"Det bremser ikke investorernes lyst til at investere, at der er nogle rammer. Tværtimod er det et redskab for dem. De kan se, hvad vi vil", siger Christian Holm Donatzky, radikal udvalgsformand. Her fotograferet ved det gamle hospital på Esrumvej, hvor anden fase af et stort anlagt boligbyggeri skal behandles politisk efter sommerferien.

Af Jesper Munch Nielsen

Projekter for 2.500 nye boliger er på vej i Helsingør kommune

Lank Guldsmed, 374401, 1723974, 12.000 visninger logobanner

Udvalgsformand ser det som en fordel, at byrådet stiller skarpe og store krav til kommende investorer.

BYGGERI: Der bliver for tiden talt meget om, at der er et vindue åbent for at få nye borgere til Helsingør. Folks interesse for at bosætte sig i kommunen er stor – blandt andet på grund af det høje prisniveau i København. Investorernes lyst til at bygge boliger i Helsingør er fulgt med. Og til august kommer det vindue til at stå pivåbent.

På det første møde i Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø efter sommerferie vil der være en håndfuld projekter på dagsordenen, som vil præge Helsingørs fremtid, hvis de bliver realiseret.

Et forslag til byggeriet af 400 boliger ved Kelleris i Espergærde skal diskuteres på mødet. Det samme skal et forslag til boligbyggeri i Espergærdes erhvervsområde ved Hovvej – med 500 boliger.

Politikerne skal også diskutere rammerne for et lokalplanforslag for byggeri af 250 boliger på Rasmus Knudsens Vej og Esrumvej, hvor der i dag ligger Erhvervsskolen Nordsjælland, kommunens egen ungdomsskole og 10. klasses Skolen. Rammerne for et lokalplanforslag for anden fase af et boligbyggeri på den anden side af Esrumvej – nemlig ved det lukkede hospital – vil også stå på dagsordenen med 500 boliger.

– Der bliver fuld knald på. Men det er også ekstremt vigtigt, at vi tænker os godt om med boligbyggeriet. For når det først står dér, så kan det ikke laves og bliver ikke revet ned… Desuden taler vi om store områder, og når de er bebygget, så har Helsingør ikke de store naturlige byudviklingsområder tilbage, så vi skal skynde os, men vi skal tænke os om samtidig, siger Christian Holm Donatzky, radikal politiker og formand for udvalget.

Krav bremser ikke

Holm Donatzky er højlydt fortaler for, at Helsingør Byråd vedtager en bolig- og bosætningspolitik. Den skal investorerne så rette ind efter, når de vil bygge i Helsingør, mener politikeren.

Stopper det ikke den positive udvikling og skubber boligprojekterne over i andre kommuner, hvis Helsingør sætter en masse regler op?

– Nej, det bremser ikke investorernes lyst til at investere, at der er nogle rammer. Tværtimod er det et redskab for dem. De kan se, hvad vi vil. Og det vigtigste, også for investorerne, er, at der er ens rammer for alle, vurderer Holm Donatzky.

Den radikale politiker peger på, at andre kommuner med bolig- og bosætningspolitikker som Aarhus og Roskilde langt vej er gået i stå på grund af de rammer, som investorerne skal leve op til.

Variation er et nøgleord

For Helsingørs vedkommende mener Holm Donatzky, at kommunen skal stille krav om, at byggeriet først og fremmest skal være med stor variation i boligerne.

– Det skal være varieret i størrelse, boligerne skal være for folk i alle aldre, og også i forhold til de økonomiske rammer. Vi skal have boliger til alle behov. Og så skal vi blande boligerne, så vi ikke fylder et helt kvarter med boliger, som kun opfylder et behov, siger han.

Et bæredygtig boligbyggeri bør også være et krav, mener politikeren. Det giver nemlig god mening – også økonomisk.

– Mange mennesker efterspørger bæredygtigt, grønt byggeri, flere og flere tager klimaudfordringen alvorligt. Derfor er der økonomi i at bygge bæredygtigt. Det handler om regnvandsløsninger, grønne tage, energirigtige bygninger, måske deleordninger med biler og så videre, forklarer Christian Holm Donatzky.

Må ikke glemme krav

Når august kommer, og investorerne banker på, så skal Helsingør holde hovedet koldt, advarer den radikale udvalgsformand.

– Mange steder ser man konsekvenserne af dårlig byplanlægning. Det gør Helsingør endnu mere attraktiv, hvis vi tror på disse gode ting og satser på dem. Vi må ikke glemme kravene, bare fordi der kommer en investor forbi. Det skete i København. Kalvebod Brygge og Ørestaden for eksempel, siger han.

Holm Donatzky erkender i øvrigt, at det kan være svært for politikerne at styre den arkitektoniske kvalitet, som fylder meget i debatten om nye byggerier. I år har læserne af Helsingør Dagblad for eksempel blandet sig flittigt i diskussionen om et byggeri på Kulpladsen i Helsingør. Politikeren peger på, at flere arkitektkonkurrencer for boligbyggerier kan være vejen frem.

Artiklen sidst ændret: 16. juni 2018 06:38

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19 nyt top 20/12

Job i Nordsjælland

KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger logo
Helsingør Svømmehal, Ordre 1725841 kunde 655501, 25.000 visninger side
e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12. Skift 22/3
Dutrupgaard, 500128, 1723793, 20.000 visninger logo
Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu