Tøj med dødningehoved eller prinsesse-motiv forstyrrer børns leg


Af Tine Zedeler

Den pædagogiske linje i Rudolf Steiner Børnehaven går ud på, at børnene ikke skal konkurrere om, hvilket tøj de har på eller blive påvirket til en bestemt rolle.

KVISTGÅRD: Det er ikke, fordi børnene i Rudolf Steiner Børnehaven i Kvistgård slet ikke må bære en T-shirt med et trykt motiv på. Men tøjet skal være uden motiver eller symboler der lægger op til en bestemt rolle eller udsender et signal, som påvirker barnet og de øvrige børns adfærd, forklarer stedets daglige pædagogiske leder.

– Hvis børnene dukker op i en T-shirt med en ninjagokriger, Spiderman, prinsesse eller er iført en superman-kappe, påvirker det deres leg. Lige pludselig er det ikke en stille og rolig leg, men handler om at være en farlig ninjago eller en sød prinsesse. Det er også populært at bære T-shirt med uhyggelige dødningehoveder eller skeletter, som kan virke skræmmende og gøre de andre børn bange, forklarer Lone Bang.

Den daglige pædagogiske leder fortæller, at det handler om så vidt muligt at understøtte børnenes frie leg og fantasi.

– Vi arbejder altid udfra børnene, og hvordan vi understøtter deres udvikling bedst muligt og forhindrer, at der er nogle, der bliver mobbet.

Det kan lynhurtigt udvikle sig til, at det handler om at komme i noget bestemt tøj, bære et prinsessediadem eller om hvem der har det bedste legetøj. Det er også derfor, børnene ikke har deres eget legetøj med, siger Lone Bang.

Hvis der er børn, der dukker op i tøj, der strider mod reglerne, tager de ansatte en snak med forældrene.

– Vi gør meget ud af at forklare, hvad det er for en pædagogik, der ligger bag. Vi har forældre, der bakker fuldt op om det, men der er også nogen, som har en anden holdning, men accepterer det, fordi de har valgt at deres børn skal gå hos os, fortæller Lone Bang.

Hun oplyser, at det ikke handler om, “at alle børn skal være ens”.

– Det er ikke sådan, at børnene slet ikke må bære tøj med motiver på. De kan godt komme i en T-shirt, hvor der for eksempel er en bil eller en blomst på, siger Lone Bang.

Den daglige pædagogiske leder blev selv uddannet som Rudolf Steiner-pædagog for 18 år siden. Hun fortæller, at tøjkodekset altid har været en bærende del af pædagogikken, og som sådan ikke er ny.

– Det har været sådan, så længe jeg kan huske tilbage. På linje med at vi kun serverer vegetarisk mad, fordi vi tror på, det er bedst for børnene, ligesom de heller ikke må bruge computere eller ipad, fordi vi ikke vil have, de skal sidde med hovedet begravet i en skærm, mens de er her, fortæller Lone Bang.

Hun fortæller, at som tiden er lige nu, er der mere behov for at håndhæve reglerne.

– Det handler om de strømninger, der er. Lige nu kan man ikke gå ind i H&M uden at det vælter rundt med T-shirts med Ninjago eller andre helte på.

I Rudolf Steiner børnehaven i Hjørring har leder og pædagoger samme holdning til tøj med print som i Kvistgård. Det har sat en debat i gang i flere landsdækkende medier.

Det er godt, mener Lone Bang, som håber, andre daginstitutioner og forældre vil lade sig inspirere af debatten.

– Det er kun godt, at vi får mulighed for at fortælle, hvorfor vi gør, som vi gør, og hvorfor vi mener, det er bedst for børnene. Det kan måske få andre til at gøre sig nogle tanker, siger Lone Bang.

Hun påpeger, at daginstitutionen ikke blander sig i hvilket tøj eller legetøj børnene leger med og har på, når de er hjemme.

– Vores holdning er, at hvad de gør hjemme med hensyn til TV, spil med videre, må de selvfølgelig selv bestemme. Men hvis vi mærker en negativ udvikling på barnet, tager vi en snak med forældrene om, hvorfor vi synes, de skal begrænse børnenes brug af for eksempel ipad. Vi får altid en god dialog med forældrene, siger Lone Bang.

Rudolf Steiner-daginstitutionen i Kvistgård tæller to afdelinger med 28 børnehavebørn i hver samt omkring 14 vuggestuebørn.

Artiklen sidst ændret: 11. juni 2018 10:59

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018