Det Danske Madhus leverer ældremaden i Helsingør, og det er der generelt stor tilfredshed med, viser undersøgelser.

Af Jesper Munch Nielsen

Først nu får de ældre frit mad-valg

rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side

Byrådet har besluttet at give de ældre særlige frit valg-beviser, så de snart kan bestille mad fra andet end Det Danske Madhus.

POLITIK: De ældre borgere i Helsingør, som er visiteret til at få ældremad, har ikke haft det frie valg i forhold til leverandøren af maden, som lovgivningen på området stiller krav om. Ligesom mange andre danske kommuner har Helsingør Kommune ikke kunnet overholde loven på det område, men nu har byrådet besluttet at gøre noget ved sagen.

– Der er mange kommuner, som er under pres med at overholde frit valg på maden. Det drejer sig måske ikke om liv eller død, men det er beklageligt, når borgerne skal have mulighed for at vælge mellem forskellige leverandører, og ikke har det, siger Mette Lene Jensen fra Venstre, formand for Helsingør Byråds udvalg for omsorgs- og sundhedsudvalget.

Er ikke utilfredse

På et byrådsmøde forleden var der fuld enighed om, at de ældre på madservice-ordning nu skal have særlige frit valg-beviser, så de kan bestille mad udefra stort set, som de har lyst – inden for de økonomiske rammer, der ligger i ordningen naturligvis.

Det Dansk Madhus leverer i dag ældremaden – kommunen er medejer af virksomheden og sidder med i bestyrelsen. Og det har ikke været muligt for kommunen at få flere faste ældremads-leverandører på banen. Af den grund blev løsningen, at de ældre nu får frit valg-beviser, så de kan fravælge Det Danske Madhus og bestille andre steder fra, hvis de ønsker det.

– Det handler slet ikke om, at kommunen eller de ældre er utilfredse med Det Danske Madhus. Men for tiden overholder vi ikke frit valgs-lovgivningen, fordi vi kun har en leverandør. Med frit valg-beviser så giver vi borgerne flere muligheder, forklarede Mette Lene Jensen på byrådsmødet.

Mange kommuner ramt

Ifølge en undersøgelse fra sidste år havde en tredjedel af de danske kommuner kun en leverandør af madservice.

Nu indfører Helsingør Kommune så frit valg-beviser, som de ældre kan benytte, hvis de gerne helt bogstaveligt vil have andre boller på suppen end dem, som Det Danske Madhus leverer.

Kan de ældre så bestille pizzaer og burgere til aftensmad, spurgte lokaldemokraten Jan Ryberg på byrådets møde. Svaret blev et… muligvis.

Frit valg-beviset fungerer som en voucher. Og borgerne kan direkte lave en aftale med en leverandør, der er med på at modtage beviset, om levering af ældremaden. Leverandøren skal ikke godkendes af kommunen på forhånd, men skal leve op til kommunens kvalitetskrav om en sund ernæringsmæssig sammensætning.

Artiklen sidst ændret: 30. maj 2018 04:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

Job i Nordsjælland

Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046
Låsesmeden, 279278,1724845, 25.000 visninger Logo
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3
Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5 derefter nyt mat

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu