Af Kirsten Moth

Mohrs foræring til Helsingør: 400-årig kulturperle

Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19

- Alle stopper op, kigger, fotograferer og snakker. Og det er vi meget glade for at se, fortæller Henrik og Annelise Mohr, der har investeret tre millioner i en gennemgribende renovering af familiens fredede ejendom på Stengade.

HELSINGØR: - Vi bor i en perle. Og perlen vil vi gerne give videre til Helsingør, når vi på et tidspunkt ikke længere kan bo her.

Bevægelsen, minderne og de mange følelser lyser i øjnene på Annelise og Henrik Mohr. Her, i de hyggelige stuer med de sprodsede vinduer, har de boet i 45 år. Som unge flyttede de ind i 1973 i ejendommen Stengade 20, der løber om hjørnet og ind i det smalle Skyttenstræde og engang hed Iver Pedersens Gård. Det er Helsingørs næstældste ejendom, som ejerne sidste år besluttede at give en kærlig hånd. Hjørneejendommen, der er totalt fredet, har været i familiens eje siden 1911 og Henrik Mohrs mor blev født her i 1910.

Specialister

- Jeg har boet her stort set hele mit voksenliv. Og med alt dét, der efterhånden står på dåbsattesten, så ville vi gerne have renoveringen udført nu, siger Henrik Mohr.

Nu er det omfattende arbejde færdigt og Stengade 20 står vitterligt som en lysende kulturperle midt i Helsingørs gamle middelalderby. Ejendommen er bragt tilbage til en usædvanlig smuk stand, der får folk til at stoppe op, fotografere, pege og snakke.

Fra top til tå er ejendommen gennemgået minutiøst og renoveringen er foregået i samarbejde med et stort hold af specialister: arkitekt Finn Strabo, Hellebæk, specialist-håndværkere og Kulturarvsstyrelsen, der har doneret en halv million kroner til projektet. Selv har Annelise og Henrik Mohr investeret i omegnen af tre millioner kroner i den.

- Vi har brugt noget af vores pension på at sætte ejendommen i stand. Vi har en dyb veneration for ejendommen, og vi kunne ikke tænke os andet end at give denne kulturarv videre til Helsingør, siger den tidligere skohandler i byen, Henrik Mohr.

Forkert maling

Flere hundrede år gamle egebjælker, der ligger direkte på granitfundamentet, er blevet forstærket i kælderen.

Samtidigt er de blevet behandlet for råd og biller. Taget er skiftet. Gammel maling på vinduer og flader er blevet renset af. Det har nemlig vist sig, at mens ejendommen i de forløbne år er blevet vedligeholdt, er det sket med brug af maling, der i dag ikke anbefales til gamle bygninger.

Huset er derfor renset helt ned for den gamle, giftholdige maling. Bindingsværket er blevet grundigt analyseret og flere steder udskiftet. De gamle, synlige bjælker ud mod Stengade er blevet erstattet med udskårne bjælker, som de oprindeligt har set ud. Et dybt specialiseret stykke arbejde, udført af firmaet Søren H. Rasmussen fra Langebæk.

Alt andet arbejde er udført af lokale håndværkere fra Helsingør-området, hvilket har ligget Mohr på sinde.

Mange sjove fund

- Der er gjort mange både sjove og mærkelige fund undervejs i renoveringen. Blandt andet er der blevet afdækket huller i murværket, hvor der var blevet stoppet en kasket ind, fortæller Annelise Mohr.

Arbejdet har taget lige omkring seks måneder.

- Både tiden og prisen er blevet overholdt. Det er vi ret imponerede over i et projekt som dette, hvor man falder over nogle overraskelser. Nu holder huset også rigtig længe for eftertiden, siger Henrik Mohr.

Undervejs er der blevet optaget en film, som skal vise det store stykke faglige arbejde, som en renovering af en 400 år gammel fredet ejendom kræver.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

  • Søg i vores arkiv
  • Nem og hurtig adgang
  • Læs os på farten
  • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 20. juni 2018 12:32

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
Verona Pizza og Kebab 20.000 win win 23/5 18-23/5 19 1726656 logo
Backe vin 374334 1725521 7/5 og 1 år frem  Visninger pr. md. 25.000 delt i 2 mat. Vin logo og top. Gin sky og side
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19
vind salaer

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu