Af Josephine Vedel

Dyrene skal væk fra Flynderupgård: Nu bliver de solgt

Stengade apotek 68802 25.000 win win 22/5 18-22/5-19 1726512 side. skift 15/3

Byrådet i Helsingør Kommune har besluttet at sælge Flynderupgårds heste, køer og grise. – Det er ikke en kommunal opgave at drive et landbrug, lyder det fra borgmesteren.

HELSINGØR KOMMUNE: Helsingør Kommune har en bondegård, og på den gård er der to heste, tre køer, otte får, to gæs, to grise og syv-otte høns.

Den nye orne på gården nåede ikke at være der så længe. Den fik den nye grisesyge, også kaldet MRSA, og døde.

– Jamen, jeg synes, at det er synd for børnene, hvis der ikke skal være nogen dyr her, siger Ole Kristian Hansen.

Han er vikaren, der har overtaget pasningen af dyrene på Flynderupgård efter Leif Rasmussen, som har besluttet at gå på pension efter næsten 20 år som landmand på museumsgården.

Hansen har dog ingen planer om at overtage den faste tjans, og det ser heller ikke ud til at blive nødvendigt, for på byrådsmødet mandag aften stemte et stort flertal ja til at reducere “de klov- og hovebærende dyr” på gården.

– Og det betyder ikke, at dyrene skal slagtes. Vent med at slagte dem, før vi er kommet til bunds i, hvordan det her skal udnyttes, lyder det fra Henrik Møller, socialdemokrat og formand for turisme- og kulturudvalget.

Ikke kommunal opgave

Ved at sælge dyrene sparer Helsingør Kommune 100.000 kroner årligt. En besparelse, som man, ifølge Haldis Glerfoss fra Enhedslisten, lige så godt kunne have fundet et andet sted.

– Hvis vi sløjfer julebelysningen, kan vi beholde dyreplejen på Flynderupgård. Forretningerne har i forvejen deres egen juleudsmykning, og det er service til borgerne, at man kan komme ud på Flynderupgård og opleve et bæredygtigt traditionelt landbrug, fortæller hun.

Hun stemte sammen med Dansk Folkeparti imod forslaget, som også på Facebook møder en hel del modstand.

– Det tal kan børnene i børnehaverne og i skolerne sikkert slet ikke forholde sig til. For den oplevelse de får ved at møde jydske heste, gammelt rødt malkekvæg, får, grise og høns og ænder kan slet ikke værdisættes i penge. Men nu er det slut og med slagtningen af dyrene kan man kun gisne om Flynderupgårds fremtid, skriver Anne-Mette Vasbo i et opslag på det sociale medier.

Ifølge udvalgsformand Henrik Møller skal man dog ikke frygte for Flynderupgårds fremtid på baggrund af beslutningen.

– Nej, tværtimod. Der kan også være muligheder i det her.

Og der kommer ikke til at ske en slagtning af dyrene, hvis det ikke har et formål.

– Det er gamle racer, vi har på Flynderupgård, så vi afhænder dem ved salg. Det er ikke bare nogle dyr, man kan købe på et marked. Det er avlsdyr med et avlsprogram, lyder det fra borgmesteren.

Hun forsikrer også om, at man ikke er i gang med at afvikle gården.

– Der er mange tanker i gang om, hvordan man ellers kan åbne mere op for Flynderupgård. Vi kan sagtens sikre, at der sker noget derude, uden at det er kommunen, der gør det, siger Benedikte Kiær.

– Flynderupgård er et fantastisk sted, som vi bare gerne vil gøre endnu bedre for borgerne.

Grisene er en hemmelighed

Et af argumenterne for at sælge dyrene er, at grisene ikke indgår som et af de dyr, besøgende på gården kan komme ind til.

– Det skriger jo til himlen, når børnene ikke må se grisene på grund af den her MRSA sygdom, siger Henrik Møller.

Og Kiær er enig.

– Grisene er en hemmelighed, køerne går og græsser, og hestene ser man kun, når man kører ind til gården. Det kan man altså også opleve på andre landbrug, og det er ikke en kommunal opgave at drive et landbrug, lyder det fra Benedikte Kiær.

Hun ser det heller ikke som en skam, at Spisehuset på gården så ikke kan få kød fra gårdens egne dyr.

– Der er masser af økologiske landbrug i kommunen, hvor Spisehuset kan købe kød, der smager lige så godt, slår hun fast.

Artiklen sidst ændret: 29. juni 2018 14:11

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt

Job i Nordsjælland

Snevig april 19/20 15-20000 win win 1751730
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Nsnet.dk – læs online
Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger logo
Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu