Casper Skovgaard er dagens klummeskribent.

Af Jacob Henriques

Klumme: Roskilde Festival

Sport direct, Kundenr: 378087, Ordrenr 1725531, 25.000 visninger side

Klumme: Da jeg for første gang ramte Roskilde festival var året 1994. Eller faktisk må jeg nok nærmere tilstå, at det var Roskilde der ramte mig. For jeg har været der hvert eneste år lige siden. Det betyder, at jeg her i 2018 kan fejre mit 25 års jubilæum. Nu begynder du sikkert at hovedregne og tænker at fra 1994-2018 er der da ikke 25 år. Det er korrekt, men der har stadig været afholdt 25 og jeg har været på hver og en. Tæl efter hvis du er i tvivl!

Jeg ankom første gang som 15-årig med 3 rammer helt usædvanlig lunkne Hansapils, købt i en grænsebutik for at holde budgettet ”ungt”. Og til et ungt budget hører sig naturligvis også dåsemad i bæredygtige mængder. Fy for en skefuld, men vi var frie, glade og ikke mindst sejlende berusede, så længe pengene rakte, eller de svenske naboer var gavmilde i sur æblevin.

Jeg var, som beskrevet, 15 år, og der er sikkert en masse forældre, som tænker, at det er alt for tidligt at sende sin unge pode afsted til et ”orgie”, som Roskilde udefra godt kan se ud som. Jeg er usædvanligt stolt og rigtig glad for, at mine forældre viste mig den tillid og lod mig drage afsted for at ”finde mig selv” blandt tusindvis af mennesker.

Roskilde er en kæmpe smeltedigel af en landsby, hvor kærligheden til musik og fællesskab er de bærende elementer. Man skal dog nok have oplevet det selv, før man kan danne sig et billede af, hvor stort det er, og hvor mange nuancer der indgår, når man samler så mange mennesker, der får testet deres grænser på så koncentreret et område. Om det er toiletkøer, promiller eller noget helt tredje. En festival vil udfordre dig. Roskilde er så velorganiseret og så tryghedsskabende, at jeg langt hellere ville sende mine unge poder på Roskilde end til en hvilken som helst party-provinsby. Grænsesøgning er en del af vores udvikling, så hvorfor ikke sørge for, at de unge gør det i trygge rammer. Det kan jeg garantere for, de er på Roskilde Festivalen – og så lidt til.

Jeg stod foran Orange, den regnvejrsaften i år 2000, da 9 unge mennesker blev mast ihjel. Jeg glemmer det aldrig! Udtrykket i forsangerens (Eddie Vedder) ansigt på storskærmen, meldingen om de første 5 døde. Den helt igennem dystopiske søgen efter min bror foregik i ankelhøj mudder og silende regnvejr i kæmpe angst for, at hans tidligere udmelding om, at han skulle op foran til Pearl Jam, nu havde kostet ham livet. Den ubeskrivelige glæde det var at finde ham og 4 andre venner i et tomandstelt helt stegte og uvidende om det mareridt, der stadig foregik på pladsen. Følelsen af at ringe hjem, da telefonlinjerne igen var tilgængelige og fortælle, at vi var ok. Jeg er nok aldrig blevet helt den samme igen.

Det er præcis sådanne hændelser, der med tiden har gjort Roskilde til et af de tryggeste steder at være. De har om nogen af bitter erfaring lært at passe på deres festivaldeltagere. Det kan tydeligt mærkes. Jo, jeg elsker Roskilde, men mit tomandstelt, de lunkne han­sa­pils og dåsemaden er med årene skiftet ud med en campingvogn og lidt bobler på køl. Vi bliver vel ældre…

Roskilde har lært mig mange vigtige ting om livet, at urinstøv trods en let bismag ikke er dødbringende. At kvinder også kan stå op og tisse. At jeg taler de fleste verdenssprog målt efter min promille. At de bedste koncerter er dem, jeg ikke havde planlagt, og at man kan overleve en uge i mudder til knæene.

I en tid hvor flere og flere bliver stressede, er det godt, at Roskilde minder os om, at fællesskab, nærvær og NUET er det vigtigste.

Måske er det endda vigtigere end nogensinde før.

“Som jeg ser det” bliver skrevet på skift af vores faste klummeskribenter. I dag af Casper Skovgaard, som til daglig arbejder på fritidsklubben Bølgen i Ålsgårde.

Artiklen sidst ændret: 6. juli 2018 15:45

Den gode tone

  • Respekter fællesskabet
  • Overskrid ikke grænsen
  • Vær med og hav det sjovt
Forsyning 375774 25.000 win til og med juni ´19. 1729995

Job i Nordsjælland

Malerfirmaet Nordkysten april 19/20 15-20.000 win win 1752452
Franci, 1720789, 345901, 20000 visninger logo/side. ny jan 19, ny feb 19
Cafe Hammermøllen Logo, side og artikkelbanner
Brødsnedkeren april 19/20 10-15000 win win 1751633
Tikøb bager  april19/20 10-15.000 win win 1751624

Helsingør Dagblad Copyright © 2018

hovedmenu