Af Helsingør Dagblad

Klumme: Bier og blomster

Murer Mads Jessen Jensen april 19/20 20-25.000 win 1752360

Thor Hjarsen arbejder som biolog i WWF Verdensnaturfonden og er desuden formand for den lokale naturforening Hellebæk Kohaves Venner og kører på en gammel BMW-motorcykel.

Måske har I set det? Der er, uanset tørken, et mylder af liv ude på vores lokale Hellebæk Kohave!

Efter flere års alt for hård græsning med alt for mange køer har vi denne sommer flere blomster end nogensinde og dermed sommerfugle og vilde bier.

De sidste to weekender har budt på sommerfugle med fantastiske navne som Lille Ildfugl, Almindelig Blåfugl, Seksplettet Køllesværmer, Engrandøje. Og så ikke mindst den kritisk truede Lille Køllesværmer. Det er endda også blevet til Prikket Hvepsebi, som ikke er set i Nordøstsjælland siden 1974.

Disse insekter kræver blomster. Blomster, der indeholder pollen, som er mad til deres larver. Og nektar, der er regulært højoktant brændstof, til de voksne insekter. Det er egentlig ikke så mærkeligt. Og de vilde blomster mangler – i grøftekanter og i naturen. Men det er der heldigvis løsninger på. Hvis viljen er der.

Sent sidste år blev antallet af køer på Hellebæk Kohave langt om længe sat ned efter lang tids dialog mellem Hellebæk Kohaves Venner og Naturstyrelsen Nordsjælland. Tak for det.

Alt for længe har vi set, at området enten blev græsset for hårdt, så det lignede en golfgreene på det, vi kalder ”sydfolden”. 125 køer på bare 29 hektar var bare alt, alt for meget og betød, at køerne gnavede vegetationen helt ned til sokkeholderne. Og endda måtte fodres massivt om vinteren, fordi alt græs naturligvis blev spist op om sommeren og efteråret.

Hertil kunne vi endda lægge, at den anden del af Hellebæk Kohave – ”nordfolden” – var græsset for lidt. Sommerens flok af kvier kunne simpelthen ikke nå at spise nok græs, så der over tid havde opbygget sig et tykt tæppe af såkaldt vissent græsførne. Et tæppe af dødt græs der lå som et ”låg” ovenpå jorden og hindrede blomster at spire.

Nu ser det meget bedre ud. Efter en vinter, hvor et meget færre antal – dvs ca. 40 stk – hårdføre skotske højlandskøer spiste græsførne og buske og træer, opstod der på mindre end én sæson en variation i vegetationen, som vi længe har savnet. Og på sydfolden har græsser og planter fået lov at spire og sætte blomster – og om kort tid også frø.

Nu myldrer Hellebæk Kohave af sommerfugle og græshopper i et omfang ikke set længe.

I søndags var jeg selv derude igen. Lagde mig i græsset og stirrede op på den blå himmel. Mens græshopperne holdt musikfestival omkring mig. Jo, der er masser af insekter – hvis vi giver dem plads. Og hvor skulle vi ellers give dem plads end på vores fælles naturarealer?

Til efteråret skal græsningen af Hellebæk Kohave, og de dele af Teglstrup Hegn hvor køerne også har adgang, i udbud. Det vil sige, at der kan komme en ny forpagter af græsningen. En græsning, der skal sikre naturen og oplevelserne.

Det er vigtigere nu end nogensinde at fastholde den rette og naturvenlige græsning, hvor ”produktion” af natur og biodiversitet er i højsædet.

Det manglede bare på vores fælles naturområde. Et område, der er fredet i henhold til naturbeskyttelsesloven, udlagt som EU-beskyttet natur (Natura 2000) og senest er indlemmet i den nye Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Endelig er hele området – Hellebæk Kohave og Teglstrup Hegn nord for Esrumvej – nu også på vej til at blive urørt skov – dvs at statens skovdrift ophører, og det hele bliver for alvor et stort, vildt og sammenhængende naturområde.

Glæd jer!

Artiklen sidst ændret: 3. juli 2018 15:06

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Højbjerg vvs maj 19/20 10-15.000 win 1752050

Job i Nordsjælland

Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
AH modegarn  maj 19/20, 25-30000 win 1753379, skift maj, juni
Tibberup Høkeren maj 19/20 10-15.000 win  1752369
KV-Revision, 280954,  1752052, 15-20.000 visninger win maj 19/20
Berner Pedersen, maj 19/20,  15-20.000  win ordre 1752756, skift juni

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu