Kiær slår alarm: Kommunen er tvunget til haste-besparelser


Af Jesper Munch Nielsen

"Det er et kæmpe, kæmpe problem", siger Helsingør-borgmester Benedikte Kiær om udsigten til, at kommunen rammer statens servicedriftsloft med et brag. (Foto: Lars Johannessen).

Der er penge nok i kassen, men Helsingør rammer regeringens loft over udgifter til velfærd, og derfor skal der spares hurtigt for at undgå straf, forklarer borgmester.

ØKONOMI: Helsingør bliver nødt til at finde effektiviseringer og servicereduktioner på 2018-budgettet i en fart, hvis ikke kommunen skal straffes økonomisk af staten. Det fastslår borgmester Benedikte Kiær fra De Konservative, som kan konstatere, at på flere områder sprænger kommunens udgifter til velfærd de rammer, der er sat fra regeringens side.

Det er udgifterne blandt andet til omsorg og pleje til kommunens ældre og til børn og voksne med komplekse sociale og psykiske udfordringer, som overskrider budgetterne – grundlæggende fordi antallet af ældre og antallet af borgere med ondt i psyken vokser i Helsingør ligesom i resten af landet.

Har råd til ekstra service

De ekstra udgifter betyder, at Helsingør Kommune ser ud til at ramme det loft, som regeringen har sat for velfærdsudgifterne for de enkelte kommuner i 2018, med et brag.

Sker det, vil kommunen efterfølgende blive straffet økonomisk – kort sagt i bloktilskuddet. Og det betyder ikke noget i den forbindelse, at Helsingør overordnet set har råd til klare det udvidede økonomiske pres.

– Vi har pengene i kommunen til at afsætte ekstra midler til disse områder, hvilket vi også gjorde sidste år. Men det må vi ikke for regeringen på grund af vores budgetloft. Vi kan se, at vi står til at overskride det, vi må bruge, med 60 millioner kroner. Det er et kæmpe, kæmpe problem, siger Benedikte Kiær.

Det vil gøre ondt

I dag bliver der givet besked til de øvrige partier i budgetforligskredsen – Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, SF og De Radikale – om situationen. Borgmesteren vurderer, at det bliver nødvendigt med haste-besparelser.

– Det vil gøre ondt at skulle finde 60 millioner kroner i servicereduktioner og effektiviseringer, og jeg tror ikke selv på, at vi kan finde det fulde beløb. Men vi må gøre alt, hvad vi kan for at mindske budgetoverskridelsen i 2018 og reducere skaden i forhold til den budgetsanktion, der vil komme fra staten senere. For øjeblikket får vi præsenteret forslag til effektiviseringer og servicereduktioner for 2019, og vi må se, om der er nogle, der kan sættes i gang allerede nu. Vi må løbe alle muligheder igennem, forklarer den konservative borgmester.

Byggeri tæller ikke med

Kiær har et håb om, at de kommende forhandlinger mellem regeringen og Kommunernes Landsforening vil betyde, at kommunerne samlet set får hævet 2018-loftet over velfærdsudgifterne. De omtalte udfordringer i Helsingør oplever man nemlig også i mange andre kommuner.

Borgmesteren understreger også, at det ikke løser budget-problemet at stoppe anlægsprojekter som byggeriet af for eksempel det nye stadion på Gl. Hellebækvej eller Skolen i Bymidten i Helsingør. Anlægsudgifterne hører til et andet budget, og de påvirker ikke kommunen i forhold til servicedriftsloftet over velfærdsudgifterne.

Artiklen sidst ændret: 6. juni 2018 09:15

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018