Projektleder Jørgen Sommer fra Forsyning Helsingør står der, hvor Egebækken løber under strandvejen og medarbejdere fra Forsyning Helsingør opdagede, at der flød toilet­papir rundt i bækken. (Foto: Lars Johannessen)

Af Asger Lind Krebs

Spildevand i Egebækken opdaget ved et tilfælde

rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side

ESPERGÆRDE: Medarbejdere fra Forsyning Helsingør har ved et tilfælde opdaget en forurening af Egebækken ved Strandvejen i Espergærde.

- Vi var i gang med at lægge rør under Strandvejen og flytte nogle ørreder længere op ad bækken, da der pludselig dukkede noget toiletpapir op, fortæller Jørgen Sommer, projektleder i Forsyning Helsingør.

Fundet var ganske overraskende. Egebækken er nemlig vurderet til at være ren og have en god økologisk tilstand. Der udledes kun regnvand, og ikke noget spildevand til bækken, der løber direkte ud i Øresund.

- Der er ikke nogen overløb til Egebækken, så der burde ikke være nogen måde, hvorpå der kan komme spildevand i bækken, siger Jørgen Sommer.

Medarbejderne fra Forsyning Helsingør talte med folk, der jævnligt kommer ved Egebækken. De havde aldrig set toiletpapir i bækken tidligere.

Man fandt ud af, at der er en stribe ejendomme på Strandvejen, der udleder regnvand fra tagene til bækken. Det kunne være en af disse boliger, der havde fået lavet en fejltilslutning, så spildevand fra toilettet var kommet med i røret, der fører ud til Egebækken.

Den anden mulighed var, at der var tale om en engangsforseelse, hvor der måske var blevet tømt et campingtoilet ud i vandløbet.

Ingen sundhedsfare

Helsingør Kommune blev også underrettet.

Her vurderede man, at der tilsyneladende var tale om så begrænset en mængde spildevand, at der ikke var nogen sundheds- eller miljømæssig fare forbundet ved det.

- Det er så minimale mængder, at vi ikke har lavet badeforbud eller lignende, fortæller Annemarie Westh Jepsen, leder af Helsingør Kommunes, natur og miljøafdeling.

I sidste uge blev der igen set toiletpapir i Egebækken.

- Vi tænkte, at så var der nok ikke tale om, at det var et campingtoilet, der var blevet tømt, når det gentog sig, fortæller Jørgen Sommer.

Forsyning Helsingør sendte derfor vandrørenes svar på rullemarie i aktion. Det er et lille terrængående køretøj, der kan køre ud i vandrør med et kamera og filme.

Onsdag omkring middagstid fandt man på den måde kilden til forureningen. Det er en af boligerne på Strandvejen, der er fejltilkoblet, så ikke kun regnvand, men også toiletvand bliver udledt til Egebækken.

Forsyning Helsingør har straks givet besked til Helsingør Kommune, der er myndighed på området.

- Det er grundejerens ansvar, at det er lovligt tilkoblet. Derfor får vi nu grundejeren til at rette op på det. Det skal ske så hurtigt som muligt, men samtidig skal grundejeren have en rimelig frist. Det er jo ikke noget, man bare lige selv ordner med en spade. Man skal have en autoriseret kloakmester til at se på det, siger Annemarie Westh Jepsen fra Helsingør Kommune.

Kan trygt bade

Helsingør Dagblad har modtaget henvendelser fra læsere, der har hørt om spildevandet i Egebækken og været bekymret for, om det er rent og sikkert at bade i Øresund tæt ved bækkens udløb.

Der er nu ikke grund til bekymring.

- Et enkelt toilets afløb skader hverken fisk eller planter eller gør det farligt at bade, men det skal selvfølgelig stoppes, siger Jens P. Jeppesen, marinbiolog og leder af Øresundsakvariet.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 24. maj 2018 04:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Seneste Artikler

Er det en god idé at anlægge et stenrev ved Trykkerdammen?

Job i Nordsjælland

Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Esp Dyreklinik 1723659 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger logo
Jobo bilcenter, 374274, 1724821, 20000 visninger logo/side

HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

close-link

hovedmenu