Byrådet gennemfører besparelser


Af Jesper Munch Nielsen

Et stort flertal i Helsingør Byråd står bag den vifte af besparelser, der bliver haste-indført i kommunen.

BESPARELSER: Et flertal i Helsingør Byråd har netop vedtaget en række besparelser, servicereduktioner og effektiviseringer, som skal slanke serviceudgifterne i allerede her i 2018.

Årsagen er som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad, at kommunen har kurs mod en økonomisk straf fra regeringen, fordi Helsingør kommer til at bruge for mange penge på velfærd i år.

En overskridelse af det statslige loft på serviceudgifterne på 65 millioner kroner, havner Helsingør formentlig i, hvis ikke sparekniven bliver fundet frem, som byrådsflertallet gjorde forleden, hvor toppen af overskridelsen blev sparet væk.

Stor risiko for bøde

Helsingør-borgmester Benedikte Kiær fra De Konservative har forklaret problemet på denne måde i en mail til alle partier i byrådet:

“Merforbruget falder primært inden for tre store velfærdsområder: Ældreområdet, Det Specialiserede Voksenområde samt Børn, Unge- og Familieområdet.”

Merforbruget betyder, at vi overskrider vores servicedriftsloft – og dermed rammen for hvad vi må bruge på velfærd

Med et merforbrug på servicedriften på 65 millioner kroner er der stor risiko for, at vi får en tocifret millionbøde fra Staten for ikke at overholde rammen for servicedrift. Risikoen for en bøde er blevet væsentlig større, fordi kommunerne samlet set og år for år er rykket tættere på en overskridelse af loftet for servicedrift på nationalt plan,

Endvidere, da vi er meget tæt på at ramme Helsingør Kommunes loft for servicedrift, betyder det, at vi ikke for budget 2019 kan løse merforbruget ved blot at tilføre flere penge. Vi må derfor sætte ind for at nedbringe merforbruget for 2018 og derved forsøge at undgå eller minimere en bøde fra staten, ligesom en indsats nu kan løse udfordringerne for budget 2019.”

Nej fra Dansk Folkeparti

Det var De Konservative, Socialdemokratiet, SF, Venstre og De Radikale, som stemte besparelserne igennem Helsingør Byråd.

Enhedslisten og Lokaldemokraterne stemte nej sammen med Dansk Folkeparti, som ellers har været med i de seneste mange borgerlige budgetforlig i Helsingør Byråd. Her er uddrag fra debatten i byrådssalen forleden:

Henrik Møller, Socialdemokratiet:

– Der er ikke rigtigt noget positivt at sige om denne sag. Hvis det var sådan, at nu var vi nået i mål og havde klaret udfordringen og opgaven, så havde der været positivt at sige. Men realiteterne er, at vi kun er i gang med at løse opgaven…

– Der vil også være en del forslag, som vi formentlig vil blive banket oven i hovedet med, at det er meget usocialdemokratisk at sige ja til det her, og det kan jeg måske godt give dem ret i, men det her er en samlet pakke i forhold til løsning af de udfordringer, der er.

Ib Kirkegaard, Dansk Folkeparti:

– I Dansk Folkeparti mener vi ikke, at vi behøver at åbne budget 2018. Lad os have is i maven. Vi ved jo alle sammen, at der kommer flere penge fra staten. Så vi kan godt vente til næste års budget.

Christian Holm Donatzky, De Radikale:

– Det er utroligt nemt at stå udenfor og råbe af os andre. Jeg kan ikke se, at man kan opfatte Dansk Folkeparti som en troværdig forhandlingspartner længere.

Handler om tillid

Mette Lene Jensen, Venstre:

– Hvis vi spørger borgerne, så vil de holde de ældre, børnene, de handicappede og de udsatte fri for besparelser. Det kan vi bare ikke. Vi kan ikke tage det hele fra idrætten og kulturen.

Bente Borg, SF:

– Det her handler i bund og grund om tillid til os som polikere, om at kunne finde løsninger på det, der er ikke at så nemt at finde løsninger på. Det nemmeste i verden er at sige, at det her vil vi ikke være med til.

Allan Berg Mortensen, Enhedslisten:

– Enhedslisten har ikke tænkt sig at pege fingre af budgetforligspartierne i denne her sag. Men Enhedslisten har derimod tænkt sig at pege fingre af økonomiaftalen indgået mellem Kommunernes Landsforening og finansministeriet. Det er en begrænsning af det kommunale selvstyre, at staten detailstyrer kommuners forbrug på den måde og et udtryk for en ideologi, der ønsker skattelettelser for enhver pris.

Jan Ryberg, Lokaldemokraterne:

– Det her er totalt blottet for visioner og problemløsning. Ingen af de forslag, der ligger, løser som på langt sigt noget som helst. I bedste fald er der nogle af forslagene, som ikke går det værre. De fleste af forslagene er panikagtige.

Artiklen sidst ændret: 27. juni 2018 13:38

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Skal du opleve hvad kommunen har at byde på i løbet af sommeren?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018