsholdet.

Men når han skulle spille for Danmark blev han så nervøs, at han kom for sent til toget. Så måtte hans holdkammerater overtale lokomotivføreren til at standse ved viadukten ved Jørgen Jensens Vej, så holdkammeraterne kunne nå ind og hente Frede. I sit civile liv var han barber. Klippe kunne han ikke, men der blev drukket øl og væddet om heste og tipset.

Når ølstanken blev for gennemtrængende fik alle kunderne en ekstra tur med det grønne hårvand. Denne velsignede duft af for mange øl og hårvand hænger stadig i min næse. Frede havde salonen til han var i firserne. I de sidste aktive år havde han kun havde tre kunder, der alle var på alder med ham selv. De blev aldrig blev klippet, for de havde ikke noget hår tilbage. Til gengæld fik de sig en middagslur i barberstolene, og talte om gamle fodboldstjerner som Keld Bak og Ole Rasmussen. Frede var panisk ræd for skattevæsnet og for at få nye kunder, selvom hans daglige omsætning, som han ikke opbevarede i det store kasseapparat på disken, men i en cigaræske, kun yderst sjælden oversteg 100 kroner.

Onkel Fredes kone, Ruth, var min faster. Hun havde en legendarisk manglende stedsans, som når hun var på biltur med sin datter, min kusine, og hendes datter blev mangedobblet. Mange københavnerture fra Næstved gik i vasken, når damerne indignerede ringede hjem for at klage over den dårliges kiltning på de danske landeveje. I forsøgene på at nå hovedstaden havde den manglende eller oversete skiltning bragt dem til så eksotiske egne af landet som Nykøbing Falster, Kalundborg og i et enkelt tilfælde helt til Helsingør. Og selvom de tre damer kun boede få hundrede meter fra hinanden og ofte sås fik de ordentligt snakket undervejs.

Ruth og Frede var elskelige mennesker. Lige meget hvad pokker jeg havde lavet hørte jeg aldrig andet end positive og opmuntrende bemærkninger fra dem. Vi var familie.

I sit arbejdsliv var Ruth økonoma på garderhusarkasernen i Næstved. Og Ruth kunne lave mad af den gode gammeldags slags. Hun var også rap i replikken og så godt ud. Hun var meget populær hos flere generationer af garderhusarerne i Næstved. Det var derfor ikke overraskende, at da Ruth og Frede skulle fejre deres Guldbryllup så mødte der næsten 100 garderhusarer op i fuld uniform med heste og musikledsagelse og hele pivtøjet for at fejre deres virkelige dronning. Efter sigende var fejringen den eneste gang, hvor man så en mere ydmyg side af Ruth og Frede. Det var som om de ikke rigtigt vidste hvad de skulle gribe eller gøre i.

Forklaringen kunne måske findes i det fakturm, at min kusine Birthe havde talt et år forkert. Gæsterne var kommet et år for tidligt og der sad det morgentrætte, men helt sikkert lykkelige ægtepar og stirrede lettere panisk og fortumlet på hinanden. For første og eneste gang kunne Ruth ikke brødføde sine soldater.

Anekdoterne klæber til mennesker som Ruth og Frede. Det er trist de ikke findes mere og som mange andre der kendte dem savner jeg dem. Men verden er en anden i dag. Hvem der klipper folk i Næstved i dag ved jeg ikke og garderhusarkasernen er for længst lukket.

Artiklen sidst ændret: 9. maj 2018 12:30

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt
AH modegarn 39169 1723845 top 40.000 win win 1. maj 18-1. maj 19

Job i Nordsjælland

Tagsjakket side+logo 26/3 18-31/3 19 win win 1721578
https://www.kunstnershoppen.dk/
Ivar Jensen, K-nr. 1720262, Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Lynhjem Kunde nr. 34254 Ordre nr. 1725515 Antal visninger: 30.000 Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu