"Så forsvandt hun. Pulsen var væk. Men vi fik liv i hende igen. Det skete i alt seks gange." James Ørum tænker tilbage på den dramatiske situation på stranden. (Foto: Lars Johannessen).

Af Jesper Munch Nielsen

Drama på stranden:”Hun døde seks gange”

https://www.kunstnershoppen.dk/

James Ørum gav hjertemassage til kvinde på Hornbæk Strand, som takket været indsatsen fra Ørum og andre tililende overlevede og har det godt.

HORNBÆK: Han kan ikke helt få oplevelsen ud af kroppen, James Ørum fra Ålsgårde, så han var taget tilbage til Hornbæk Strand. I weekenden reddede han – med hjælp fra andre forbipasserende – en ældre kvindes liv netop på det sted på stranden. Kvinden faldt om med hjertestop og døde seks gange, men overlevede til sidst.

– Jeg hørte nogle mænd råbe på engelsk. We need a medical, we need a doctor. Jeg løb derover, og der lå en dame på et tæppe, mens hendes familie var omkring hende. Jeg tog fat i hende. Hendes øjne var helt blanke, og der var ingen puls.

– Jeg var på et kursus for seks år siden i hjertemassage, men har aldrig gjort det rigtigt. Men jeg tænkte, at det var bedre at gøre et eller andet end ingenting at gøre. Hun var jo død. Så jeg gik i gang. 32 tryk, fortæller James Ørum.

Så forsvandt hun igen

Helsingør Dagblad har henvendt sig til Ørum for at høre ham fortælle om den dramatiske oplevelse på stranden ved Hornbæk i lørdags. Og den 52-årige mand har sagt ja til at fortælle sin historie.

– 32 tryk, og så fik hun luft. En kvinde sagde, at det er min mor, som ligger dér. Der var nogle, der skiftedes til at give hende kunstigt åndedræt, mens jeg kørte på med hjertemassagen. Lige pludselig spjættede hun og var i live, men så forsvandt hun. Pulsen var væk. Men vi fik liv i hende igen. Det skete i alt seks gange.

– Jeg skældte ud og råbte, hvornår kommer den fucking ambulance? Men ellers tænkte jeg ikke rigtigt. Kun på, at hun ikke skulle dø. Jeg tror, at jeg sagde til kvinden, at ‘jeg hedder James, og jeg skal nok holde liv i dig’, forklarer han.

James er min helt i dag

Flere tilstedeværende har efterfølgende skrevet opslag på Facebook om begivenheden lørdag aften. Blandt andre Peter Malmborg lørdag 22.23.

“Jeg er simpelthen så stolt over at have trykket en rigtig helt i hånden her for en time siden på hundestranden. Han hedder James.

James gav en dame med hjertestop livreddende førstehjælp og havde succes med hans indsats. Damen, James hjalp, havde ingen puls og var død, da han startede.

6 gange stoppede hendes hjerte i de 15 minutter, der gik inden lægeambulancen var fremme. 7. gang kom løberne med en hjertestarter.

Da jeg kørte fra stranden efter at have talt med James og givet ham psysisk førstehjælp, sad damen og snakkede med lægen ved fuld bevidsthed. James er min helt i dag og fortjener en medalje.”

– Jeg var dybt rystet bagefter, så det var virkelig godt, at ham Malmborg kom og talte med mig, siger Ørum om mødet med Peter Malmborg.

Ørum – fiskehandler – har været sygemeldt med stress i en periode. Han bor i Ålsgårde og var taget til Hornbæk Strand, fordi hans demente mor gerne ville ud at bade.

Mange andre har liket og kommenteret Malmborgs opslag på Facebook og hyldets James Ørum og de andre medvirkende ved den vellykkede redningsaktion. Selv er Ørum i øvrigt ikke på Facebook for øjeblikket.

Ambulancen kom

Efter cirka et kvarter med hjertemassage og hjælp fra Ørum og andre tilstedeværende ankom ambulancen til Hornbæk Strand, og kvinden kom i professionelle hænder.

Den efterfølgende melding til Ørum var, at kvinden blev kørt til Hillerød Sygehus og efter omstændighederne havde det godt. Helsingør Dagblad har haft kontakt til kvindens familie, der ikke ønsker at komme med kommentarer.

Artiklen sidst ændret: 16. juli 2018 18:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Divino 372881 1756411 15-20.000 win juni 19/20

Job i Nordsjælland

Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Autoflex Autopartner 383167, 1754257 15-20.000 win, maj 19/20
HF Byg HF Materiel 353825, 1753684 15-20.000 win  maj 19/20
Restaurant Helsingør Golf, maj 19/20, 10-15000 win 1752529
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12, skift 3/4

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu