Af Mads Birch

Klumme: Mig og min veninde

https://www.kunstnershoppen.dk/

Adm. dir. på Helsingør Dagblad, Dorthe Carlsen, er 59 år, mor til 5 børn i alderen 13 til 31 år og bor i Humlebæk. Hun vil primært skrive om sit liv med børn og uddybe andre af livets store spørgsmål.

Jeg har en veninde.

Vi mødte hinanden, da hun flyttede til Humlebæk, dér først i 60´erne, som knap 3-årig. Som det var dengang, scannede man nabolaget for jævnaldrende børn. Det der med børnehaver var ikke helt almindeligt for den hjemmegående mor. Så vi, min veninde og jeg, har kendt hinanden i 57 år. Skræmmende? Nej slet ikke. Tværtimod.

Vi har oplevet så mange ting sammen, at det virker helt på den anden side af virkeligheden, og det gør det ikke nemmere af, at jeg er helt bevidst om, at jeg ikke kan huske, at hun ikke har været det.

Hvis jeg siger: Vinterbadning langt før, det blev moderne, En nabo, der ville vise os anemoner i november, tunge dyner hos håndbold-værtsfamilien i Aumühle, et morsealfabet i spejderhuen, vodka, juice og blå Scotsman, en ny sofa med taftsilkepuder, en ostemad med syltetøj fra Skotterup Kro, hendes fars forsølvede barnesko og søm, der skulle rettes ud til brug i vores hule. Ja, så er der kun en i hele verden, der ved, hvad jeg mener. Eller tænker. Eller føler.

Vi var eventyrlystne som børn. Cyklede langt, fordi vi ville se, hvad der var på den anden side af bakken eller det næste sving. Det har jeg tidligere skrevet om på denne klummeplads. Og det var selvfølgelig min veninde, der var med på eventyr. Vi gik ud over isen, når vi kunne komme til det. Vi blev væk i skoven, fordi vi var opdagelsesrejsende. Tog til Helsingør og senere til København – ud – længere væk – videre.

Jeg var ikke en tøddel overrasket, da hun pludselig var på Grønland og arbejde, mens jeg sejlede rundt i Middelhavet. Jeg var overhovedet heller ikke hverken overrasket eller forbløffet, da hun fortalte mig om sit møde med en lettisk shaman. Eller hvad hun nu finder på.

Min veninde er langt fra et tryghedsmenneske, der hviler i rutinen. Hun har altid båret lysten til eventyret, nye møder, nye horisonter, ny viden og erfaring gennem hele livet. Og det har vi delt!

Min veninde er ualmindelig kvalitetsbevidst, når det gælder mennesker. Hun møder mennesker åbent og rummeligt. Det betyder også, at hun oplever og kommer til at knytte relationer til mange slags mennesker – høj eller lav. Hun har en helt sjælden evne til at se det unikke i de mennesker, hun møder. For ifølge hende er der altid noget godt og positivt at finde. Er det der, så finder hun det. Og når hun har fundet det, er hun trofast.

For mine børn er hun også helt speciel. Mine børn får en helt særlig glød i øjnene, når de snakker om min veninde. Jeg tror ikke, at alle de børn, hun bærer i sit hjerte, ved, hvor mange andre børn, de deler hende med. Og selvom flere grupperinger af ”hendes” børn mødes hjemme hos hende, så føler de sig stadig i centrum. Jeg ved ikke, hvad det er, hun gør. En lille omsorg og anerkendelse. En splint ud af fingeren. Et lille farveafstemt blomst på bordet eller en invitation om at komme med hende ud. En ro. Men det handler igen om kvalitet: Hun ser dem, og de bliver smukkere – i øvrigt som alle andre – i nærheden af hende.

Jeg har et billede af os to. Vi er vel omkring 8-9 år. Vi står foran Humlebæk Station i vores spejderuniformer og er på vej på spejderlejr. Jeg står med en stor slikpose i et solidt greb i min højre hånd og taler med hele kroppen, mens min veninde lytter efter, hvad jeg siger. Vi er sammen.

Vi har stadig hinanden.

Og hvis jeg siger: FF-øl på Mors, fine souvenirs i Tatol i Sletten, knækbrød, myseost og tonicvand, huler i isskruninger, Mose, Carsten og Hammer, skrækkelige røgelsespinde, der skulle skjule andre dufte. Ja, så ved jeg, at hun den eneste i denne verden, der ud over min familie, har været med hele vejen. Heldigvis ved familier ikke alt. Hun derimod ved det meste!

Artiklen sidst ændret: 22. juni 2018 12:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12, skift 3/4

Job i Nordsjælland

Sørensen Byg. 501385 ordre 1757541 15.000 win juni 19/20
Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369
Bybornemann april 19/20 10-15.000 1751645 win win
Forsyning 375744, 1758728 15-20.000 win juli 19/20
Apperupvej e-mægler 397432 40.000 win. Skift til Wilstrup 20/12, skift 3/4

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu