Af Helsingør Dagblad

Klumme: Det rene vand

rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side

Rolf Lund er 61 år og har undervist på Laborantuddannelsen. Rolf øver sig på at blive forfatter, er engageret i frivilligt arbejde i HSOK, Ungdommens Røde Kors og på Stubben. Interesser: Orienteringsløb, madlavning og udsatte grupper i samfundet.

1968. Min far skubber det tunge brønddæksel til side, mens jeg fører den 3,5 m lange målepind ned i brønden. I den tørre sommer er vi nogle gange nede på, at pinden kun er våd de nederste 10 cm. Så er det forbudt at tage bad, og min mor må vente med at vaske tøj. Lyden af pumpen, som kan høres i hele huset, bliver nogle gange sat i gang ved, at man skal fugte tandbørsten. Vil brønden nu løbe tør? Problemet løses midlertidigt et par gange ved at købe en tankfuld vand fra mejeriet og hælde i brønden. Et skybrud i august er kærkomment og fordobler i løbet af et par timer vandstanden i brønden. Det får os til at holde op med at vande græsplænen med Herbatox, som ellers fjerner mælkebøtterne. Jeg får et særligt forhold til vand, som aldrig har sluppet mig. Jeg bliver jævnligt irriteret på journalister, for hvem godt vejr kun er vindstille, solskin og temperaturer på over 24 C. Stod det til dem var Danmark en ørken.

1972. Den lokale landmand skyller sine sprøjteredskaber i det lokale vandhul og så er det slut med at finde salamandre der. Senere bliver vandhullet fyldt op med gamle køleskabe og murbrokker, det smukke egetræ fældes, muld bliver lagt på, det levende hegn sløjfes, og så er der bygmark så langt øjet rækker.

1975. På Landbohøjskolen laver jeg uorganisk kemisk analyse og er dybt fascineret af fældningsreaktioner. Det ser ualmindelig smukt ud, hvis man tager en opløsning af kviksølvclorid og hælder kaliumiodid i. Et smukt orange/laksefarvet bundfald. Det bliver hældt i vasken bagefter. ”Lad bare hanen løbe”, siger underviserne.

1988. Mine forældre har for længst fået indlagt vand fra et vandværk, men brønden eksisterer stadig og forsyner haven med en lille kilde. Ved særlige lejligheder bliver der tændt for pumpen. Jeg tager prøver af vandet i brønden og de studerende analyserer det. Nitratindholdet er i den øvre ende uden at overskride kravene. Bakterietallet er normalt. Jeg arbejder på Laborantskolen og vi begynder så småt at opsamle affald og køre det til ”Kommunekemi”. De ældste lærere fortæller om de gode gamle dage, hvor man efter endt undervisning dumpede flasker med affald i Københavns havn, hvis man syntes det var for giftigt at hælde direkte i kloakken.

1994. Jeg er flyttet til Helsingør og nyder at tage bad i Klubgården. Mine bade er ikke ligeså lange som mine løbekammeraters. Jeg når et punkt, hvor jeg ikke har fortjent at bruge mere vand, selvom det er lækkert med gratis kommunalt varmt vand. Min barndoms vandmangel ligger lige under huden.

2000. Der måles for første gang Roundup i drikkevandet til stor overraskelse for nogle forskere.

2018. Der tales om at rense drikkevandet, fordi man efterhånden finder flere og flere sprøjtegifte i vandet. I husstandsomdelte blade er der stadig annoncer med smukke mælkebøtter, der kan fjernes med et enkelt pust Roundup. Både landmænd og private må stadig bruge det omdiskuterede stof. Neonikotinoider bliver forbudt i Europa selvom Danmark, Tjekkiet og Rumænien stemmer imod.

2038. Jeg snakker med mit barnebarn, som nu er 22 år. Han spørger: ”Hvordan kunne I gøre det?”

Artiklen sidst ændret: 13. juni 2018 13:51

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Holmen, 1723975, 12.000 visninger top

Job i Nordsjælland

3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Photocare, Kunde nr. 69693, Ordre nr. 1725519, 25.000 visninger logo
Malerfirmaet Nordkysten side+logo 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725098. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu