Af Claus Kjærsgaard

Musikalsk pude til demente hædres for godt design

Euronics side  win win 30.000 16/4 18 – april 19 1723144

En jysk iværksætter, en musiker fra Hornbæk og en designer fra Tikøb har sammen skabt en lille pude, der kan få stor betydning for især dementes livskvalitet.

HELSINGØR: Mandag aften var en vigtig aften for en lille næsten rund pude.

Mandag aften vandt puden, der kaldes Inmu en Danish Design Award i kategorien Healthy Life.

Den ser ikke ud af noget særligt, den lille pude, men den kan noget særligt, den kan berolige.

Når man tager fat i puden, begynder den nemlig at spille beroligende musik. Det bliver den ved med, og den spiller altid musik fra det samme beroligende lydunivers, men muskken gentager aldrig sig selv. Hvis man skubber puden fra sig, så stopper den snart.

Musikeren Asger Steenholdt fra Hornbæk og designeren Emilie Wiehe fra Tikøb har en stor andel i den lille pude.

Asger Steenholdt er blandt andet kendt fra Big Fat Snake, men har arbejdet med musik i mange andre sammenhænge. Blandt andet i virksomheden Adaptimus, der har udviklet musikken til puden.

Det er Emilie Wiehe, der har udviklet designet af puden, og altså hendes arbejde, der nu kan få en særlig anerkendelse.

Der ligger mange overvejelser bag den lille, kun tilsyneladende anonyme pude. For eksempel at der går en gylden tråd hele vejen rundt om, og at der er en diskret lomme i foret, der også helt bevidst er afdæmpet blåt af lavet af et materiale, som man gerne vil røre ved.

Det er iværksætteren Anders Hansen, der har fået ideen til inmuen. I første omgang er den især henvendt til demente, men puden kan egentlig bruges af alle, der gerne vil gå lidt ned i tempo.

– Der er tale om adaptiv musik, forklarer Asger Steenholdt. Det vil sige, at det er musik, der tilpasser sig, og i dette tilfælde er det bevægelsen med puden, der bestemmer i hvilken retning musikken bevæger sig.

Der er dog ingen start- eller slukknap på den lille pude. Den vil altid spille afslappende musik, men udvikler sig så helt forskelligt.

Hemmeligheden ligger i indmaden, hvor musikken er lagret. På sindrig vis er kombinationsmulighederne nærmest uendelige, samtidig med at det virker tilfældigt hvilke toner der vælges. Det er det dog ikke. Det er en kompliceret algoritme i Inmu’en der ligger bag musikken.

Det betyder ikke, at det har været let at sætte musikken sammen, for den skal jo også samlet have en beroligende effekt.

Hvordan Asger Steenholdt har gjort det, er en forretningshemmelighed, men det er ikke forkert at sige, at der ligger mange timers hårdt arbejde bag softwaren i puden.

Puden produceres i Jylland, men udviklingen foregår i Allégade i Helsingør. Her er Asger Steenholdt og Emilie Wiehe godt i gang med næste produkt, der denne gang skal have den stik modsatte funktion. Inmuen skal give folk lyst til at være mere aktive. Det betyder, at hvor intensiteten på den første Inmu var konstant lav og afslappende, så tager musikken nu til i dynamik, jo mere den anvendes.

Mens det har givet Asger Steeholdt nogle nye musikalske udfordringer, så har Emilie også måttet tænke i nye baner. Grunddesignet er det samme, men der er væsentlige variationer. Ikke mindst i farve- og stofvalget.

Det kan få stor betydning for såvel Emilie Wiehe som designer som for virksomheden, at den nu har vundet en design-award.

Allerede sidste år fik Emilie Wiehe en Danish Design Award for sit afgangsprojekt som nyuddannet designer. Det var netop designet af Inmuen.

Inmuen er et specialprodukt, der koster lidt over 5000 kroner stykket. Hidtil er der solgt omkring 100 puder, mens et tilsvarende antal er ved at blive testet.

Netop testene har store betydning for Inmu, der for alvor skal vise, at det kan betale sig at tage puden i brug. For eksempel i kraft af, at det bliver nemmere at berolige udadreagerende demente, at der opstår færre konflikter, eller mindre håndgribeligt, at livskvaliteten stiger blandt de demente.

Uanset hvilken af tingene man lægger vægt på, så er Asger Steenholdt overbevist om, at den musikalske stemningspude har et stort internationalt potentiale. Det er da også her, at firmaet ser de største muligheder. Men først skal puden etableres på det danske marked og dokumentere sin effekt.

Artiklen sidst ændret: 30. maj 2018 09:03

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Job i Nordsjælland

Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
Silverline 24/7-24/7 19. 20.000 win win 1731324 logo
Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu