Af Jesper Munch Nielsen

C.V. lyste sankthans-aften op

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x

Lørdag aften gav sangeren og hans fantastisk band en smuk koncert på pladsen foran Kulturværftet.

KONCERTER: For mange år siden udgav C.V. Jørgensen det mesterlige album “Sjælland”. Titlen var ikke en hyldest til den ø, vi bor på, og opfølgeren hed hverken “Jylland” eller “Fyn & Øerne”. For titlen “Sjælland” skulle læses og forstås “Sjæl Land”.

Det land bliver man altid lukket ind i, når man er til koncert med C.V. Jørgensen – også på en smuk lørdag aften i Helsingør. Årets længste dag blev afsluttet med Kulturværftet til bagbord, Kronborg om styrbord og Carsten Valentin og hans fantastiske band lige i midten. Det var mildt sagt et fabelagtigt set-up på pladsen foran Kulturværftet til dobbelt-koncerten med C.V. og Sort Sol.

“Vi er liv og lys, vi er skygger og magi” sang C.V. Jørgensen indledningsvis. Og det siger sig selv, at da koncerten var slut, var der ingenting, der swingede som Helsingør på en sankthans-aften – efter en perlerække af stærke sange som blandt andet “Det Regner I Mit Hjerte, “Skygger Af Skønhed” og “Florafobi”.

Knitrende sprøde

Det er helt vanvittigt at tænke på, at C.V. Jørgensen senest udgav et nyt album i 2002 – dengang Anders Fogh Rasmussen lige var begyndt som statsminister. Faren for, at han – når han drager på landevejen – bliver ligeglad kustode i eget støvede museum er derfor overhængende. Men sådan har det aldrig været med C.V., og sådan var det heller ikke i Helsingør lørdag.

Sangene var knitrende sprøde, C.V. var veloplagt på sin egen generte og generøse og stadig smukt syngende, og det ganske lille band – fire mand – findes ikke meget bedre på disse breddegrader. Og det hele virkede frisk og levende – blandt andet på grund af den nye mand i orkestret, guitaristen Rune Kjeldsen, som har fået lov til at flytte ind og flytte om i nogle af Jørgensens måske ellers noget velkendte musikalske rum.

“Vi bukker så dybt, det overhovedet er os muligt” sagde Jørgensen undervejs. Og det kan godt være, at veteranerne i bandet – Gert Smedegaard på trommer og Knut Henriksen på bas – ikke kan klare en 100 -meter på under et par minutter, men de spiller altså som guder – blandt andet på den uforligneligt smukke trio af sange, der var koncertens højdepunkt, “Spildte Bedrifter”, “Elisabeth” og “Blåt Blod Til Alle”.

En lukket fest

Man kan måske sige, at CV Jørgensen er indadvendt på en udadvendt måde. Og man kan helt sikkert sige, at Sort Sol er udadvendte på den indadvendte måde.

Bandet med sangeren Steen Jørgensen og guitaristen Lars Top-Galia som omdrejningspunkter afsluttede sankthans-koncerten med et tungt og højt sæt, som både rummede klassikere som “Siggimund Blue”, “Shaheeba Bay” og “Daughter Of Sad” og enkelte nedslag fra 2017-albummet “Stor Langsom Stjerne”. Og i modsætning til C.V. har de svært ved at holde liv i de gamle numre – primært fordi Jørgensen ikke længere har stemmen til at give melodi og modspil til fantastiske Top-Galias intense, rivende guitarer.

Personligt er jeg stærk tilhænger af høj musik og af muligheden for at læne sig op af en mur af lyd – det har jeg blandt blandt gjort med stor fryd til tidligere Sort Sol-koncerten. Men lørdag aften lukkede Sort Sol festen om sig selv.

Publikumsfavoritten “Let Your Fingers Do The Walking” går man naturligvis aldrig galt i byen med. Og afslutningsnummeret “Taitlin Tower” er stadig et knejsende, monumentalt nummer, som tårnede sig op over Kronborg lørdag aften. Men Sort Sol manglede generelt netop det liv og lys, der også skal til for, at vi som publikum bliver inviteret med indenfor i musikken.

Kulturværftet skal dog have tak for invitationen til de over 4.000 helsingoranere, der var med. For til de udendørs koncerter på pladsen ved havnen har Helsingør en enestående venue, som det hedder i fagsproget, som kun få andre danske byer kan matche. På fredag er den i spil igen til koncert med Kim Larsen.

Artiklen sidst ændret: 25. juni 2018 11:21

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
HF Byg 353825 1723481 top 40.000 win win 1. maj 18-1.maj 19

Job i Nordsjælland

Casper Andersson  24/5  18 – 24/5 19 25.000 1726606 logo
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Franci, 1720789, 345901, 20000 visninger logo/side. ny jan 19, ny feb 19
Frøsø april 19/20 , 15-20.000 win win 1752468
Nature by hand april 19/20 15-20.000 win win, indtil 11/5 derefter nyt mat

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu