“Far, skal jeg hjælpe dig op fra gulvet”


Af Kirsten Moth

HELSINGØR: – Det var hårdt. Det gjorde ondt. Lige i det øjeblik gik det op for mig, at jeg havde svigtet min lille søn. Jeg kunne kun bevæge mig med besvær og min søn kunne se det.

Det var den dag, Morten Stig Bork Jørgensen, 37, traf sit livs beslutning. Den dag, han blev klar over, at han søn vidste, at hans far måske ikke kunne rejse sig fra gulvet uden hjælp, når de havde siddet og leget.

Den 140 kilo tunge familiefar fra Snekkersten, indkøbsansvarlig i Forsvarsakademiet og kendt speaker ved de største fodbold- og håndboldbegivenheder i Nordsjælland, med erfaringer også fra nationale og international topsport, sagde stop til den livsstil, som han og hans kone, Rikke, længe havde haft. For meget mad, for meget rødvin, inaktivitet og søde sager.

Så meget af det hele, så han efterhånden var blevet så stor, så han kun kunne lege med sin lille søn kort tid ad gangen og i det hele taget havde mistet en del energi.

For meget “hygge”

– Rikke og jeg havde fået en livsstil, hvor vi drak for meget rødvin og hyggede for meget.

Rødvin hver dag, hvor vi delte en eller to flasker, fire til fem gange om ugen. Det er dejligt at gå og nyde rødvin, mens man laver mad. Og vi “hyggede” jo bare. Og det hele gik jo også meget godt, indtil den dag, hvor min søn spørger, om han skal hjælpe mig op. Jeg gik på vægten i november 2016, og derefter tog jeg en snak med min kone. Sammen traf vi den beslutning, at nu går det ikke mere. Nu skal vi i gang.

I aftes, med en krop, der er 36 kilo lettere end i 2016, deltog Morten Stig Bork Jørgensen i mini-ironman i Helsingør, 4.18.4. Det mål satte han sig for lang tid siden, og da Helsingør Dagblad talte med ham i går før konkurrencen, var han på alle måder klar og viste tilfreds sit deltagernummer 111 frem.

– Sidste år satte jeg mig det mål at gennemføre 4.18.4.

– Hvis jeg ikke tror på mig selv, hvordan skulle min familie så? Jeg er en god svømmer, en god cykelrytter, men stadig en dårlig løber. Selv om jeg starter med et bøjet ribben, så kan det ikke stoppe mig. Jeg vil det her så meget. Jeg skylder alle, også mig selv, at prøve. Og går det ikke, så må jeg dø på banen, så må de bære mig i mål, smiler Morten.

Hans markante vægtforøgelse begyndte, da han gik på HHX på den daværende erhvervsskolen Hamlet i Helsingør. I 3.g. var han blevet skoletræt. På tre år steg hans vægt fra 105 til 150 kilo.

– Det var en doven livsstil med for mange fester. Jeg kedede mig, og jo mere, jeg tog på, jo mindre motivation havde jeg til alt muligt. Jeg har aldrig været dårlig i skolen, men skolen interesserede mig bare ikke.

Elevatorvægt og slankekur

De kommende ungdomsår gik med elevatorvægt og et hav af slankekure.

– Når jeg havde spist kylling i fem-seks dage, så blev jeg træt af det og røg lynhurtigt tilbage i de gamle vaner. Og sådan fortsatte det i det uendelige.

I 2012 blev Morten far til Liam. Derudover har han to bonusbørn, som han elsker højt, Isabell og Milla. Rikke og Morten har været gift i fire år. Efter beslutningen om begge at ændre deres livsstil er Mortens kone blevet vild med at træne. De støtter hinanden, og på dårlige dage skiftes de til at opmuntre hinanden.

Vendepunktet

Metoderne til det store vægttab er gået via en personlig træner i et fitness-center, spinning, gennem ændret kost og ikke mindst gennem Mortens deltagelse i Hesingør Kommunes tilbud “Rigtige mænd”.

– Hele vendepunktet sker, da jeg bliver opfordret til at komme med i “Rigtige mænd”. Det var sammenholdet, udfordringen i dagligdagen, som vi var fælles om og den interne konkurrence, der virkelig motiverede mig. Nogle af holddeltagerne ser jeg også stadig. Først og fremmest har jeg lært, at man kan træne en hel masse, men man taber sig ikke, hvis man ikke laver en kostomlægning.

– I dag synes min kone, at jeg har fået mere energi og er i bedre humør. Jeg får da også meget positiv respons fra mange mennesker. Det er dejligt at blive bekræftet i resultaterne af det hårde arbejde.

– Mit forbillede er faktisk min mor, Conni.

– Hun har altid været alene med mig og min lillesøster. Vi havde ikke så mange penge, men vi har aldrig manglet noget, og hendes kærlighed til os har betydet alt i mit liv.

– Derfor lægger jeg utrolig meget vægt på at give en masse kærlighed videre til andre, og selvfølgelig særligt til min egen lille familie og derfor naturligvis lære min egen søn og to bonusbørn, at kærlighed er vigtigere end penge og hvad der ellers fylder hos børn.

Speaker-rollen

Efter gennemførelsen af 4.18.4 i går skal Morten Stig Bork Jørgensen i dag speake til danmarksmesterskaberne i strand­håndbold, der bliver holdt i Nyborg på Fyn.

At speake til de store håndbold- og fodboldkampe, til store nationale og internationale begivenheder, er en af Mortens yndlingsbeskæftigelser.

– Jeg elsker at stå med en mikrofon. Man er med til at skabe en stemning og kan på den måde præge kampene.

En tilfældighed

Det begyndte ved en tilfældighed, da jeg i seks år var formand for Helsingør Håndbold Forening.

– Vi skulle spille en kamp mod Borsholm Håndbold om oprykning til kvalifikationsrækken. Peter Poulsen (nu socialdemokratisk byrådsmedlem i Helsingør, red.) blev forhindret i at speake kampen, og jeg overtog. Siden dengang har jeg speaket rigtig meget, fortæller Morten, der er fast speaker og DJ for Nordsjælland Håndbold i Helsinge, Hillerød og Helsingør Hallerne samt stadionspeaker for FC Helsingør.

Blandt meget andet speakede han også finalekampen mellem KIF Kolding-København og Skjern, til Kronborg-stafetten, sportsgalla og for det norske landshold til VM i håndbold i 2015.

Artiklen sidst ændret: 16. juni 2018 06:37

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018