Jacob Jensen, Venstres finansordfører, mener, at det er en god idé, at Helsingør kommune sparer for at undgå at overskride servicedriftsrammen. (Foto: Scanpix)

Af Asger Lind Krebs

Finansordfører: God idé at spare i Helsingør

Rexbriller, Kunde nr. 285695, Ordre nr. 1725517, 30.000 visninger side

Ifølge Venstres finansordfører, Jacob Jensen, er det fornuftigt, at Helsingør Kommune nu vedtager besparelser i millionklassen. Også selv om han medgiver, at kommunen næppe kunne have forudset de øgede udgifter til blandt andre ældre og handicappede.

BESPARELSER: Hovedargumentet for, at Helsingør Kommune her og nu skal finde besparelser i millionklassen, er, at der i årets første måneder er brugt langt flere penge end budgetteret, især på ældreområdet og det specialiserede voksenområde.

Kommunen er derfor ved at overskride den såkaldte servicedriftsramme med over 65 millioner kroner. Og det medfører – ifølge kommunens administration – en “overhængende risiko” for statslige sanktioner, der vil blive udmøntet i et reduceret statsligt tilskud i 2019.

Ordfører: Det er udgangspunktet

Helsingør Dagblad har ringet til Venstres finansordfører, Jacob Jensen, for at spørge, hvor overhængende risikoen er for statslige sanktioner, hvis Helsingør Kommune overskrider servicedriftsrammen?

– Udgangspunktet er, at der kommer sanktioner. Det er derfor, vi har lavet budgetloven. Vi har indarbejdet en strafmekanisme, for ellers ville det bare være slag i luften, og så ville budgetloven slet ikke give nogen mening.

Hvor mange kommuner er blevet ramt af statens sanktioner?

– Siden vi indførte budgetloven, har kommunerne samlet set overholdt budgetterne. Alle årene har de holdt sig på den rigtige side af stregen, så sanktioner har ikke været nødvendige. Tidligere år så man overforbrug i kommunerne. Så fik vi for meget kul på kedlerne og overophedning på arbejdsmarkedet.

Helsingør Kommune sidder nu og skal finde besparelser på det, man kan kalde “kernevelfærd”, for at undgå statens sanktioner. Hvordan har du det med det som politisk ansvarlig for sanktionerne?

– Jeg ved, det kan lyde kynisk at sige, at budgetterne skal holdes. Men det ville være uansvarligt, hvis vi sagde, at de ikke skal. Man bliver nødt til at være troværdig omkring de aftaler, der er indgået.

Hvad vil du råde Helsingørs borgmester til at gøre. Finde besparelserne, eller krydse fingre for, at sanktionerne alligevel ikke kommer?

– Jeg skal ikke give gode råd til en borgmester, slet ikke en så dygtig som Benedikte Kiær. Men man må gå ud fra, hvad der er af aftaler, og derfor ville jeg ikke krydse fingre for, at det nok skulle gå. Så ville jeg hellere være på den sikre side og forholde mig til, hvad der er af aftaler. Så må man rioritere det vigtigste først.

Ifølge Helsingørs politikere og administration skyldes budgetoverskridelsen uforudsete udgifter til især ældre og voksne handicappede. Flere andre kommuner oplever samme problemer. er det fair at straffe kommunerne for det? Har kommunerne ikke gjort det godt nok?

– Jeg har ikke noget grundlag for at sige, at kommunerne ikke har gjort det godt nok. Men selvom budgetoverskridelserne ikke er selvforskyldte, så er der sket et merforbrug. Vi har aldrig brugt flere penge på offentlig service, end vi gør nu, så det er ikke fordi, at kommunerne har færre penge til rådighed. Men når nogle områder rammes af ekstraordinære udgifter, må man prioritere midlerne på andre områder.

Artiklen sidst ændret: 25. juni 2018 11:21

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Kaiser april 19/20 15-20.000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  1751635

Job i Nordsjælland

Helsingør Bistro, 398962, 1724216, 20.000 visninger side
Louise Klinikken, Ordre 1725086, kunde 397931, 25.000 visninger logo/side
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1752485

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu