Hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth mener, at det nye sygehus i Hillerød bliver stort nok.

Af Asger Lind Krebs

Hospitalsdirektør: Patienter skal udskrives langt hurtigere

Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger logo

Det nye “supersygehus” i Hillerød bliver ikke kun en ny bygning. Det bliver også en helt ny måde at drive hospital på, hvor patienter skal udredes og behandles og dermed udskrives langt hurtigere end i dag, siger Bente Ourø Rørth, direktør for Nordsjællands Hospital.

SUNDHED: 70 procent af alle patienter fra akutafdelingen skal være udskrevet inden for to døgn. I gennemsnit skal patienter på det nye “supersygehus” i Hillerød være indlagt 1,97 døgn.

Det er et par af de ambitiøse mål for Nyt Hospital Nordsjælland, der skal opnås, hvis man skal have tilstrækkeligt med sengepladser på det nye sygehus, der er ved at blive bygget i Hillerød.

Ifølge planen står Nyt Hospital Nordsjælland klar til at modtage patienter i begyndelsen af 2022. For ikke at sprænge byggebudgettet blev der sidste år skåret 90 sengepladser ud af projektet, så der nu bliver 570 ensengsstuer på det nye supersygehus.

Helsingør Dagblad tog en tur til Hillerød for at stille hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth det enkle spørgsmål: Er det nye “supersygehus” stort nok til at dække Nordsjællands hospitalsbehov i de kommende årtier, hvor der ser ud til at komme flere og flere ældre borgere, som lever længere og længere – også med kroniske og behandlingskrævende sygdomme?

Ja

Svaret er både enkelt og kompliceret.

– Ja, det er stort nok. Det siger jeg først og fremmest fordi, det nye hospital kan noget andet end det nuværende hospital. Det gør, at behovet for senge og kvadratmeter bliver mindre. Hvis vi byggede et hospital magen til det nuværende, ville det gå galt, lyder hospitalsdirektørens opsummerende svar.

Oprindeligt var planen at bygge 660 ensengsstuer. Hvis du siger, at 570 pladser er stort nok, var den oprindelige plan med 660 senge så for stor?

– Grunden til, at vi nedskallerede antallet af senge, var, at vi kunne se, at vi kunne klare os med mindre, blandt andet på grund af udviklingen, der gør os i stand til at diagnosticere og behandle hurtigere. Desuden er det vigtigt, at vi overholder budgettet for byggeriet. Vi havde faglige argumenter for at kunne gøre det. Jeg ser muligheder som medvirker til, at der vil være er tilstrækkelig plads. Vi har kun set begyndelsen på, hvordan patienternes behandling også foregår mange andre steder end på selve hospitalet.

Et fundamentalt anderledes hospital

Bente Ourø Rørth har efterhånden trænet sin præsentation af, hvad hun mener, der skal til for, at Nyt Hospital Nordsjælland bliver en succes.

Det er en præsentation, der indeholder en vision for fremtidens sundhedsvæsen, der er markant anderledes end det, vi kender i dag. En vision hvor patienterne selv kan måle og følge deres sygdom. Hvor flest mulige opgaver skal klares i lokale sundhedshuse og i hjemmet. Og hospitalsbesøg så vidt muligt undgås, og når man endelig skal på hospitalet, igangsættes behandlingen straks, og indlæggelsestiden beskæres kraftigt.

Bente Ourø Rørths argumenter for, at 570 sengepladser er tilstrækkeligt på trods af, at befolkningen i Nordsjælland bliver ældre og ældre og mere og mere plejekrævende, har hun opdelt i tre kerneargumenter.

Vi tager dem et af gangen.

1. Patienter skal kunne mere selv

– Teknologi skal hjælpe os med, at patienter i meget større omfang selv kan måle eksempelvis puls, temperatur og åndedræt derhjemme. Og at de selv kan kontrollere og justere deres behandling. Det kan eksempelvis være gennem en app eller Sundhedsplatformen, hvor patienterne selv indtaster måleresultater og kan følge deres udvikling. Hvis den her kontrol løbende sker, så kan man justere behandlingen løbende og tidligere, så sygdommen ikke udvikler sig, og man undgår at blive indlagt. Et eksempel, hvor vi allerede er ved at udvikle det her er med lungepatienter, som tidligere kom ganske hyppigt på hospitalet i den sidste del af deres liv. Nu kører vi mere ud til dem og taler mere i telefon. Det betyder færre ambulante besøg på hospitalet og sparer sengedage. Det er et område, vi forventer os meget af. og det er ikke kun for at spare ressourcer. Det er ikke mange, der ønsker at komme på hospitalet. De vil hellere blive hjemme, hvis det er muligt, og vi har allerede gode resultater, men det skal udvikles meget mere

2. Flere skal tilses i sundhedshuse

Sammen med kommunerne er Nordsjællands Hospital i gang med at udvikle fælles sundhedshuse i Frederikssund og Helsingør. længst er man i Helsingør, hvor kommunen har fundet grunden og er i fuld gang med at forberede byggeriet.

– Jeg forventer, at vi udvikler og optimerer vores samarbejde med kommunerne. Vi er enige om, at der er patienter, vi med fælles indsats kan behandle i eget hjem eller de fælles sundhedshuse, så de slipper for indlæggelse på hospitalet. Vi vil gerne bryde grænserne mellem kommunernes og vores regionale sundhedsindsats ned. Vi vil gerne give sygeplejersker i kommunerne mere ansvar, så de kan varetage flere behandlinger end de kan i dag. Hvis vi samarbejder mere med kommunerne og blandt andet samkører vores forebyggende tilbud, så kan mange klare sig med et besøg i sundhedshuset i stedet for hospitalet.

Turbobehandling

I gennemsnit skal en patient på Nyt Hospital Nordsjælland kun være indlagt i 1,97 dage. Det er det mest tidsoptimistiske mål af alle de nye “supersygehuse”, hvad angår indlæggelsestid.

Vejen til målet er, at akutafdelingen udvides betragteligt fra cirka 35 senge til 90 og bliver en meget mere central afdeling end i dag. På de øvrige sengeafsnit forventes liggetiden ikke at blive forkortet.

Af de patienter, der kommer ind på akutafdelingen er målet, at 70 procent skal være udskrevet i løbet af to døgn. Det er kun 45 procent i dag.

– Der er ingen tvivl om, at vi skal øve os meget for at nå de mål. Men vi skal nå det inden 2022, når det nye hospital står klar, siger Bente Ourø Rørth.

For at nå målet, skal især lægebemandingen struktureres helt anderledes end i dag.

– Vi skal have speciallægerne helt i front, så den første, der tilser en, er en erfaren speciallæge, der kan diagnosticere og igangsætte behandlingen med det samme. Og det døgnet rundt alle årets 365 dage. i dag bliver meget tid spildt med at vente på den rette diagnosticering, og patienter bliver flyttet rundt. Der skal vi blive meget mere præcise og hurtige. og det kræver, at vi får speciallægerne i front.

Artiklen sidst ændret: 19. juni 2018 11:01

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633

Job i Nordsjælland

Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem
Mestergartner april og 1 år frem. 19/20 15-20.000. win win 17xxxx
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu