Af Jesper Munch Nielsen

Toldkammeret inviterer til fællesspisninger hver aften

Handelsbanken april 19/20, 20-25.000 win win 1752365

Fællessskabernes Hus! Efter sommerferien bliver kulturcentret ved Havnepladsen i højere grad overtaget af borgerne.

KULTUR: Den 15. august er en dag i Toldkammerets kalender, som der er sat et stort, forventningsfuldt kryds ved. Den dag indleder kulturhuset ved Havnepladsen en ny tid, hvor det er fællesskabet, familerne og foreningerne, som er i centrum.

Det er et flerårigt arbejde med at finde og forme Toldkammerets nye profil, som har ført til det nye Toldkammer. Fællesskabernes Hus bliver det kaldt, for tanken er, at der i den smukke bygning foran Blomstertorvet skal blomstre en masse fællesskaber frem – mellem alle mulige borgere, alle mulige foreninger, familier, kulturfolk og en lang række andre.

Ved langbordene

Omdrejningspunktet bliver de fællesspisninger, som der bliver holdt i caféen Spisekammeret alle aftener fra mandag til og med fredag. 50 kroner for dagens ret kommer prisen til at ligge på. Og dagens ret er simpelthen… dagens ret, for der ikke andre på menuen.

Cafeen med 70 pladser bliver fyldt med langborde. Og så er der ellers mad på højskolemaner med fadservering og en masse hygge.

– Og hvis der kommer for mange mennesker, så kan vi tage Store Sal i brug eller rykke ud i Toldkammergården, hvis det er godt vejr, siger Mikael Fock, leder af Kulurværftet og Toldkammeret, Børnekulturcentrets chef Elisabeth Momme og Søs Vikkelsøe, redaktionschef for kulturhusene.

På kryds og tværs

I de seneste tid har Toldkammeret haft stor succes med fællesspisninger. Men efter sommerferien skruer huset op for kadencen, så det ikke kun er en gang imellem, men fast på alle aftener undtagen lørdag og søndag, at man kan gå i Toldkammeret og spise for 50 kroner.

– Politikerne har bedt om at sætte fællesskabet og familierne og børnene i højsædet i Toldkammeret. Det vil vi naturligvis vildt gerne, og vi glæder os til det. Og det bliver her, at folk kan møde hinanden på kryds og tværs. Der vil være arrangementer før, under og efter de her fællesspisninger, siger trioen.

Ind fra gaden

Fællesspisninger bliver på den måde kittet, som binder huset sammen.

For folkene bag de mange aktiviteter i huset både før og efter spisningerne vil spise med. Og håbet er, at det vil deltagerne også.

– Vi har jo billedskolen, en teatertrup, Pigegarden og mange andre i huset. Når man er færdig med det ene, kan man blive hængende og spise og invitere familie og venner med. Ellers også indleder man en aften i Toldkammeret med at spise her ved langbordene, forklarer Fock, Momme og Vikkelsøe.

Man kan også bare komme ind fra gaden for at spise med – uden at have nogen anden anledning til at komme forbi det gamle toldkammer. Arrangørerne regner med, at mange børnefamilier med en travl hverdag vil benytte sig af muligheden, måske også en del enlige.

Håbet er, at fællesspisningerne også vil knytte de forskellige foreninger med aktiviteter i huset tættere sammen. Ifølge Mikael Fock har foreningen Visens Venner forklaret, at det nye tiltag betyder, at Visens Venner ikke længere bare låne et lokale i Toldkammeret, men bliver en del af kulturhuset på en helt anden måde.

Der arbejdes også på, at de forskellige foreninger kan lave aktiviteter under fællesspisningerne. Så man kan få mad, nye venner omkring langbordet og måske et foredrag om et spændende emne ved en fællesspisning.

– Det er en trend. Folk er interesserede i hinanden og har brug for hinanden og i at få mere med hjem end overfrakken, når de har været ude at spise. Og foreningerne får mulighed for at åbne sig mere over for omverdenen, siger Fock, Momme og Vikkelsøe.

Interesserede i hinanden

Og forhåbentlig kommer der nye foreninger til. Toldkammeret vil have såkaldt Åbent Kontor.

– Så kan folk bare komme ind og tale med os om deres planer og idéer. Så finder vi ud af, hvordan de kan bruge huset. Der er mulighed for at skabe egne aktiviteter, skabe sit eget program. Nye foreninger kan samles her. Så i det nye Toldkammer får lokale aktører og ildsjæle en platform. Man kan sige, at det er en rampe for foreningskulturen, erklærer de tre.

De forskellige ting

Af og til mener kritikere, at det er for meget, at kommunen har både kulturcentret Kulturværftet og kulturhuset Toldkammeret i Helsingør. Den holdning deler trioen ved langbordet i den højloftede Spiserkammeret-café.

– Kulturværftet kan en ting. Det handler blandt andet om udsyn og det internationale. Toldkammeret kan noget andet. Det vender sig mod byen, mod Helsingør og fællesskabet. Og den forskellighed er god, siger Fock, Momme og Vikkelsøe.

Det første Åbent Kontor i Toldkammeret afholdes 29. august.

Artiklen sidst ændret: 15. juni 2018 11:27

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Casper Andersson 325793 juli 19/20 20-25.000 1752476

Job i Nordsjælland

Gl. Humlebæk kro. april 19/20 15-20.000 1752756 Påske, nyt mat start 27/5
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Helsingør Svømmehal, 1752881 kunde 655501, 25.000 visninger side
Borgerkroen 379696, 1754488 10-15.000 win juni 19/20
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu