Af Victor Kuhlman

Dronningen åbnede Kongernes Nordsjælland

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger side

Tirsdag blev Nordsjællands nye nationalpark indviet.

ESRUM: – Når man kigger rundt i dag, hvor solen skinner og alle smiler, så er Danmark i sandhed et yndigt land, siger Hendes Majestæt dronning Margrethe, som afslutning på sin tale under åbningen af den nye Nationalpark i Nordsjælland.

Parken hedder Kongernes Nordsjælland, strækker sig over fem kommuner heriblandt Helsingør, og Danmarks næststørste sø, Esrum Sø, ligger helt centralt.

– Når man har levet det meste af sit liv i det nordsjællandske område, er det spændende at se, hvad der sker med stedet, når det får en ny betydning, som vi ser i dag, siger dronningen, der brugte lang tid på at vinke til alle de fremmødte gæster.

Brug nationalparkerne

Dronningen startede dagen i Fredensborg i Skipperhuset ved Esrum Sø, hvor hun blev modtaget af Miljø- og Fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, og borgmestrene for Fredensborg, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød samt formanden for nationalparken.

Herefter sejlede de med båden Viking til den anden side af søen og stod af ved Kongens Bøge.

Herfra kørte dronningen i hestekaret Jakob Elleman-Jensen til Esrum Kloster & Møllegård, hvor den officielle indvielse fandt sted.

Over 2000 mennesker var mødt op for at få et glimt af dronningen og for at høre taler fra Jakob Ellemann-Jensen, nationalparkformand Carl Bruun og Gribskovs borgmester Anders Gerner Frost.

Jakob Ellemann- Jensen var begejstret for at åbne Parken.

– Jeg har glædet mig enormt til denne dag. Nu bliver Nordsjællands store skove og søer nationalpark for alle. Kronhjorte, havørne og kæmpe områder med urørt skov er bare nogle af de store naturoplevelser i området. Jeg kan kun anbefale at besøge vores nationalparker, for de viser Danmarks natur i al sin storslåede skønhed.

– Det gælder ikke mindst Kongernes Nordsjælland, som jeg er stolt over at kunne indvie med Hendes Majestæt dronningen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der skal laves en plan

Nationalparken strækker så fra Lynæs fiskerleje i vest til Kronborg i øst, og bliver dermed Danmarks næststørste nationalpark efter Vadehavet.

– Der er smuk natur, tre slotte, masser af gamle ruiner, hvide strande og landbrugsland.

– Første skridt for bestyrelsen bliver at lave en nationalpark-plan, så vi bedst ved, hvad vi skal drive det her til.

– Jeg vil invitere alle til at komme med ideer, så vi sammen kan skabe den bedste park i Danmark, siger nationalparkens bestyrelsesformand Carl Bruun i sin tale.

Har næsten taget 15 år

Efter talerne var der er opstillet boder med smagsprøver på lokale føde- og drikkevarer, og gæsterne havde mulighed for at møde nogle af nationalparkens mange aktører i forskellige aktiviteter.

Helsingørs borgmester Benedikte Kiær var også med hele dagen sammen med dronningen, og hun havde også set meget frem til dagen.

– I snart 15 år har frivillige lodsejere og mange andre ildsjæle sammen med de fem kommuner arbejdet for en fælles nationalpark på tværs af Nordsjælland, og nu er vi ved målet.

– Jeg glæder mig til at være med til at fortælle og vise vores nationalpark frem.

– Der er ikke kun tale om en stor nationalpark i dansk sammenhæng, men også en nationalpark med et utrolig rigdom og mangfoldighed på natur, kultur og historie, sagde Benedikte Kiær.

Artiklen sidst ændret: 29. maj 2018 19:10

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 top

Job i Nordsjælland

BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side
Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 logo
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu