Grundloven kan vi være stolte af


Af Jesper Munch Nielsen

Der var mange mennesker på Flynderupgård, hvor Nicolai Juel Vædele holdt hovedtalen. (Foto: Lars Johannessen).

Nicolai Juel Vædele talte på Flynderupgård ved Agnetevej om kvaliteten ved den danske grundlov.

TALE: Solskin, duften af dansk sommer og grundlovstaler på Flynderupgård hører uløseligt sammen. I år var det Nicolai Juel Vædele, medstifter af det maritime værksted i Hal16 ved Helsingør Havn og medarrangører af det historiske træskibstræf for nylig, der holdt hovedtalen. Og takkede den danske grundlov.

For blandt andet paragraf 29, der giver os alle valgret. For paragraf 76, der sikrer, at alle ørn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen. Og for Grundlovens paragraf 78, der giver os alle ret til at danne foreninger.

– Til daglig bruger jeg min fritid på at etablere en frivllig forening, der understøtter den maritime kulturarv i Helsingør og Danmark. Vi er så heldige, at Helsingør kommune har stillet en af de gamle værftshaller til rådighed for os. Der, i Hal 16, som hallen hedder, har vi mulighed for at praktisere vores hobby og fritidsinteresse. At restaurere gamle træskibe, sagde han og fortsatte:

– For mig er det en kæmpe gave at praktisere gammelt håndværk sammen med mennesker, der har samme interesse som jeg selv. Træskibene forskønner havnemiljøet i Helsingør havn og er i øvrigt sunde for sjælen at sejle i. Men pointen er, at både foreningsfriheden og det danske kommunestyre er givet i Grundloven.

At samles på tinge

Vædele trak tråde tilbage til vikingerne netop i forhold til kommunerne. Og til, at de får ofte vikinge-bøllebank af utilfredse borgere.

– I Danmark har vi en tradition, der rækker helt tilbage til vikingetiden for at samles på tinge og træffe beslutninger om lokale spørgsmål. Kommunestyret, som det hedder på moderne dansk, er også skrevet ind i Grundloven. Det betyder, at i stedet for at skulle gå hele vejen til København for at få ændret noget, man er utilfreds med, kan man gå til borgmesteren og Byrådet for at klage. Så, tak, Grundloven, for Kommunestyret. Når man skælder ud på kommunen skal man huske, at kommunen giver os mulighed for indflydelse på de vigtigste beslutninger i vores daglige liv. Børnepasning. Skole. Beskæftigelse. Erhvervsudvikling. Bolig. Ældrepleje. Fra vi bliver født, til vi dør, passer vi på hinanden og værner om hinanden i det lokale demokrati. Det kan vi godt være stolte af i Danmark, sagde han.

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 18:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018