Af Jesper Munch Nielsen

DF nedlægger veto mod sparekrav: Konservative håber, de besinder sig

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

POLITIK: En helt ny politisk hverdag tegner sig i Helsingør med den melding, som Dansk Folkeparti er kommet med i Helsingør Dagblad og understreger i dag: Et farvel til det faste budgetsamarbejde, som partiet har med De Konservative.

I dag opfordrer borgmester Benedikte Kiær fra netop De Konservative Dansk Folkeparti til at trække holdningen i land, mens andre partier i forliget bag 2018-budgettet vurderer, at Dansk Folkeparti har spillet sig helt af brættet i forhold til at være med i næste års budgetaftale.

Det er angiveligt bebudede besparelser på ældreområdet i år og næste år, en del af en større sparepakke, der har fået Dansk Folkepartis Ib Kirkegaard til at trække sig fra samarbejdet. Og hvis ikke partiet er med i en budget­aftale næste gang, vil det i givet fald være første gang i årevis.

Det overlever Helsingør Byråd nok, vurderer Socialdemokratiet.

– DF bestemmer selv, hvad de gør. Men handlinger har konsekvenser, og hvis man melder sig ud, så er man jo ikke med. Og med denne holdning fra Dansk Folkeparti, så kan jeg ikke se partiet som en del af budgettet for 2019, siger Henrik Møller, socialdemokratisk ordfører.

Møller mener, at Dansk Folkeparti i denne omgang er gået over stregen. Et DF-comeback til forligskredsen bliver vanskeligt, tror socialdemokratiets leder

– Der har altid været mange udmeldinger fra Dansk Folkeparti, men vi har altid oplevet, at de er faldet til patten. Lige nu har jeg sværere ved at se, at de kan komme tilbage i kampen. Men det er ikke til at sige. Der er ikke noget ved Dansk Folkeparti, som kan overraske længere, siger Henrik Møller.

Maler sig op i et hjørne

Benedikte Kiær understreger, at Dansk Folkeparti risikerer meget politisk ved meldingen om, at partiet ikke er med til de kommende besparelser, som skal findes i de kommende dage og godkendes på et byrådsmøde på mandag. Hun opfordrer partiet til at tænke sig godt om.

– Jeg håber, at Dansk Folkeparti trækker lidt i bremsen her i stedet for at male sig op i et hjørne. Den økonomiske situation er alvorlig. Hvis vi ikke handler nu, kommer vi langt over statens service-driftsloft, hvilket giver problemer i 18, men også i 2019. Vi er et flertal, som har anerkendt problemet og fundet den ramme, vi skal finde besparelserne indenfor. Og at ville nedlægge veto og sige, at nogle områder vil man slet ikke arbejde med, gør det svært at forhandle. Så jeg håber, at DF vil lægge de ultimative meldinger fra sig, siger Kiær.

Nemt og populistisk

Også Venstre ser Dansk Folkeparti som værende ude af de kommende forhandlinger om 2019-budgettet.

– Det er jeg ærgerlig over. Det er enormt nemt og populistisk for Dansk Folkeparti at sige, at de ikke vil være med. Det kan vi andre ikke sige, når vi skal være ansvarlige og realistiske. Og når DF siger nej til det her, kan de ikke være med i 2019-budgettet. Så har de i hvert fald et troværdighedsproblem, erklærer Mette Lene Jensen fra Venstre.

Samme melding kommer fra den radikale Christian Holm Donatzky. Han er skuffet over Dansk Folkeparti.

– Jeg ser ikke DF med i budgettet for 2019. At melde sig ud på forhånd er en nem måde at tørre det af på os andre. Det er et tillidsbrud i forhold til budgetforliget, og partiet mister troværdighed med hensyn til et fremtidigt samarbejde. Og Dansk Folkeparti gør ingen borgere en tjeneste ved at stå ude på sidelinjen og råbe op.

Fis i en hornlygte

Borgmester Kiær siger til Helsingør Dagblad, at hun godt forstår de forligspartier, som tvivler på Dansk Folkeparti i 2019-budgettet med den udmelding, partiet er kommet med. Til gengæld kommer SFs Bente Borg Donkin med en anden vinkel på Ib Kirkegaards udtalelser.

– Det er en fis i en hornlygte. Det er en billig omgang for at se ud som om, at man er de ældres vogter… MenBenedikte Kiær er rigtig, rigtig god til at lave brede forlig. Så det her finder hun en løsning på, siger Borg Donkin.

SF’eren glæder sig til at se et samlet forslag fra Dansk Folkeparti, som viser, hvor partiet vil finde de nødvendige besparelser. Det kommer næppe til at ske, fordi Dansk Folkeparti ikke vurderer, at behovet for besparelser er så stort, som de øvrige partier i forligskredsen mener.

Artiklen sidst ændret: 21. juni 2018 10:35

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Job i Nordsjælland

Nybolig april 19/20 10-15.000 win 1753046
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995
https://www.kunstnershoppen.dk/
Frøsø april 19/20, 15-20.000 win win 1752468

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu