Af Asger Lind Krebs

Helsingør Renseanlæg udvalgt som arkitektonisk perle

Hornbæk Dyreklinik, Kunde nr. 397804, Ordre nr. 1724863, 30.000 visninger logo

Helsingør Renseanlæg er blandt landets mest vellykkede byggerier i beton.

HELSINGØR: Spildevand skal renses, slam indsamles og energi produceres.

Sådan lyder nogle af de faste opgaver for medarbejderne på renseanlæg rundt om i landet. Umiddelbart er der ikke meget kunst og æstetik over dagligdagen blandt toiletpapir, fedtklumper og nedbrydning af forurenende stoffer. Men på

Helsingør Renseanlæg kan medarbejderne glæde sig over omgivelser, der er helt anderleders inspirerende og smukke. De arbejder et sted, der nemt kunne gå under betegnelsen: Danmarks smukkeste renseanlæg.

Vellykket beton

Forleden blev renseanlægget udvalgt som et af landet mest vellykkede betonbyggerier og optræder side om side med 20 andre arkitektoniske perler – fx Storebæltsbroen og Moesgaard Museum - i den første store danske lærebog om arkitektur i beton. Det skriver Forsyning Helsingør i en pressemeddelelse.

- Vi er stolte og glade over, at vores flotte renseanlæg er kommet med blandt Danmarks ypperste byggerier. Vi har altid vidst, at vi gemte på en arkitektonisk perle – og vi har ofte vist det frem og fortalt om, hvor fantastisk et byggeri renseanlægget er. Spildevandsrensning forbindes sjældent med noget smukt. Men i Helsingør gør vi det i de mest unikke og inspirerende omgivelser med Øresund som nabo. Med den særlige beliggenhed tæt ved færgeterminalen er renseanlægget oven i købet med til at give rejsende en smuk velkomst, når de kører ind i landet”, udtaler Per Tærsbøl, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.

Lærebogen har titlen Dansk Betonarkitektur, og den er udgivet på forlaget Vandkunsten. Den skal bruges som inspiration for fremtidens arkitekter og ingeniører. Bogen er skrevet af arkitekt MAA Jørgen Hegner Christiansen, tidligere fagredaktør ved Arkitekten, og har forord af professor Carsten Thau, Kunstakademiets Arkitektskole.

Rotunde, hvide fliser og bastionsmur

I bogen fremhæver forfatteren om det unikke ved Helsingør Renseanlæg: Renseanlægget er en om- og tilbygning til et eksisterende anlæg. Anlægget er bygget op som to vinkelstillede fløje, der mødes i en rotunde. Rotunden er udformet som en cirkulær, søjlebåren bygning af pladsstøbt beton. Bygningerne er delvist beklædt med hvide fliser, der også ses som mosaikbeklædning, indstøbt i overfladen på indgangssidens 16 betonsøjler. Anlægget begrænses mod omverdenen af en bastionsmur, sammensat af nogle få betonelementer. Elementerne er støbt i lys, glat beton.

Det er Lundgaard & Tranberg Arkitekter, der står bag Helsingør Renseanlæg. Det blev bygget i perioden 1993-1996 som en udvidelse af et eksisterende anlæg. Lin Utzon var kunstnerisk rådgiver på projektet, som tidligere er blevet præmieret af Helsingør Kommune.

dagens e-avis

køb adgang til vores e-avis

 • Søg i vores arkiv
 • Nem og hurtig adgang
 • Læs os på farten
 • Tag os med på ferie

e-avis adgang

KUN kr. 20,00

Artiklen sidst ændret: 25. juni 2018 11:21

Den gode tone

 • Respekter fællesskabet
 • Overskrid ikke grænsen
 • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Hgør Teater, Kulturnat 1734966 til 28/9
Rasmus Ebbe 388428 1723690 logo 25.000 win win 19/4 18-april 19
Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
rafn-woldsen, Ordre 1725631, kunde 275797, 25.000 visninger side
Casper Andersson 24/5 18 – 24/5 19 25.000 1726606 top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu