Af Victor Kuhlman

Tømrere: ”Det er pisse farligt”

Tikøb dæk 19/20, 20-25.000 win win 1752517

Flere tømrere er bekymrede for forholdene på genbrugspladsen i Skibstrup, hvor containeren til eternit ofte er åben.

HELSINGØR: Siden 1988 er der ikke blevet brugt asbest i bebyggelse, men boliger fra før den tid kan stadig indeholde det farlige materiale, der kan give lungekræft selv flere år efter indånding.

Dette er også grunden til, at flere tømrere undrer sig over, at man ikke tager flere forholdsregler i forhold til eternitcontaineren på genbrugspladsen i Skibstrup.

– Vi har set, at der står en åben containeren rigtig mange gange i løbet af året, og senest var søndag.

– Vi har sagt det til dem, der arbejder derude, men de siger, at det ikke er dem, som bestemmer det.

– Asbestholdigt materiale er jo pisse farligt, og det kan ramme helt almindelige mennesker, hvis nogle af pladerne knækker eller brækker af, og man så indånder partiklerne.

– Det kan de nemt komme til, når man bare skal kaste pladerne ned i en container, som om det var småt brandbart, siger Tim Holm-Hansen, der er tømrer i Tømrermester Kvikke Viggo v/Jacob Boesen.

Burde være forsigtigere

Tilbage i vinter havde omkring 12 tømrere fra Helsingørområdet kursus om netop asbest, og helt tilfældigt endte snakken på Skibstrup Genbrugsplads, hvor de alle havde samme oplevelse af, at man ikke behandlede materialet, som man burde.

– Andre genbrugspladser, jeg har brugt, vil kun have de her plader, når det er indpakket plastik.

– Så kan man ikke bare smide det ned i en container, men i stedet lægge det ned i en for ikke at risikere noget.

– Det, jeg primært gør, når jeg har med asbestplader at gøre, er, at jeg samler det hele på paller og pakker det ind i plastik og ansøger kommunen om et deponeringssted.

– Det koster nogle ekstra penge, men til gengæld skal jeg ikke smide noget ned igennem den sliske de normalt har til deres lukkede container eller direkte i åben en container.

– Hvis vi som professionelle smider noget i containeren på Skibstrup tager vi masker på, men det gør almindelige mennesker jo ikke nødvendigvis.

– Samtidig er det et sted, der ofte blæser meget, så jeg forstår ikke, at man ikke er mere forsigtig, siger Michael Andersen fra Michaels håndværk og service, tømrer og snedker.

Hos Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald oplever man ofte, at folk er i tvivl om, hvordan de skal håndtere eternit.

Videncenter indgår dog ikke i specifikke sager, men fremhæver i stedet nogle regler, som man kan støtte sig op ad.

Klare regler

– Der er klare regler for håndtering af affald med støvende eller ikke støvende asbest. Der er en vejledning fra Arbejdstilsyn man kan følge, hvis man er i tvivl.

– Det vigtigste er, at hele plader ikke skal emballeres specielt, mens der er særlige forholdsregler for asbeststøv og støvende asbestholdigt affald.

– Det er nemlig asbestfibrene, altså asbeststøvet, som udgør sundhedsfaren ved asbest, siger Anke Oberender, der er centerleder af Videncenter for Håndtering og Genanvendelse af Byggeaffald.

Artiklen sidst ændret: 2. juli 2018 11:30

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Trykkeriloftet topbanner

Job i Nordsjælland

rafn-woldsen, Ordre 1725631,  kunde 275797, 25.000 visninger side
BAAGØ,  maj 19/20 15-20.000  win 1753557
michaelford.dk/holger danske 1753424
Betina Grønbæk 1730237 280920 40.000 win 5/7-18-5/4-19
Fliserensning.dk april 19/20 15-20.000 win 1753334

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu