Af Mads Birch

Klumme: Hvad drikker du?

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger side

Lige nu er jeg optaget af debatten om mælk. I mange år var opskriften til en sund krop en halv liter mælk om dagen, men lige nu oplever vi, at de mange alternative mælkeformer sniger sig ind på hylderne i supermarkederne. De mest kendte er nok soyamælk, mandelmælk og rismælk.

Mælk er nemlig ikke bare mælk. Produktet skaber ligeså mange diskussioner som debatten om fedt. Det diskuteres ofte, om mælk overhovedet er sundt, og hjemme hos os interesserer vi os meget for alternative mælkeformer.

Et godt argument i snakken om mælk er, at den mælk, vi ser på hylderne i dagligvarer forretningerne ikke er den type mælk, vi var skabt til at drikke. Mennesker begyndte ikke at drikke mælk før vi blev landbrugere for omkring 10.000 år siden. Så jeg kan vel godt hævde, at vi har levet fint uden i tidligere tider.

Vi mennesker er den eneste dyreart, der drikker mælk fra et andet dyr. Vi er ikke skabt til at drikke mælk ud over modermælken. Dette er måske grunden til, at jeg hver dag oplever mennesker, der er enten intolerante eller allergiske over for mælk.

Jeg ved godt, at mælk indeholder proteiner og mineraler, herunder calcium, og vitaminer som B2, B12 og D. Men det kan man også finde i andre fødevarer. I vores familie lever vi helt uden mælkeprodukter, og vi klare den ved at variere maden, så vi for dækket behovet for de vigtigste næringsstoffer. Vores datter på 11 år har aldrig fået andet end plantemælk og hun trives og er tilmed sund og rask.

Hvad ved vi lige nu ? Ja, vi ved, at vi danskere drikker i gennemsnit 86,5 liter komælk om året, og der er registreret 3.300 mælke producenter med i alt 560.000 køer som tilsammen producerer 5,4 mia. kg mælk om året.

Jeg har personligt testet mange forskellige mælketyper. Og man bliver overrasket over, vor mange typer mælk, man kan få fingrene i. Alle nedenstående mælketyper har jeg afprøvet i kaffe, uopvarmet og opvarmet. Den viden, det har givet mig, kunne jeg godt tænke mig at udbrede til endnu flere mennesker, så jeg arbejder på at udbrede kendskabet. Jeg har skrevet til “go morgen Danmark” et par gange. Mon ikke det vedholdenhed betaler sig her. Hvorfor ikke udbrede viden om mælk og hvad de forskellige typer af mælk kan?

Prøv lige at se listen her:

• Skummetmælk

•Hirsemælk

• Havremælk

• Soyamælk

• Soyamælk med vanilje

• Kokosmælk

• Kamelmælk

• Hampemælk

• Laktosefri mælk

• Minimælk

• Letmælk

• Sødmælk

• Cafe mælk

• Cafe latte mælk

• Mandel mælk

• Uhomogeniseret mælk

• Kondenseret mælk

• Rismælk

• Macadamia mælk

• Pistacie mælk

• Piskefløde

• Gedemælk

• Græskar mælk

Ser det ikke interessant ud?

Hvad drikker du? Prøv en dag at anvende havre-fløde i din madlavning eller i din kaffe. Vi foretrækker plantemælk. Hvad foretrækker du?

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger Top

Job i Nordsjælland

Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Petersen ure-smykker, 373613, 1724569, 25.000 visninger logo
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu