Af Helsingør Dagblad

Klumme: Når nu sandheden skal frem

Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side

Jesper Lyngsøe Christensen er 53 år, oprindelig fra Storkøbenhavn og flyttede til Helsingør for mere end 25 år siden. Jesper har arbejdet med idræt i kommunen i 15 år.

I min barndom beskyldte min søster mig af og til for at være fuld af løgn. Det skete som regel, når familien var samlet om middagsbordet, og hver især skulle berette om dagens hændelser. Min far forsøgte at opretholde familieidyllen ved tørt at konstatere, ”at jeg nok omgik sandheden lidt lemfældigt”, mens min mor kærligt gav udtryk for, ”at jeg blot var et poetisk hoved med en livlig fantasi” – alt imens hun med en husmoders hast og effektivitet langede både kartofler og kåldolmere over på vores tallerkener.

Hvem af dem, der den gang havde ret i deres betragtninger, svæver fortsat i det uvisse, men jeg må indrømme, at jeg også i mit voksenliv med en fantasifuld beretning en gang imellem har efterladt både familie, venner og sågar kolleger i gråzonen mellem sandt og falsk – altså i skrønens univers. Om følgende historie er en skrøne, vil jeg lade være op til den enkelte, men når nu sandheden skal frem, så er jeg faktisk i familie med den tidligere kejser i Etiopien, Haile Selassie. I sagens natur er det ikke gennem blodets bånd vi er knyttet, men mere et resultat af en ud- og indvandring over landegrænser og mellem kontinenter.

Ifølge familieoverleveringerne havde jeg en oldefar, som stammede fra Italien. For over 100 år siden brød han og familien op fra grænselandet mellem Schweiz og Italien og ernærede sig som rejsende musikanter op gennem Europa indtil de nåede Lollands fede muld og slog sig ned. Og dette er til trods for, at officielle slægtsbøger mere hentyder til, at familien blot kom fra den nordtyske by Malente, og musikken mest var til egen fornøjelse frem for andres.

Men derhjemme har jeg et fotografi af min oldefar. Han var mørklødet, havde pomadehår som kun en italiensk mafioso kan have, og da han samtidig bar det sydlandsk klingende navn Octavio, har jeg i et forrykket virkelighedsbillede altid tillagt familieoverleveringerne mere værdi end en tilfældig slægtsforskning.

Men altså – min italienske oldefar havde en bror, som absolut ikke var musikalsk. Det var derfor ikke særlig oplagt, at han begav sig med på rejsen som spillemand, så i stedet blev han hjemme for at tjene sit land. Han blev indrulleret i Mussolinis hær og sendt til Østafrika for at deltage i den italiensk-etiopiske krig. Men krigen var barsk og beskidt, og broderen blev både træt og trykket af krigens rædsler. En mørk afrikansk nat deserterede han og forsvandt op i det etiopiske højland, hvor ingen kunne finde ham.

Først mange år efter fandt familien ud af, at han ikke blot var i live, men også havde stiftet sin egen afrikanske familie. I højlandet havde han truffet sin store etiopiske kærlighed, som var smuk og guddommelig og ud af en stor og indflydelsesrig familie. Stik imod datidens normer var de med landsbyhøvdingens velsignelse blevet gift. Bruden havde en søster, hvor samme lykke var overgået hende med et giftemål. Dog ikke med en fremmede hvid europæer, som min oldefars bror, men med en meget betydningsfuld mand ved navn Ras Tafari Makonnen – bedre kendt som Haile Selassie, kejser af Etiopien.

Selv om det er langt ude – altså at der er knyttet familiære bånd til selveste kejseren af Etiopien – så kan jeg helt klart forsikre læseren om, at det ikke er et familieskab, vi har dyrket særlig meget. Jeg kan i hvert fald ikke erindre, at der nogensinde har deltaget østafrikanske slægtninge til familiefesterne i de lollandske forsamlingshuse.

Mark Twain skrev engang følgende vise ord om erindringen: ”I mine unge dage kunne jeg huske de mest forbløffende ting. Jeg kunne både huske ting som var sket og ting der ikke var sket. Nu kan jeg kun huske det, der ikke er sket…” Uden sammenligning i øvrigt har jeg det måske på samme måde som Mark Twain – når nu sandheden skal frem…

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Job i Nordsjælland

Viridis 25.000 visninger fra 1/5. Kunde 369687 ordre 1724844 logo/side
Madam Sprunck/Strejf 220955, 1725351, 25.000 visninger logo/side
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 logo
Tagsjakket  side+logo  26/3 18-31/3 19 win win 1721578
Scandlines auto bizz

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu