Af Kirsten Moth

Jollen, der kalder på smil og glæde, men ikke passer til Hornbæk

Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo

– Jeg vil bare skabe liv og glæde. Men de vil hellere have stort plastik i havnen, hvor de kan sidde og drikke rosé, siger fotograf Kim Bjærre. Han har renoveret en gammel fiskerjolle efter gamle bådbyggertraditioner – udelukkende med genbrugsmaterialer. Nu strander båden måske igen på grund af regler, udseende og misforståelser.

HORNBÆK: En gammel bundgarnsjolle, renoveret efter oprindelige håndværkstraditioner inden for bådebyggeri, er blevet en “varm kartoffel” i Hornbæk Havn.

Bundgarnsjollen købte Hornbæk-borgeren fotograf Kim Bjærre, efter den i seks år havde ligget på land og efterhånden var dybt medtaget.

– Det var i sidste øjeblik, vi fik fat i den. Jeg søgte om tilladelse til at have den liggende i havnen og stod nummer et på ventelisten til en bådplads. Så blev reglerne åbenbart ændret for tildeling af pladser. Og da min båd blev færdig her for godt en måned siden, klar til at komme i vandet, fik jeg pludselig at vide, at den nu alligevel ikke må ligge i havnen. Årsagen er, som jeg har fået den oplyst, at havnebestyrelsen definerer jollen som en husbåd, fortæller Kim Bjærre.

Hellere stort plastik

– De vil hellere have en masse stort plastik (Både, red.) i havnen, selv om de ikke kommer meget ud at sejle og mange mest bruger dem til at drikke rosévin på.

– Nogle af os er nødt til at skeje lidt ud og skabe glæde og smil. Mange stopper op, når de ser min båd og spørger interesseret ind til, hvor gammel den er, hvor den er bygget og så videre. Børnene stopper og peger og snakker. Det er en ny tankegang, der skaber liv, et anderledes liv, smil og kærlighed, i havnen, mener Kim Bjærre.

På samme måde, som han for ca. halvandet år siden renoverede sit hus på Ndr. Strandvej i Hornbæk ved udelukkende at benytte genbrugsmaterialer, har han også holdt sig til genbrug i sin renovering og genopbygning af jollen.

Brænder for miljøet

Miljøet, klimaet, genbrug og vores livsstil er emner, som Kim Bjærre brænder og lever for.

Sammen med en af sine venner har han lavet facebooksiden Rent Hornbæk, hvor de jævnligt samler affald på havnen, samler cigaretskod op og i det hele taget sørger for, at lokalområdet ser ordentligt ud.

– Jeg har rejst meget og set kriseramte steder i verden. Jeg har på den måde fået øjnene op for, hvordan det ser ud mange andre steder i verden. Her har vi det fint og flot, især her i Hornbæk. Især her i vores “pæne” lande har vi et kæmpe overforbrug. Vi arbejder, arbejder, arbejder for at få råd til ny bil, nyt hus, nye møbler, nyt tøj, mere tøj. Jeg prøver med min livsstil at fortælle folk, at hvis vi benytter os af mere genbrug og i det hele taget går ind i den tanke, så behøver vi heller ikke at arbejde så meget.

Hus af genbrug

Kim Bjærre købte for nogle år siden sit hus på Ndr. Strandvej for 600.000 kroner og renoverede det for 500.000 kr, som samtlige genbrugsmaterialer stod ham i. Arbejdet har han selv udført. Dermed fik han Strandvejsvilla for 1,1 millioner kroner i Hornbæk.

Båden købte han for 10.000 kroner i faldefærdig tilstand. Nu har han renoveret den for ialt 70.000 kroner.

– Jeg kan stort set bruge alt. Gamle døre og vinduer, hængsler, håndtag. Det bliver slebet, olieret og hvad der nu ellers er brug for.

Uerstatteligt træ

Den ombyggede jolle er lavet af uerstatteligt træ, som man ikke kan få fat i mere.

Den er bygget i 1973 i et håndværk, der er uddøende. Derfor har Kim Bjærre også fået en af sine venner, Mads Miller Eriksen, der bor i Sydengland, hvor han arbejer som professionel bådbygger efter gamle håndværkstraditioner, til at kalfatre (En metode til tætning af træskib med tovværk, red.) og tjære båden. Arbejdet tog en måned og da båden blev sat i vandet, var den 100 procent tæt, siger en stolt bådejer.

Kim Bjærre har bedt om lov til at ligge på en plads i havnen, som ikke er attraktiv for andre både, sådan som den er indrettet i øjeblikket.

– Jeg kan godt finde andre havne, hvor min båd vil ligge. Men jeg er fjerde generation hornbækker. Er født og opvokset her og derfor betragter jeg Hornbæk som “min” havn, hvor jeg gerne vil være med til at skabe noget godt, siger Kim Bjærre.

Artiklen sidst ændret: 17. maj 2018 11:55

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557

Job i Nordsjælland

BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
Franci, 1720789, 345901, 20000 visninger logo/side. ny jan 19, ny feb 19
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu