Det historiske landbrug på Flynderupgård bliver nu alligevel ikke ramt af sparekniven. (Foto: Torben Sørensen).

Af Josephine Vedel

Dyrene skal væk fra Flynderupgård: “Det forkerte sted at spare”

AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni

Et stort flertal i byrådet har besluttet, at heste, grise og køer skal væk fra Flynderupgård. Den beslutning møder stor modstand blandt Dagbladets brugere på Facebook.

HELSINGØR: – Hvis der ingen dyr er, er der ingen Flynderupgård, bare så I ved det.

Sådan lyder det blandt andet fra Tina Brayan-Lund på Helsingør Dagblads Facebookside. Hun er sammen med mange andre målløse over den beslutning, som Helsingør Byråd har taget.

Byrådet har, for at spare omkostningerne på dyreplejen, besluttet, at de tre køer, de to heste og de to grise skal væk fra Flynderupgård. Beslutningen kommer i kølvandet på, at gårdens bondemand Leif Rasmussen i forrige måned gik på pension.

Vigtig del af gården

– Dyrene er en vigtig del af Flynderupgård. Kan man ikke tænke landbrugselever ind, spørger Lisbeth Neergaard Nielsson.

– Så dumt. Dyrene er en vigtig del af gården, og økonomien må da kunne arrangeres. Er målløs, lyder det også fra Anette Lena Madsen.

Byrådet har indtil videre ikke besluttet, hvordan dyrene skal væk fra gården. De er i gang med at undersøge, om de dyr med avlsprogrammer kan sættes til salg.

– Disse dyr har stor betydning for det historiske museum, og de racer, vi har derude, er netop de gamle racer, som hører sig til historien… Jeg er enig i, at grisene ikke er til nogen nytte alligevel, når man ikke må besøge dem, men jeg forstår ikke, hvorfor de andre dyr skal væk, skriver Rikke Axelsen Lauridsen.

Museer skal ikke udvikles

Besøgende på gården må ikke gå ind til grisene af frygt for sygdommen MRSA.

– At man ikke kan komme tæt på grisene grundet MRSA, kan jeg ikke se, har noget med avlsprogrammet og bevarelsen af klovdyrene at gøre. Den Røde Danske Malkeko og Den Jyske Hest er efter min mening en del af museet, der fortæller om livet på en dansk gård for mere end 100 år siden. Der er ikke mange steder, man efterhånden kan se disse dyr som rene racer, og at man kan se dyrene i levende live (så længe de nu lever) er med til at levendegøre den fortalte historie om gårdmandslivet fra en svunden tid. Især vore børn er vilde med levendegjort historiefortælling. Er det i øvrigt ikke det samme, man gør med Sundtoldmarkedet – forsøger at rekonstruere scener fra en svunden tid – endda med kommunalt tilskud, spørger Birgitte Tandrup.

Og Anette Ring følger op:

– Som regel ser vi udviklingen først i USA, og så følger vi andre efter. Mælken kommer fra køledisken i supermarkedet. Det samme gør vores kød. I Danmark ved vi, at det ikke er sådan. Vi har landbruget tæt på, og steder som Flynderupgård gør, at vores børn ved, hvordan landbruget er. Hvor kød, mælk og grøntsager kommer fra. Flynderupgård er et museum, det er kultur og oplysning. Det er ikke et sted at gå på kompromis. Dyrene bør efter min mening blive på Flynderupgård og det samme med hensyn til deres gamle dyrkningsmetoder. Vi skal huske på vores gamle dyder, såvel som vi skal udvikle os. Men vores museer er ikke stedet for udvikling.

Vigtigt at lære børn om landbrug

I en afstemning på Dagbladets hjemmeside er det også tydeligt, at politikerne møder modstand på beslutningen.

Her har hele 91 procent stemt, at dyrene på Flynderupgård er vigtige i forhold til at lære børn om bæredygtig landbrug. 6 procent mener, at dyrene ikke er nødvendige for landbruget. Og 2 procent ved ikke.

Artiklen sidst ændret: 2. juli 2018 16:14

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Rasmus Ebbe 388428, 25.000 win win 19/4 18-april 19. 15-20.000 1/4 ’19 1 år frem 1752372

Job i Nordsjælland

Borgerkroen 379696, 1754488 10-15.000 win juni 19/20
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624
Entreprenørfirmaet TS 381440 april 19/20 10-15.000 win win 1751735
Kaiser april 19/20 15-000 win banner. 4 forskellige ældre sky, flæsk logo, aften midt/bund, smørrebrød side  175163520.
Divino 372881 1756411 15-20.000 win juni 19/20

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu