Af Helsingør Dagblad

Klumme: Fra pryd til fryd

https://www.kunstnershoppen.dk/

Tanja Bendixen Kryger, 41 år, bor i Ålsgårde. Her har hun slået sig ned efter at have boet så forskellige steder som Californien, Skotland og Sverige. Hun kommer altid ”hjem” til sit Helsingør. Tanja elsker sport, hvor der er plads til at lege, og nyder vores fantastiske natur.

1 time! Det er den tid, jeg gider at bruge på at gøre haven forårsklar. 10 minutter til at fjerne hundelorte, 20 minutter til at slå græsset og 30 minutter med hakkedimsen (har sikkert et mere korrekt navn) til at fjerne ukrudt mellem fliserne på terrassen. 1 time, – og så heller ikke mere.

Da vi overtog vores klassiske parcelhus på villavejen, var haven fint inddelt i flotte bede med stauder, der blomstrede forskudt hen over hele sæsonen, og i det yndige drivhus fandtes både blomster og vindruer. De tidligere ejere havde kræset for detaljen og kreeret en virkelig fin have for et sandt havemenneske. Jeg kan meget, men et havemenneske er jeg virkelig ikke, og grønne fingre har jeg aldrig haft. Men, man bliver jo aldrig for gammel til at lære, så jeg tænkte, at det var en gylden mulighed for at tilegne mig lidt viden på området og måske starte ny hobby.

Realitetssansen var dog stadig bevaret, og man skal jo ikke slå brødet for stort op, så de første bede blev hurtigt konverteret til græsplæne og drivhuset foræret væk til en entusiastisk svensker. Jeg lod et par udvalgte bede blive tilbage og satsede på at kunne præstere en indsats med dem, der kunne være en prydhave værdig. Og skulle jeg blive i tvivl, kunne jeg jo altid skele til nogle af naboerne, hvis haver stod snorlige, med nærmest millimeterpræcise afstande mellem blomster, småbuske og træer, og uden det mindste tegn på ukrudt. Imponerende, men på samme tid også en smule skræmmende.

Min absolut yndlingsmulat, Hella Joof, har et TV-program i øjeblikket, Hellas Have, som ville have været skønt at følge dengang. Mest fordi Hella bare er skøn og ligefrem i sin tilgang til havearbejde, men også fordi hun heller ikke helt skarp på forskellen på mælkebøtte og erantis eller hjorte og rådyr for den sags skyld. Men, Hella kunne ikke inspirere dengang, så det måtte komme fra andre kilder, og opgaven var jo heller ikke ligefrem uoverskuelig. Der var trods alt kun tale om et samlet areal på måske 10 m2.

Som sagt så gjort. De tilbageværende blomsterbede blev passet og plejet i det omfang, interessen kunne holdes fanget, og min mission blev at få så mange blomster og grønne planter i dem, at der slet ikke ville være plads til ukrudt. Jeg kan heldigvis være en stædig satan, og det lykkedes derfor forholdsvis hurtigt at få styr på det, og allerede året efter kunne jeg fremvise de fineste og fuldstændig grønne bede, iblandet et flotte hvide blomster. Stolt viser jeg de imponerede bede frem til min far, der køligt konstaterer, at det i sandhed er flot, at jeg på så kort tid har præsteret at dække samtlige bede med skvalderkål…

Nu har jeg ingen blomsterbede. Vores have er nærmest minimalistisk og består af en kuperet plæne, delvist dækket af mos og med huller fra hundenes jagt på diverse dyr. Der er lige nøjagtig nok buske og småtræer til at dække udsynet for naboerne, så de ikke behøver bekymre sig om, hvorvidt det er bunddække eller ukrudt, der pynter i kanten af plænen. Vi har naturligvis også en terrasse, der optager omtrent halvdelen af haven. Her er plads til et bord og nogle stole, en monster gasgrill og en dejlig stor liggestol med god hynde. Og når min times forårsklargøring af haven er overstået, er det her jeg ligger og nyder livet.

Min have er ikke længere en prydhave. Den er i stedet blevet til en fantastisk fryd-have. For, når jeg kører ned ad vores vej en forårsdag, og kigger på alle naboerne, der ligger med målebånd, haveske (den har sikkert også et andet fint navn) og røven i vejret. Så fryder jeg mig over, at jeg ikke længere skal bruge tid på pyntebede og ukrudt. Jeg skal bare lige fjerne hundelorte, slå græsset og ellers nyde livet på min liggestol. Altså, lige indtil monsteret skal tændes, så depoterne kan fyldes op med lækker grillmad efter alt det hårde havearbejde. Jeg har virkelig taget rollen som havemenneske til mig og nyder det til fulde!

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:16

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni

Job i Nordsjælland

Trykkeriloftet/Kasper Adrian 500319, 1753689, 15-20.000 win maj 19/20
KV-Revision, 280954,  1752052, 15-20.000 visninger win maj 19/20
Petersen ure-smykker, 373613, 1752899 10-15.000 win maj 19/20
Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369
Cafe Hammermøllen 383039, 1728365, 15-20.000 win win juni 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu