Af Helsingør Dagblad

Klumme: Naturen for fuld musik

Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger side

Henrik Lieberkind er født i 1946. Han blev uddannet som folkeskolelærer i 79 med biologi og geografi som linjefag. Det med naturen har fyldt meget. Så meget at han fra 1991- 2016 var leder af Naturcentret Nyruphus.

I min formidlingsverden støder man ofte ind i paradokser. Nemlig at en bestemt ting i visse situationer er acceptabelt, men i en anden situation vil det samme blive opfattet som uacceptabelt.

Kommer der en naturudsendelse i fjernsynet eller sjældnere på et biograflærred, er musik en væsentlig ingrediens. Men den samme musik ude i ”den virkelige natur” vil blive opfattet som upassende og irriterende.

På filmen har musikken – i min opfattelse – to elementer. Den ene er oftest strygere, som sætter mig i en følelsesladet stemning ved f. eks. en flammende solnedgang eller at kameraet svæver hen over regnskovsslugter eller fiskestimer på et koralrev.

Det andet element er, at musikken ”forstærker” det, der vises på filmen. Tordenvejret nærmer sig og horn og trommer understreger det dramatiske i situationen – to bisontyre kæmper om adgangen til hunnerne – eller en nyfødt hjorteunge forsøger at komme på sine fire ben. Det betyder, at musikken understreger de indtryk og følelser, som instruktøren ønsker at påvirke os med.

Hvis det modsatte skete, hvor jeg bragte musik ud i naturen til en særlig naturstemning, så ville det virke akavet. Så ville det kun være de mennesker jeg medbragte eller var annonceret til at komme, der kunne tolerere det. Der er mange forklaringer på, hvorfor det er sådan – men dem vil jeg ikke komme ind på i denne klumme.

Salmer og sange ”hører hjemme” indendørs f.eks. i kirken. Personligt kunne jeg godt tænke mig at stå udendørs ved en solopgang og synge ”I Østen stiger solen op”, for ved selvsyn og fornemmelse at kunne opleve, hvad forfatteren selv har følt – for det er jo det, han har skrevet. Tænk på vores sangskat, der inddrager natur og naturfænomener, hvor ofte – og med god grund – den bliver sunget væk fra det miljø, den fortæller om. Heldigvis er der flere og flere arrangementer, som foregår på steder, der relaterer sig til indholdet af musik og sang.

Denne for mig paradokse synergi mellem natur og musik, er det lykkedes mig at afprøve et par gange. På et kursus for lærere, blev deltagerne bedt om at medbringe ”walkman med selvvalgt musik”.

Turen gennem skoven blev gået to gange på præcist den samme rute. Den første tur var med musik i ørerne, hvor vi stoppede spontant nogle steder undervejs. Andenturen var uden musik og med stop de samme steder, hvor guiden kom med faglige input om naturen. Den efterfølgende evaluering var, at den første tur var ”irriterende”, fordi man ikke kunne tale sammen undervejs, hvorimod den anden tur gav mulighed for snak indbyrdes. Konklusionen blev, at første tur med musik gav følelsesmæssige oplevelser, samt styrkede iagttagelsen af detaljer i den natur, man betragtede og som helt klart blev udbygget med de faglig input på anden runde. Spørgelysten til naturen var større end set tidligere.

Lidt i samme skuffe, men her med et personligt præg. Hovedpersonen og jeg havde gået turen i forvejen, med de stop jeg havde valgt og med en kort faglig introduktion om, hvad jeg ville sige.

Ideen var, at gæsterne på dagen gik turen rundt i skoven og først fik en biologisk/ historisk introduktion til det sted, hvor vi var stoppet, hvorefter dagens hovedperson tog over og afspillede et stykke musik, som for den pågældende underbyggede naturen netop her. Aftalen var at varigheden var ca. 5 min, således at gæsterne havde mulighed for ”at flytte ind i miljøet”. Den efterfølgende afslutning gav mange positive og individuelle oplevelser. Igen at lære og opleve på tværs giver så mange flere input, end hvis de var enkeltvis.

Artiklen sidst ændret: 29. juni 2018 14:13

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517

Job i Nordsjælland

Lynhjem  Kunde nr. 34254  Ordre nr. 1725515  Antal visninger: 30.000 side/logo
Rusmiddel 1727211, 25.000 vis 29/5 18-29/5 19 side artikel logo
Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753426, alt bestilt 2x
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
KV-Revision, Kunde nr. 280954,  Ordre nr. 1725350, 40.000 visninger Top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu