Af Jesper Munch Nielsen

Lavt anlægsloft spænder ben for udvikling af Helsingør kommune

Apperupvej e-mægler 397432 – logo side artikel 40.000 win

Borgmester Benedikte Kiær advarer om, at kommunerne bliver ramt hårdt, hvis ikke der bliver højere til regeringens loft.

BYGGERI: Der skal være højt til loftet i Helsingør, når de lokale politikere lægger planer, håber borgmester Benedikte Kiær. Men den konservative politiker kritiserer i dag regeringen for det lave anlægsloft, som betyder, at Helsingør og mange andre kommuner ikke har mulighed for at gennemføre de lagte planer om blandt andet nybyggeri og renoveringer

– Regeringen mangler virkelighedssans. Den bør simpelthen give os mulighed for at bygge mere ude i kommunerne i de kommende år. Samlet set oplever vi i kommunerne et øget pres på anlæg til ældre og børn. Desuden har vi en pukkel, hvad angår vedligeholdelse og meget andet, siger Benedikte Kiær.

Tag over hovedet

På landsplan har de 98 kommuner angiveligt lagt an til at bygge eller renovere for 21 milliarder kroner næste år.

Kommunernes anlægsloft for 2018 var på 17 milliarder kroner, så hvis ikke anlægsrammen bliver forhøjet betragteligt i de igangværende forhandlinger mellem regeringen og Kommunernes Landsforening, så kan kommunerne ikke – i hvert fald ikke med regeringens godkendelse – bygge og renovere som ønsket og få bugt med den store pukkel, Kommunernes Landsforening-formand Jacob Bundsgaard ser som et problem.

»Vi skal kunne sikre, at børnene ikke får hovedpine, astma eller allergi på grund af skimmelsvamp i daginstitutionen eller på skolen, ligesom vi skal kunne give vores mest udsatte borgere et ordentligt tag over hovedet og udbedre det kæmpe efterslæb, der eksempelvis er på vedligeholdelse af de kommunale veje«, har Bundsgaard erklæret.

Det svære valg

Samme holdning har Kiær. Efterslæbbet er markant også i Helsingør.

– Vi har behov for renoveringer af skolerne for eksempel. Vi kan ikke få det gjort på grund af anlægsloftet. Vores veje er heller ikke optimale, men når man skal vælge mellem plejehjem og daginstitutioner og så vejene, så er det ikke vejene, der vinder. Situationen er jo den, at vi får en voksende ældrebefolkning i Helsingør i de kommende år, og der kommer også flere børn. Det er et pres, og så har vi et efterslæb oveni, siger Helsingør-borgmesteren.

Helsingør Kommune står til at få et anlægsloft på knap 190 millioner kroner næste år. Men kommunens anlægsplaner når op på cirka 300 millioner kroner, selv i en stram model. Der står blandt andet byggeri af nyt plejehjem i Hornbæk, nyt stadion og ny skole i Helsingørs bymidte på listen.

Desuden er Helsingør Kommune ramt af en over 20 år gammel aftale. Tilbagekøbet af de tre skoler, som har været ude i sale-and-lease-back i to årtier regnes nemlig også som et anlæg til 66 millioner kroner..

– Det er altså en 20 år gammel beslutning, som vi intet har at gøre med. Det er absurd, at det tæller med i forhold til anlægsloftet, siger Kiær.

Minister ønsker sanktion

Finansminister Kristian Jensen fra Venstre har ærgret sig over, at regeringen ikke kan straffe kommuner, der bryder anlægsloftet – på samme måde, som regeringen kan straffe kommuner, der bruger for mange penge på service. Det ønske giver ingen mening, mener Benedikte Kiær.

– Jeg kan godt forstå, at regeringen gerne vil have styr på anlægsudgifterne i kommunerne, også for at kunne holde øje med aktiviteten på bygge- og anlægsmarkedet. Men tidligere har det altså være staten selv og regionerne, der har stået forrest i køen til at bygge. Nu har kommuner behov for mere spillerum, siger Helsingør-borgmesteren.

Ikke så firkantet

Kiær understreger, at kommunerne ikke bruger flere penge end anvist i anlægsloftet, bare fordi man kan uden straf fra statens side. Men mange faktorer kan gøre, at byggeopgaver bliver forsinkede og dermed ikke bliver gennemført i år, hvor pengene indledningsvis er afsat til formålet, forklarer hun

– Verden er ikke så firkantet, som man ønsker det fra finansministeriet, lyder det fra Benedikte Kiær.

Hun peger for eksempel på, at i Helsingør har flere udbud været nødt til at gå om, hvilket har forsinket byggeriet af både stadion på Gl. Hellebækvej og det nye plejehjem i Hornbæk.

Artiklen sidst ændret: 15. maj 2018 11:49

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Job i Nordsjælland

Euronics log  win win 30.000 16/4 18 – april 19 1723144
HF Byg 353825 1723481  logo 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19
Malerfirmaet Nordkysten side+logo 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger logo
Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu