Af Helsingør Dagblad

Klumme: Kan 4 være lig med 12?

Nsnet.dk – læs online

Ulrich Koch Borrits, 30 år, giver hver uge 60 U-14 piger og drenge og 1. holdsdamerne håndboldglæde med hjem. Ulrich træner håndboldtalenter fra Idrætsklasserne og er lærer på 10.klasseskolens idrætslinje.

Det er nærmest lige så sikkert som amen i kirken. I juni måned fyldes aviser, online medier og ikke mindst de sociale medier med forbavsende mange 12-tals historier. Historier om elever der har fået 12 i samtlige fag, som var de en superklon af Einstein og H.C. Andersen.

12-tallet er blevet en metervare, der nærmest er forventeligt for nogle at få, og samtidig er det nærmest pinligt ”kun” at få 7. Vi snakker det gamle respektable 8- og 9-tal, der med tiden er falmet og har mistet sit ellers ganske gode ry.

I mit daglige virke som lærer på 10. klasseskolen Helsingør, oplever jeg hvert eneste år, hvordan alle de “fantastiske” historier om 12-tals vidunderne, påvirker stemningen omkring karakterer.

Enten er man dygtig og stræber efter 12-tallet. Her bliver man skuffet over et 10-tal og snakker ikke højt om den ellers fortrinlige præstation. Eller også har man svært ved tingene og slår det hen med “jeg skal bare have 02 og bestå”. Dette er selvfølgelig et groft billede af virkeligheden, men er også en klar og tydelig tendens.

Heldigvis findes der undtagelser. Undtagelser er de sjove. Undtagelser bryder med normen og får én til at se anderledes på tingene. Sådan en undtagelse var jeg vidne til for et par uger siden, og hold nu op hvor var det fedt!

Tirsdag d. 12. juni kl. 8.00 stod tre af mine elever klar til matematikeksamen. Ikke en eksamen de havde set frem til med stor optimisme og håb. De har nemlig alle tre forholdsvis svært ved matematik og ligger derfor ikke bare tilnærmelsesvis tæt på det berømte 12-tal. Eksamenen starter, og de kaster sig ud i den stillede opgave. Censor og jeg cirkulerer blandt denne 3-mandsgruppe og en anden gruppe, der er oppe samtidig. Vi kommer i alt 4 gange hen til gruppen, det drejer sig om.

De starter nervøst og usikkert ud, men finder sig langsomt til rette og får på skift vist noget ganske fin matematik. Efter knapt 2 timer med angstens sved flydende ud fra armhulerne bliver grupperne sendt ud af lokalet. De kan ånde lettet op, og nu i ventetidens lange minutter gå og forestille sig hvilken karakter de mon får.

Imens voterer censor og jeg. Vi bliver ret hurtigt enige om, at de alle tre i gruppen har gjort sig fortjent til et 4-tal. En karakter jeg som lærer er glad for at give dem, da de hele året har arbejdet hårdt for at kunne forstå matematik bare nogenlunde.

Vi kalder gruppen ind til os, og jeg spørger dem, som jeg gør med alle andre “nå, hvordan synes I det gik?”. De taler lidt i munden på hinanden, men egentlig kommer der det samme ud – de synes, det gik virkelig dårligt, men at det egentlig havde været en behagelig oplevelse, da de først havde smidt nerverne.

Nu til undtagelsen… Jeg forklarer dem først, hvad der gik godt og skidt og fortæller dem så deres karakter. Som et lyn fra en klar himmel bryder de alle tre ud i vild jubel. Skrig af lykke, fælleskram og glædestårer fylder lokalet. Udefra set skulle man tro, at Danmark havde vundet de igangværende verdensmesterskaber, men nej, det er blot tre personer, der reagerer på at få deres livs bedste 4-tal.

Hvor var det fantastisk at opleve. Et års indædt kamp med at lære noget, der i ni år har været volapyk, kulminerede med en karakter, der var utænkelig for under 12 måneder siden. Hvor var det befriende at se, at det stadig er muligt at glæde sig over andet end et 12-tal. Det giver mig blod på tanden og lyst til at give næste års elever mulighed for at få samme oplevelse.

Så ja, 4 kan sagtens være lig med 12. Og tak for det. Tak for at lade glansbillede være glansbillede og give liv til realismen.

Artiklen sidst ændret: 23. juli 2018 11:14

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Secomondo 500007, 1755712, 15.-20.000  win maj 19/20

Job i Nordsjælland

Skydeselskabet 373553 april 19/20. 10-15.000 win win. 1751627
Multiflyt maj 19/20, 15-20.000 win win 17xxxx
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633, skift 29/5
Advodan april 19/20 15-20.000  win 2 banner 1753420
Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu