Af Helsingør Dagblad

Klumme: At være eller ikke være havemenneske

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

Vi flyttede tilbage til vores dejlige hus sidste år i august efter 10 år i Jylland. Dejligt hus. Dejligt sted. Og da vi flyttede til Jylland, var det også en ganske dejlig have. God græsplæne. Mange meter nyplantet hæk. Mange meter nogenlunde trimmet ældre hæk. Få bede med nyplantet bunddække, der i løbet af nogle år skulle tage styringen over eventuelt ukrudt. Og store reelle terrasser med 50×50 fliser. Bålplads til børn og andre naturmennesker.

Der findes mennesker, der skal have lige, veltrimmede hække og en plæne uden mos. Og så er der dem, der meget hellere slapper af ved at sætte sig en bog eller lægger sig på en solvogn og lader kroppen varme godt igennem. Og lader have være have imens. Så er der mennesker, der bare må have fingrene i jorden og skabe smukke tableauer. Sådan et er jeg.

Jeg måtte konstatere, at vores lejere gennem årene ikke har været havetyper overhovedet. De har ikke været udprægede havemennesker, så ingen af de planer, vi havde haft med haven kunne ses, da vi rykkede tilbage. Huset var til gengæld holdt perfekt!

De nyplantede hække var blevet lange, tynde, træ-lignende vækster med lidt grønt i toppen. Går du på plænen, er det som at gå på en pude. Så meget mos er der i den. I alle vores bede viste sig ukrudt i store mængder.

Jeg fik hjælp til hække og træer allerede sidste år. Hækkene blev klippet ned og er begyndt at skyde længere nede på stammen. De er godt på vej. Vores gamle frugttræer blev klippet kraftigt ned. Også de er godt på vej. Det var helt nødvendigt. Så dette forår er turen kommet til bede og terrasser.

Jeg er godt mørbanket. Det er nemlig sindssygt fysisk hårdt arbejde. Der er rødder på kryds og tværs. Rødder fra vilde roser snor sig i lystig dans med rødder fra skvalderkål og padderok. Og et par steder blander de offensive snerler sig også. De oprindelig satte Vinca og Storkenæb er der stadig, men er godt gemt under især skvalderkålens frodige blade.

Der er kun en ting at gøre. Starte fra den ene ende og fortsætte gennem alle bed og fliser. Alle bede skal graves igennem, og planterne resættes. Det tager omkring en time pr meter. Så jeg ser frem til godt 200 timer grov-lugning her hen over maj og juni måned.

Jeg vedkender mig gerne, at jeg også er den type havemenneske, der elsker at se haven ændre form og facon. I vores gamle have i Bjerringbro blev det til en krydsning mellem en gammeldags landbohave med kålhave, høns, aspargesbed, alverdens grøntsager og bær OG et væld af blomster og roser. Hver lille krog havde mange flotte ”kig”.

Vores nuværende hus og have kalder på noget, der er anderledes ”stramt”. Haven bliver ikke, som i Bjerringbro, en kæmpe blomstrende køkkenhave med små fredelige terrasser og hyggelig hønselyde.

Det bliver noget andet, men først må alt det, der fjerner fokus for det kreative, fjernes. Jeg kender endnu ikke det endelige mål.

Her 2. pinsedag, efter et par gode dage med fest i Helsingør, er jeg godt en fjerdedel rundt i bedene. Resultaterne af anstrengelserne begynder at vise sig og ideerne til, hvor det skal ende, begynder at tage form i mit hoved. Og det bliver smukt endnu engang.

PS. Jo, bevares, der kommer små skud af ukrudt op fra de små rodstumper, der ikke kommer med op. De bliver hurtigt fjernet på min aftentur rundt i haven. Jeg ved, at de på et tidspunkt giver op. Jeg har prøvet det før. De ved, jeg er langt mere vedholdende end selv det stædigste ukrudt.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:16

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Sørensen Byg. 501385 ordre 1757541 15.000 win juni 19/20

Job i Nordsjælland

Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334, skift 3/5, 2/7
Sørensen Byg. 501385 ordre 1757541 15.000 win juni 19/20
Meny april 19/20 25.000 IKKE win  random 1763673

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu