Farvel til hele Helsingørs Kinagrillen med Churairat Potayanukul og Hup Seng Tan ( til venstre).

Af Kirsten Moth

Kinagrillen lukker efter 45 år: “Vi er slidt op, nu kan vi ikke mere”

Jumbo maj 19/20 2×50-60.00 win 1753436, alt bestilt 2x

– I skal ikke give os noget. Hvis I bare vil komme forbi og sige farvel til os, siger Churairat Potayanukul, der i 45 et halvt år har drevet den legendariske Kinagrillen på Rosenkildevej sammen med Hup Seng Tan. Flere kommer forbi med afskedsblomster.

HELSINGØR: Tårerne står i øjnene på Churairat. Til sidst opgiver hun at holde dem tilbage og giver dem lov til at trille ud af hendes sørgmodige øjne.

– Det er rigtigt nok. Vi har solgt. Nu er det slut. Vi er blevet gamle og slidt op. Vi har begge to fået gigt. Men jeg kommer til at savne jer alle så meget.

Og endnu flere tårer fugter kinderne.

De sidste dage er flere helsingoranere kommet forbi med blomster og søde ord til Churairat Potayanukul, 68, og hendes mand, Hup Seng Tan, 68.

Masser af minder

Parret har nu solgt Kinagrillen på Rosenkildevej.

Kinagrillen, som de åbnede i 1973 som det første etniske take-away-sted i byen. Kinagrillen, som mange, mange helsingoranere i alle aldre kan fortælle en historie om, for vi har alle været her. Købt forårsruller, snakket med Churairat og stået i kø, sommetider op og ned ad fortovet på Rosenkildevej.

Al inventar, alle skilte, friturelugten, menukortet, Hup, der altid holder sig ude i køkkenet og Churairat, der altid har tegnet forretningen overfor kunderne og kender helsingoranerne igennem tre generationer, alt står som den dag for 45 år siden, da parret med spænding åbnede deres kinagrill.

Tak til Helsingør

– 45 et halvt år, præciserer Churairat. Og vi vil gerne sige tak til hele Helsingør for alle de mange, gode år. I skal ikke give os noget. Hvis I bare vil komme forbi og sige farvel til os, så bliver vi meget glade.

– Jeg har kendt alle. Unge, gamle, dem midt imellem, deres børn. Også alle dem, der er døde i løbet af årene. Og nogle er gået på pension. Men hvor har Helsingør ændret sig, mens vi har været her. Da vi åbnede, var der kun Fonzies burgerbar på Axeltorv og Initalia. Nu er der så mange forskellige, indisk, thai, pizzaer. Hele torvet er fyldt med dem.

For knapt tre år siden bragte Helsingør Dagblad en stor artikel om den legendariske kinagrill, som ville høre naturligt hjemme i en ny, alternativ kulturkanon for Helsingør.

Solgt til pizzaria

Tilbage i oktober 2014 fortalte kinagrillens ejere nemlig første gang til HD, at de nu ville sælge deres spisested og gå på pension. Nyheden skabte nærmest landesorg i Helsingør og på de sociale medier blev dere fortalt historier og genopfrisket minder fra Kinagrillens godt fire årtier.

Nu er det dog uigenkaldeligt, at Kinagrillen på Rosenkildevej er solgt. Ind flytter Napoli Pizza, der hidtil har ligget i Meretecentret i Helsingør.

Den 26. august rækker Churairat den sidste grillkylling og forårsrulle hen over disken og spørger “spise her, med hjem?”. Og den 26. august tager Hup Seng Tan for sidste gang forklædet af ude i køkkenet og slukker for friturebeholderne.

Nu skal de begge ud at rejse, eller rettere på besøg i deres gamle lande. Til Singapore, som er Hup Seng Tans hjemstavn og til Thailand, som er Churairats hjemland.

De to er ikke gift med hinanden og har ikke børn eller anden familie. De er alene, er blevet gamle i Danmark sammen, bor sammen og som de siger, de passer på hinanden, som de har gjort privat og arbejdsmæssigt i ca. 50 år.

Læs portrættet af Kinagrillen, som Helsingør Dagblad bragte den 18. oktober 2014.

Hup Sung Tan, 68, er fra Singapore og tidligere sømand.

Han har sejlet på de syv verdesnhave.

I 1970 fik han som 14-årig hyre på et skib, der lagde til i København.

Her hoppede han af i håb om at påmønstre et andet skib.

Den planlagte hyre glippede og dermed blev Danmark og Kinagrillen i Helsingør hans skæbne.

Churairat Potayanukul, 68, er født i Thailand.

Begge hendes forældre var kinesere.

Hun havde fjerne slægtninge i København og valgte at rejse hertil for at prøve lykken.

Hun fik job i Kinagrillen i Helsingør. Og den blev hendes skæbne.

Artiklen sidst ændret: 2. juli 2018 13:07

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Tandlægerne Rønnebær april 19/20, 15-20.000 win win 1753053

Job i Nordsjælland

Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452
3T  textil 374063 25.000 win win 27/8 1 år frem 1733128
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni
Bruuns rengøring logo  25.000 april 17 og 1 år frem win win 1722013
Malerfirmaet Nordkysten  top 26/3-18-31/3-19 win win 1721580+81+82

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu