Carsten Bo (Foto: Lars Johannessen).

Af Helsingør Dagblad

Klumme: Sangen til Larsen

Carsten Bo Jensen, 59 år, er musiker, forfatter og foredragsholder. Tidligere folketingsmedlem, amtsrådsmedlem og borgmesterkandidat for Socialdemokratiet.

Du har ikke Jaggers performer-geni. Din musik er banal, sammenlignet med fx Lennon-McCartneys. Dit tekstunivers er ofte naivt og nostalgisk. Langt fra Dylans og Cohens virtuose verdenslyrik.

Men du ramte os første gang, vi hørte dig. Jeg var 10-11 år.

Larsen! Krukkede, platte, forrygende, dumme, kloge, følsomme, folkelige – geniale og mesterlige Larsen!

Intetanende sammenlignede jeg dig barne-kritisk med Beatles, Stones og Hendrix, uden at ane, at det ikke var dem, men en ny Halfdan, Benny Andersen eller Osvald Helmuth i moderne outfit, der checkkede ind.

Det stod ved gud ikke skrevet, at du ville blive den største danske musikstjerne nogensinde, skolelærer! Ingen kunne vide, at du en dag ville blive tituleret ”nationalskjald”. Men det bliver du, Kim.

Du er singer-songwriternes og lejrbålenes konge!

Ung og gammel. Høj og lav. Vi elsker dig barnligt og næsten betingelsesløst. Vi elsker dine sange til os og om os. Vi synger dem og bliver lykkeligere af det. Til fester. Ved barnedåb, konfirmation, bryllup og begravelse. Du er med på hele turen – hele livet! Hvad mere kan en gøgler opnå?

Ikke fordi, at du er den bedste sangskriver. Det er du næppe. Ikke fordi, at du er den bedste sanger. Du synger udmærket, men ikke mere end dét. Ikke fordi, at du er en stor musiker. Du spiller en habil slave-guitar. Nej, Jeg tror, at vi elsker dig, Kim, fordi vi kan genkende os selv i dig og dine sange.

Vi elsker dig, fordi du forstår os så godt, og beskriver vores liv, jævnt og enkelt. Vi synes, at du ligner os. Vi skråler og skåler til dig. Vi griner og græder til dig. Vi trives trygt i dit selskab med dine historier – hvor det gode er godt, og det onde er ondt – og hvor der altid er håb! Vi ved hvad vi får, og vi ved, hvor vi har dig.

Kim Larsen snyder ikke på vægten. Det er paratviden for ethvert barn i Danmark mellem 0 og 100 år!

Og du er den største, fordi vi mener at kende din kvinde min – og synes, at hun ligner vores elskede. Fordi du formår at beskrive og formidle det bedste til os og vores venner. Vi har en hemmelig pagt sammen!

Du tager hele den danske folkesjæl som den er – eller gerne vil være – om hjertet. Og du gør det med stor og ægte kærlighed. Hvilken dansker har ikke givet den gas i Rabalderstræde? Derfor rammer du os, Kim. Det har du altid gjort, og det gør du forsat. Næsten 50 år efter din entré i cirkus. Dagen før og midt om natten.

Fik jeg fortalt dig, hvor stolt jeg blev, da du skrev til mig fra New York, og bad mig sætte tekster til et par af dine sange? Næppe. Men det blev jeg, Kim. Meget! Og ved du, hvor stort det var, da min far fyldte 80, og brormand, og jeg spurgte ham, hvem han gerne ville have til at optræde ved sin fødselsdagsfest – hvortil han grinende svarede: ”Jeg har set alle – inkl. Chaplin – live. Den eneste jeg aldrig har oplevet, er Kim Larsen”

Du KOM sgu, Kim – og som honorar for at spille koncerten for daddy, bad du om en taxa og en pilsner!

Fredag går du så atter på i Helsingør. Du er et ikon (selvom du hader, at man siger det) og formentlig den eneste megastjerne der kan slippe afsted med, at gennemføre en rockkoncert … siddende! Det bliver godt eller mindre godt. Det er faktisk ligegyldigt. Vi er tusinder der møder op, blot for at være sammen med dig!

Vi forventer ikke nye fantastiske tunes. Vi kommer, Larsen, fordi du er en del af vores nationale identitet. Noget af det bedste, som Danmark kan byde på og formår – sammen. Vi kommer for at synge dine sange!

Artiklen sidst ændret: 26. juni 2018 12:26

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Har Helsingør kommune brug for en Sociolance, der er en ambulance med en socialfaglig medarbejder og en paramediciner, der tager sig af socialt udsatte?

Job i Nordsjælland

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu