Af Tine Zedeler

Jan har båret på flere cementfliser end nogen kan tælle til

Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19 side artikel

ESPERGÆRDE: 73-årige Jan Martinussen er fra den generation, hvor man ikke selv fik lov til at bestemme, hvad man ville være.

– Der var ikke nogen ønsker dengang. Jeg voksede op med en far, der havde den holdning, at så længe der var arbejde, så fortsatte man og fik ikke fri før, det var overstået, også selv om der ventede gæster derhjemme. Det lå heller ikke i kortene, at man kunne få fri til noget. Det med fritiden var en anden dag. Der var mange fra min generation, hvor det var forældrene, der besluttede, hvad man skulle være, afhængig af hvor der var en læreplads. I mit tilfælde lå det i kortene, at jeg skulle arbejde i mine forældres firma, fortæller Jan Martinussen.

Nød tiden i militæret

På nær 16 måneder i militæret var fritiden nærmest ikke eksisterende i Jan Martinussens barn- og ungdom.

– Min far græd, da han skulle køre mig op på kasernen. Det var ikke af savn, men fordi han kom til at mangle min arbejdskraft. Jeg var ikke hjemme en eneste weekend, mens jeg var i militæret, så meget nød jeg friheden, fortæller Jan Martinussen, som nu på sine ældre dage har gjort sig nogle tanker om, hvordan livet ville have set ud, hvis han havde fået lov til at bestemme selv.

– I dag når man sidder som 73-årig, kan man da godt tænke over, hvordan man ellers kunne have brugt sit liv. Jeg nåede ikke at få børn. Det var der ikke tid til. Der mangler jo en generation. Det mærker jeg også, når jeg skal sætte mig ind i al den nye teknologi. Hver gang jeg skal have hjælp til computeren, eller som nu hvor jeg er gået over til betaling med mobilepay, skal jeg ringe efter hjælp udefra, siger Jan Martinussen.

Helt uden familie er han ikke. Således danner han på 20. år par med Ulla Agergaard, som han også bor sammen med i et hus i Sennepsmarken i Espergærde.

Indtil for et par år siden boede parret i et nabohus til Sydkystens Betonstøberi, som nu er lejet ud.

Seks dages arbejdsuge

Det var den 1. april 1960 Jan Martinussen trådte ind i sit fars firma efter at have afsluttet syvende klasse. Og her har han været at finde lige siden. Seks dage om ugen otte måneder om året med arbejdsdage fra klokken 6.30 om morgenen frem til klokken 17. Og altid med telefonen åben, for som Jan Martinussen forklarer, så kommer de fleste bestillinger ud på eftermiddagen. De seneste år har han dog tilladt sig først at være på kontoret fra klokken otte om morgenen.

– Det er lige som at arbejde i en isbod. Det er otte måneder om året, det står på. Arbejdet har ændret sig meget. Før producerede vi varerne selv, men de sidste 15 år har vi ikke selv støbt fliserne, men købt dem af en producent. Det kan ikke betale sig at lave dem selv. Så det meste af min arbejdsdag foregår foran computeren og telefonen. På den måde er det blevet mere kedeligt, fortæller han.

Hårdt slid

Til gengæld slipper Jan Martinussen for det tunge arbejde, det har været at støbe og ikke mindst læsse tonsvis af fliser.

– Hvis folk vidste, hvor meget jeg har læsset med håndkraft, ville de ikke tro på det. Det var før kranernes tid. Hvis jeg havde fortsat, havde jeg været helt slidt ned i dag, siger Jan Martinussen, som trods hårdt fysisk arbejde holder sig overraskende godt.

– Jeg har heller aldrig røget så meget som en eneste smøg. Og arbejdet holder mig også i gang, fortæller Jan Martinussen, som også tidligere gennem mange år har været aktiv i Espergærde Idrætsforening. En interesse han deler med Ulla Agergaard.

– Jeg har brugt al min fritid i EIF, spillet fodbold og siddet i bestyrelsen. Jeg har også været med i EIF’s Venner og spillet med i revyen gennem 26 år, dog ikke de seneste 8-10 år, fortæller Jan Martinussen.

Kørt bus om vinteren

Selv om meget af Jan Martinussens liv handler om at gå på arbejde, er han ikke særlig god til at holde fri, når han har muligheden for det. Som de fire måneder om året, hvor telefonen er stille, og kontoret holder lukket fra december til marts.

– Så tager vi som regel på ferie i december. Men så har jeg også holdt nok fri. I år var første vinter, hvor jeg ikke kørte turistbus med skigæster til Frankrig og Østrig, som jeg ellers har gjort gennem mange år i vintermånederne.

Nok at se til

Selv om Jan Martinussen har nået en alder, hvor tanken om at gå på pension ligger lige for – er det ikke noget, han har besluttet sig for endnu.

– Om jeg sidder i mit hus i Sennepsmarken eller her går ud på det samme. Det kunne også være sjovt at nå jubilæet. Jeg har også nok at se til. Jeg har en fast kundekreds på 30-35 anlægsgartnere plus de andre der kigger forbi, siger Jan Martinussen, som om to år kan fejre 60 års jubilæum. Samtidig fylder Sydkystens Betonstøberi 70 år. Eller faktisk 72 år, da firmaet blev grundlagt i 1948, men de første to år blev det drevet som et deltidsarbejde af faderen Hans Peter Martinussen, som i øvrigt var ansat i det daværende Tikøb Kommune, som blev til Helsingør Kommune i 1970.

Alt er til salg

Lidt mere kryptisk bliver svaret, når talen falder på, om Jan Martinussen kunne være interesseret i at sælge sin grund.

Således har Helsingør Kommunes byråd besluttet at sende den grønne kile ud mod Hornbækvej i udbud, da der er flere investorer, der har vist interesse for den.

– Om det er din gamle cykel eller min brugte bil, alt er til salg. Det er et spørgsmål om prisen. Men jeg har ikke sat noget til salg endnu, understreger Jan Martinussen, som heller ikke vil røbe, om han har haft henvendelser fra interesserede ejendomsinvestorer.

– Den holder jeg foreløbig for mig selv, siger Jan Martinussen.

Artiklen sidst ændret: 14. maj 2018 09:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730

Job i Nordsjælland

Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046
Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5 derefter nyt mat
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu