Af Jesper Munch Nielsen

Konservative tabte politisk kamp om navne på skolerne i Helsingør

Holmen, 1723975, 12.000 visninger logo

Fremover er det embedsmændene, som skal beslutte, hvad lokale skoler skal hedde.

NAVNE: Fremover er det embedsmændene i Helsingør Kommune, som skal bestemme, hvad de lokale skoler skal hedde. Det står klart efter en ophedet politisk kamp om retten til navngivningen, hvor flertallet skiftede frem og tilbage.

Sagen endte med at blive afgjort på kun et enkelt mandat i byrådssalen med 13 stemmer mod 12. Og den endte med et nederlag til blandt andet borgmester Benedikte Kiærs De Konservative.

Byrådets største parti gik nemlig ind for, at skolenavnene skulle besluttes af politikerne i børne- og uddannelsesudvalget. Det ønskede flertallet ikke, og der var flest stemmer for, at embedsmændene kan bestemme skolenavnene – “beslutning om skolenavne skal træffes administrativ”, som det blev formuleret.

Den tætte berøring

Det var Lokaldemokraternes Jan Ryberg, der på seneste møde i byrådssalen stillede forslag om, at det ikke skal være embedsmændene, men politikerne, som fastlægger skolenavnene.

De Konservative, Dansk Folkeparti og Lokaldemokraterne selv stemte for, men der var et mandat mere på nej-siden hos Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Venstre og De Radikale og derfor havnede skolenavnene i hænderne på embedsmændene.

– Jeg synes ellers, at det er vigtigt, at det er politikerne, som vedtager det her. Politikerne bor jo her i kommunen og har en tæt, lokal tilknytning og en tæt berøring med blandt andet skolerne. Og den tætte tilknytning er det langtfra alle embedsmænd, der har, konstaterer Jan Ryberg.

Det lå ellers i embedsmændene forslaget til revisionen af delegationsplanen, at det fremover skulle være netop embedsmændene og ikke længere politikerne, der tog sig af den slags.

Revisionen har været behandlet politisk i forskellige politiske udvalg. På et møde i børne- og uddannelsesudvalget tilbage i maj foreslog den konservative Lisbeth Læssøe, at fastlæggelse af skolenavne blev bibeholdt som et politisk ansvar. Og i det udvalg var der flertal for det.

Efterfølgende blev den beslutning så omgjort i Helsingør Byråds økonomiudvalg – på opfordring af den radikale Christian Holm Donatzky. Her var der nemlig et flertal den anden vej.

Sådan gik det så også på en efterfølgende behandling i selve byråd, så fremover er det embedsmændene, der navngiver skolerne. Det ærgrer blandt andet Jan Ryberg, som minder om, at Helsingørs skoler har været igennem en del navnetumult.

De gamle navne igen

Ryberg henviser til, at for en håndfuld år siden besluttede byrådet at sammenlægge de kommunale skoler i Espergærde, Helsingør og Snekkersten.

I den forbindelse fik de nye navne – Espergærde Skole, Afdeling Mørdrup, Espergærde Skole, Afdeling Tibberup, Espergærde Skole, Afdeling Grydemose, Espergærde Skole, Afdeling Gl. Espergærde, Helsingør Skole, Afdeling Byskolen, Helsingør Skole, Afdeling Gurrevej, Helsingør Skole, Afdeling Kongevej, Helsingør Skole, Afdeling Nordvestskolen, Snekkersten Skole, Afdeling Smakkevej, Snekkersten Skole, Afdeling Klostermosevej og Snekkersten Skole, Afdeling Egevænget.

Men efter en del politisk ballade og mange utilfredse borgere skrottede et smalt flertal i byrådet i april 2014 de nye navne og vendte tilbage til de gamle navne – dog med skoledistriktet som ‘efternavn’.

Så nu hedder skolerne i de tre byområder Mørdrupskolen, Espergærde skoledistrikt, Tibberupskolen, Espergærde skoledistrikt, Grydemoseskolen, Espergærde skoledistrikt, Espergærdeskolen, Espergærde skoledistrikt, Byskolen, Helsingør skoledistrikt, Skolen ved Gurrevej, Helsingør skoledistrikt, Skolen ved Kongevej, Helsingør skoledistrikt, Nordvestskolen, Helsingør skoledistrikt, Borupgårdskolen, Snekkersten skoledistrikt, Snekkersten Skole, Snekkersten skoledistrikt og Skolen ved Rønnebær Alle, Snekkersten skoledistrikt.

Artiklen sidst ændret: 3. juli 2018 10:56

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Jumbo Personal Computer, order nr. 1725099. Kunde nr. 177805. 80000 visninger. Top

Job i Nordsjælland

Backe vin 374334 1725521 7/5 og 1 år frem  Visninger pr. md. 25.000 delt i 2 mat. Vin logo og top. Gin sky og side. Jul nov+dec
Multiflyt 24.5 18-24.5 19 25.000 win win 1726605 logo
Living Invest, Kundenr 280833, Ordrenr 1725103, 25.000 visninger side/logo
Esp Dyreklinik 1723659+1734831 25.000 vis. 29/5 18-29/5 19
Ivar Jensen, K-nr. 1720262,  Ordrenr. 1725507, 30.000 visninger top

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu